fb
Книги и киноСпециални

Тийн поредиците „Стъкленият трон“ и „Двор на рози и бодли“ превземат малкия и големия екран

1 мин.

Бестселъровите янг адълт поредици на американската писателка Сара Дж. Маас – „Стъкленият трон“ и „Двор на рози и бодли“ (изд. „Егмонт“), ще се сдобият с адаптации за киното и телевизията, съобщава Bookstr.

„Стъкленият трон“ ще се излъчва по Hulu – платформата, позната ни от хитовия сериал „Разказът на прислужницата“ по антиутопичния роман на Маргарет Атууд. Сюжетът проследява премеждията на 18-годишната Селена Сардотиен, която се бори за позицията на кралски асасин, а впоследствие и за свободата си от лапите на тираничен владетел.

За продукцията отговаря Кира Снайдер („Разказът на прислужницата“, „Огненият пръстен“), а пилотният епизод ще е под режисурата на Анна Фоерстър („Друговремец“, „Престъпни намерения“). Все още не са известни актьорите, които ще се превъплътят в главните роли.

По „Двор на рози и бодли“ ще бъде заснета филмова поредица за младата Фейра, която е въвлечена в борбите между два магически двора. Дебютиращата британка Рейчъл Хайрънс ще се заеме със сценария, обхващащ излезлите досега три романа. Към момента няма информация кой ще режисира продукцията.

Сара Дж. Маaс коментира проекта:

Екипът е толкова ентусиазиран да пренесе приключенията на Фейра на големия екран, че нямам търпение да видя как ще се получи всичко.

Междувременно през май ще излезе новелата A Court of Frost and Starlight, а през октомври очакваме финала на „Стъкленият трон“ – Kingdom of Ash.