fb
Ревюта

Касандра Клеър плете „Верига от злато“ в нова поредица

6 мин.

Обичам творчеството на Касандра Клеър и това е. Не мога да си кривя душата. Разбира се, нямаше как да пропусна да прочета и началото на новата ѝ поредица Верига от злато (изд. „Ибис). До последно си казвах, че ще изчакам книгата да излезе на българския пазар, но Storytel ми провали плановете. След като в продължение на близо месец активно ми предлагаше аудиокнигата на английски не се стърпях и я завърших на 11 май, точно седмица преди да излезе по книжарниците у нас. Сигурна съм, че преводът на Вера Паунова е блестящ, както винаги, така че смело грабвайте книгата на български.

Феновете на света на ловците на сенки по света очакваха първата част от новата трилогия на Клеър от 2014 г., а през 2020 г. тя най-накрая излезе на англоезичния пазар. „Верига от злато“ носи на читателите обичайното за света на ловците на сенки вълнение с цялата си динамика, битки с демони и романтика, но този път действието се развива в самото начало на XX век.

Книгата проследява децата на любимите ни герои от „Адските устройства“, както и прекрасната Корделия Карстерс. Това ново поколение ловци на сенки е отгледано в спокойно време, в което ловът на демони е рядко срещан, а героите са свикнали да живеят без опасности. В хода на действието на романа това се променя, тъй като в Лондон пристига нова демонична сила, която изненадва тийнейджърите. Mистериозният демон, който по някакъв начин е свързан с младия Джеймс Херондейл, безмилостно убива и заразява ловците на сенки с отровата си.

Сюжетът проследява живота на главните ни герои, докато те се опитват да намерят лек за тази отрова и се борят с непрекъснато нарастващите насилствени демонични атаки. Както винаги при работата на Клеър, има богат слой от сюжети – от стандартните забранени романтични отношения до битки в незаконни къщи за удоволствия и пиянски приключения. Авторката е събрала повече в първата част на тази поредица от всякога както по отношение на изграждането на света, така и по отношение на изграждането на главните герои и действието.

Сюжетът далеч не се изчерпва с мистерията около тайнствения демон и болестта, която носи. Всеки от героите има своя история, която се развива паралелно с всичко останало.

Касандра Клеър (снимка: cassandraclare.com)

Както винаги, има постоянен вихър на драмата и след като книгата ти тръгне, няма оставяне, а това може да е потенциално опасно и да ви лиши от сън, като се има предвид каква тухличка е романът. Обстановката, сюжетът и самите герои създават примамлив разказ. Може да се каже, че основният състав на протагонисти и странични герои във „Верига от злато“ е най-симпатичният досега от книгите на Клеър.

Чувстваме това, което изпитват тийнейджърите: техния гняв от откриването на ужасната емоционална манипулация, страданието на Джеймс Херондейл, тъгата на Матю Феърчайлд, радостта на Люси Херондейл, когато Корделия е на сцената. По отношение на последното е важно да се отбележи, че това е първият път, когато двама от основните парабатай в поредица са момичета, което е страхотно, след като вече видяхме няколко мъжки двойки в други книги. Освен това за читателите на „Адските устройства“ съдържанието за Уил, Джем и Теса е носталгично и много мило. След епилога на „Принцеса с часовников механизъм , който остави повечето от нас като емоционални развалини, съдържанието за любимите герои като родители помага да се запълни част от тази празнина.

За мен сред всички прекрасно изградени персонажи Корделия беше най-интересният, почувствах се най-близо до нея. Тя е типична женска героиня за Касандра Клеър, но пък на мен те ми харесват. Надявам се, че във втората част фокусът ще върне Корделия към преместването ѝ от Персия в Лондон. То определено може да бъде проучено допълнително и да даде основа за прекрасно съдържание. Клеър заяви, че това ще изиграе роля във втората част, така че ще видим.

Най-слабото място в тази книга – и дали е слабост или не зависи от предпочитанията на читателя – е бавното темпо. През първата половина на книгата се случва протяжно изграждане на света, вероятно за да се помогне на читателите, които не са чели роман за ловците на сенки преди. Освен това, с толкова много водещи герои отнема известно време, за да можеш пълноценно да се потопиш във всяка отделна сюжетна линия. Ако не си се запознавал с героите, със сигурност няма да усетиш нещата по същия начин, но за мен те бяха стари познати от Истории за Академията за ловци на сенки и „Призраци от пазара на сенките.

Ако сте фен на другите произведения на Касандра Клеър, тогава със сигурност ще се насладите и на „Верига от злато“. И макар да се съмнявам, че има много хора, които не са чували за света на ловците на сенки (особено след адаптациите за малкия и големия екран), но обичат фентъзи романи, бих ви предложила първо да започнете с поредицата „Адските устройства“, за да не си развалите удоволствието от поредицата за Уил, Теса и Джем. Бих казала, че с нетърпение очаквам втората книга от поредицата да излезе на български, за да я прочета, но истината е, че Storytel ме изкуши още веднъж и я започнах веднага след последната минута от „Верига от злато“.

Прочетете и ревютата ни за „Град от кости“„Град от небесен огън“„Хрониките на Магнус Бейн“ , „Лейди Полунощ“„Повелител на Сенките“„Истории от Академията за ловци на сенки“, „Призраци от пазара на сенките“ и  „Червените магически свитъци“.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Вижте и всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.