fb
НовиниПо света

Турция приравни „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ с порно

2 мин.

Турция реши, че книгата „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ трябва да бъде частично забранена и я приравни с порнография, съобщи AFP.

В решение от края на септември Съветът на турското правителство за защита на непълнолетните от порнографски публикации заяви, че Някои от текстовете в книгата могат да имат вредно влияние върху съзнанието на хората под 18-годишна възраст“.

Това означава, че книгата вече няма да може да бъде продавана на лица, които не са навършили 18-годишна възраст, и не може да бъде излагана на видимо място в магазините и книжарниците.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ е публикувана на 47 езика, включително и на български (изд. „Хермес“), и представлява поредица от кратки вдъхновяващи истории за жени, променили света, в който живеят. Сред тях са носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи, бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, британската медицинска сестра Флорънс Найтингейл, френската дизайнерка Коко Шанел.

Една от авторките – Франческа Кавало, коментира пред AFP, че е натъжена от решението, но то ѝ показва, че работата ѝ има смисъл:

Момичетата заслужават да пораснат, заобиколени от повече женски модели за подражание. Те заслужават да пораснат, мислейки, че могат да бъдат всичко, което искат. Когато правителството се плаши от детска книга, насърчаваща равенството, това означава, че популяризирането на тези послания чрез детската литература може да има и оказва влияние. Това ме прави още по-мотивирана да продължа да се боря всеки ден.

Турската асоциация на издателите вече заяви в декларация, че правителственото решение представлява „опасност от гледна точка на свободата на изразяване и печата и заплаха за принципите на демократичното общество„.

В България обаче книгата нито е забранена, нито някой има намерение да го прави, затова ако все още не сте я чели, може да я поръчате от Ozone.bg с 10% отстъпка с код azcheta.

Вижте още:

Авторките на „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ дариха 100 000 долара на Фонд „Малала“

 I Am a Rebel Girl от авторките на „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ с рекордна кампания в Kickstarter