fb
Ревюта

Учебен кораб „Тобърмори“ – училище за моряци и смелчаци

1 мин.

Фий и Бен Мактавиш (почти 13-годишни) са близнаци, които имат невероятния късмет родителите им да са учени, обикалящи моретата и океаните със собствената си подводница. Децата често ги придружават през ваканциите, но през останалото време трябва да посещават училище. Какво по-подходящо от учебен кораб, който прави истински плавания, а учениците на него учат не само традиционните уроци, но и всичко, свързано с живота и управлението на платноход?

Главното умение на Алегзандър Маккол Смит, спечелило му множество читатели (малки и големи) по цял свят, е четивният, уютен и ненатрапчив стил, съчетан с близки до ежедневието и не прекалено динамични сюжети. Книгите му почти винаги включват и лека криминална загадка, която не е водеща, нито пък прекалено заплетена, но придава гъделичкащ загадъчен привкус на четенето. И на фона на всичко това, сякаш между другото, успява да подтикне читателите си към размисъл по общочовешки теми – морал, приятелство, лъжа, неувереност, смелост.

Всичко това присъства и в „Учебен кораб “Тобърмори“ (изд. „Ергон“), което прави книгата увлекателна и приятна за читателите на възраст 12-15 години. Писателят се е постарал да включи в екипажа на кораба всички основни типажи, които се срещат и в стандартно училище – насилникът, строгият, но справедлив директор, добронамерените ученици, които се поставят на мястото на новодошлите и правят адаптацията им максимално лесна.

Книгата е издадена на български език с подкрепата на програма “Творческа Европа”. Тя е част от кампанията „Клуб за книжни пътешествия“.

Цялото ревю можете да прочетете на сайта „Детски книги“.