fb
Ревюта

„Unfu_k yourself“, за да не бъдеш вечно прецакан

5 мин.

Сигурна съм, че и ти някога си се чувствал прецакан, но колко често ти се е случвало? Веднъж в месеца, в седмицата, всеки ден? Или пък всеки ден по много пъти? Колкото и такива неприятни усещания да си имал, начинът да ги сведеш до минимум е само един.

„Unfu*k yourself“, както казва Гари Джон Бишъп, и то още със заглавието на първата си книга, издадена на български език от издателство „Locus“. Първото нещо, което Гари ще ти каже, е, че онзи, който най-често пропилява възможностите, губи времето ти и не вярва в твоите способностите си самият ти. Не някой друг, не нещо неконтролируемо. Ти.

Според него лекарството е увереният вътрешен мнолог. Онези неизбежни разговори, които всеки един от нас провежда в главата си по хиляди пъти на ден, често са грешни и болни. Те се оказват най-големия бъг в човешката ни система.

Вашият вътрешен монолог ви прецаква, при това по начини, които дори не можете да си представите.

Ако по принцип си падаш по книги за самопомощ и все още не си прочел точно тази, може би вече си мислиш, че Гари е поредния „някой си“, решен да те накара да си повтаряш до безкрай разни нелепици, така наречените афирмации. Не. Той изяснява положението още от самото начало – никой няма да те подканва да освобождаваш животинската си сила, повтаряйки си, че си тигър. Поне не и на следващите стотина страници.

Така или иначе, онова, на което авторът обръща най-сериозно внимание в книгата и изобщо в кариерата си, е невропластичността – способността на мислите да променят физическата структура на нашия мозък. Целта на Гари е да убеди читателите и последователите си в чисто физическата полза от позитивното мислене, която в крайна сметка би довела до съвсем осезаеми промени в качеството им на живот. Авторът ни учи как да променим мислите си, дава ни практическите гледни точки и примери, както и съвети, над които да помислим, за да успеем сами да се тласнем по правилния път.

Всичко започва с взимането на съзнателно решение да говорим по начин, който носи повече полза, а не вреда.

Гари Джон Бишъп (Снимка: Garyjohnbishop.com)

Лично на мен ми допаднаха прямотата и чувството за хумор на Бишъп. Директният му подход, откритостта и приятелското отношение, заради което обаче и не спестява нищо, са отличителни белези на собственото му направление в света на философията, неслучайно носещо името „урбанистична философия“. Кариерата му на консултант, инфлуенсър, а сега и на писател, не спира да му предлага нови възможности да прави това, което умее най-добре и обича най-много, а именно – да разговаря с хората и да им помага, същевременно провеждайки своите проучвания.

Най-важният въпрос, който аз си задавам, откакто за първи път прочетох „Unfu_k Yourself: Зарежи колебанията, животът те очаква“, е следният: В КАКВО ПОБЕЖДАВАШ? Побеждавам ли наистина в доказването на себе си, че не ставам за това или онова, защото родителите ми не са осъзнавали важността на задачата да ми дадат правилната база за изграждане на конкретни умения? Или побеждавам в обратното – въпреки пропуските, които всеки от нас има, да доказвам, че мога, че съм способна и се справям? А ти в какво побеждаваш?

Идеите и съветите, заложени в тази книга, до голяма степен се припокриват с нещата, за които говори и Мел Робинс в „5-секундното правило“. Например: терапията, наречена „когнитивно преструктуриране“ на мислите; убеждението, че мотивацията е крайно недостатъчно оръжие, за да успееш;  правилото, че няма значение как се чувстваш, важно е какво мислиш, че трябва да направиш. Нито пък има значение какво мислиш да направиш, ако всъщност не правиш нищо…

Ако Мел Робинс ни дава Правилото 5-4-3-2-1-СТАРТ, то Бишъп не ни връчва конкретен инструмент, но според мен неговите думи и отношение страхотно допълват нейната книга. Той не ни предлага да четем историите на клиентите му, а обяснява по-надълго и нашироко, без да става досаден, защо и как работят мислите ни. Подтиква ни по-скоро да надникнем в себе си, за да открием там, че това, за което си говорим, всъщност не са просто шарлатанщини, а, вярваме или не – доказани факти.

Съсредоточете се върху действителността, върху вашия истински живот, а не върху пропития от емоции вътрешен монолог за вашия живот.

„Unfu_k Yourself“ е леко, достъпно и приятно четиво, в моя случай, изпъстрено с десетки шарени листчета, отбелязващи интересни мисли и цитати на автора. С удоволствие бих препоръчала тази книга, но искам да ти кажа и нещо друго – тя няма да промени живота ти, ако сам не започнеш да работиш в полза на промяната. Никой не би могъл да свърши твоята работа, независимо колко е добър в своята. И не забравяй:

Колкото повече се опитваме да се чувстваме комфортно днес, толкова по-некомфортно ще се чувстваме утре.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!