fb
Ревюта

„Внимавай със силата на Тъмната страна“ и с преразказите на любими истории

2 мин.

Внимавай със силата на тъмната страна (Star Wars: Завръщането на джедаите) – Том ЕнгелбергерДа изпееш стар хит в нов аранжимент, за да привлечеш нови фенове (без да подразниш старите фенове на оригинала). Възможно ли е? С тази задача се е наел Том Енгълбергер с „Внимавай със силата на Тъмната страна” (изд. „Егмонт България“) – последното заглавие от трилогията оригинални преразкази на първоначалните 3 епизода на „Междузвездни войни”.

Той следва плътно сценария на „Завръщането на джедаите” и не добавя почти нищо към отлично познатата история. Приносът му е в избора на “глас” за разказвача. „Внимавай със силата на Тъмната страна” да звучи като преразказ от устата на най-добрия ви приятел на любимия му филм, който се предполага, че не сте гледали.

Без съмнение Енгълбергер е истински фен и това си личи от ентусиазма, с който запознава читателя с историята, както и от сполучливо вмъкнатите бележки под линия, които са не само информативни за света на „Междузвездни войни”, но и забавни. Аз смятам преразказването на филми за безсмислено и досадно за слушателя занимание, но ако на вас то ви допада, задължително трябва да прочетете книгата.

Впечатляващите илюстрации в нея отново са дело на Ралф Маккуори и Джон Джонсън и поддържат магията. Определено смятам избора им за илюстратори и на трите книги с оригинални преразкази за удар в десетката. Изпълнението на кориците в еднакъв строг и изчистен стил също е отлично решение.

От трите оригинални преразказа „Внимавай със силата на Тъмната страна” е тази, на който симпатизирам най-малко. След по-разчупените подходи на Александра Бракен („Принцесата, разбойникът и фермерското момче”) и Адам Гидуиц („И какво? Ще ставаш джедай?”) очаквах по-необичаен поглед към финала на сагата. Изводът: „Внимавай със силата на Тъмната страна” е подходяща най-вече за подрастващи читатели, на които тепърва им предстои да гледат филма за първи път. Ако вече сте гледали “Завръщането на джедаите” и ЕГН-то ви е от миналия век, има вероятност след последната страница да се запитате “Защо просто не си пуснах филма?”.

Ако решите да продължите темата за “Междузвездни войни”, вижте и “Бягството на разбойника” и “Странният случай с оригами Йода”.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.