fb
Ревюта

„Призраци от Пазара на сенките“ пазят историите на любимите ни герои

4 мин.

Вече съм напълно убедена, че докато Касандра Клеър пише нови книги, аз ще ги чета. Колкото по-дебели, толкова по-добре. Обожавам сборниците с разкази в съавторство с Морийн Джонсън, Сара Рийс Бренън, Кели Линк и Робин Уосърман, а последният – „Призраци от Пазара на сенките (изд. „Ибис„), е просто приказен със своите 500 страници.

Първото, за което се чувствам длъжна да предупредя, е, че ако не искате да попадата на каквито и да било спойлери от останалите книги на Касандра Клеър, е хубаво преди това да сте ги прочели, защото „Призраци от Пазара на сенките“ определено е изпълнена с препратки. Както и когато писах за „Истории от Академията за ловци на сенки“, имам чувството, че почти всичко, което искам да кажа, ще бъде спойлер, а ако представя подробно всяка една от историите, има опастност ревюто да стане прекалено дълго. Ето защо ще се спра на любимата ми от десетте истории, а за другите само ще ви загатна.

Касандра Клеър (източник: Biography Mask)

Всички разкази са обединени от Пазара на сенките, където феи, върколаци, магьосници и вампири се събират, за да търгуват. Сборникът като цяло се върти около мълчаливия брат Закарая, който някога е бил ловецът на сенки Джем Карстерс. Въпреки че Пазарът е място предимно за долноземци, брат Закарая е посещавал тези странни и понякога опасни сборища в търсене на реликва от миналото си.

Всяка от десетте истории в сборника, първоначално издадени поотделно в електронен формат, се фокусира върху различна епоха и семейство, включително Херондейл, Лайтууд и Феърчайлд. Научаваме повече за Джем и Теса, как Джейс Уейланд се присъединява към семейство Лайтууд, проследяваме как Матю Феърчайлд получава трагичен урок, а Анна Лайтууд изследва новата си идентичност, и накрая придружаваме Селин, Стивън и Валънтайн по време на техните подвизи. Всичко това се развива на фона на пленителната атмосфера на Пазара на сенките. Касандра Клеър ни връща към съдбите на много любими и добре познати герои, за да ни разкрие повече подробности за тях и да задълбочени предишните сюжетни линии.

Беше ми много интересно например да проследя любовта на Теса и Джем през вековете. Касандра Клеър е подготвила една-две изненади за всичи, които смятаха, че двамата трябва да са заедно още в „Ангел с часовников механизъм“. Като стана дума за любимите ни истории от онзи период, прочетеното за децата на главните герои от „Адските устройства“ ме изпълни с още по-голямо нетърпение за българския превод на Chain of Gold, първата книга от най-новата трилогия на Клеър.

Любимата ми история от сборника несъмнено е „Земята, която изгубих“. Тя ни разказва за пътешествието на Алек до Буенос Айрес и царящия в града хаос. Някой от Пазара на сенките изпраща на Алек съобщение, в което изисква именно той да отиде там. Виждаме как двамата с парабатая му Джейс работят заедно, надникваме в дома на Магнус и Алекс и откриваме колко очарователен е станал Макс. Запознаваме се и с малкия ловец на сенки Рафаел. Ще ви кажа само, че краят на историята е ужасно мил – не мога да спра да си представям реакцията на Магнус в една определена ситуация, но ако искате да разберете за какво говоря, ще трябва да прочетете сами.

Всички истории, събрани в „Призраци от Пазара на сенките“, заслужават да бъдат прочетени и обещават да сгреят сърцата ви, да ви разсмеят, а някои дори и да ви разплачат. Потопете се смело в света, който Касандра Клеър обрисува, и няма да съжалявате.

Прочетете и ревютата ни за „Град от кости“„Град от небесен огън“„Хрониките на Магнус Бейн“ , „Лейди Полунощ“, „Повелител на Сенките“, „Истории от Академията за ловци на сенки“ и „Червените магически свитъци“.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си. Вижте и всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.