fb
Ревюта

Да се осмелиш да започнеш отначало във „Всичко започва с нас“

4 мин.

“Никога повече” (изд. “Ибис”, преводач Надя Баева) бе първата ми среща с Колийн Хувър и макар че далеч не беше последната, определено остави най-голямо впечатление в мен от всичките ѝ романи. Историята на Лили бе опустошителна, болезнена, но и ценна заради силата на героинята да счупи един кръг от насилие и да измъкне себе си и дъщеря си от него. Въпреки оптимистичния край, в мен остана усещането, че историята на Лили и Атлас е недовършена – или поне ми се искаше да прочета повече за тях и за живота, който тепърва им предстоеше заедно. За моя радост, други фенове изразиха подобно желание и Хувър отговори с “Всичко започва с нас” – дългоочаквано продължение, което нямаше как да пропусна.

Колийн Хувър, снимка: Chad Griffith

“Всичко започва с нас” (изд. “Ибис”, преводач Диана Кутева) продължава точно откъдето приключва “Никога повече” – Атлас и Лили се срещат за пръв път откакто тя се е разделила с Райл. Атлас е ѝ казал, че вече може да спре да плува и двамата искат да започнат отначало – този път заедно. След случайната им среща обаче, Лили е изпълнена със съмнения. Макар че вече е напуснала токсичния си брак, животът ѝ не е лесен. С малко дете, бивш съпруг, който се опитва да си я върне обратно, изискващ бизнес, а и с нелеки психологични травми, тя не е сигурна дали е редно да усложни дните на Атлас. А и познавайки Райл, той със сигурност ще направи всичко възможно, за да им попречи да са заедно. От своя страна, Атлас години наред е изчаквал правилния момент, за да бъде с Лили, давал ѝ е време и си е повтарял, че когато е готова, тя ще го потърси. Виждайки колебанието ѝ, той разбира, че трябва да направи първата крачка, да се бори за жената, която обича от години, и да ѝ докаже, че присъствието му ще ѝ донесе само щастие и спокойствие. Междувременно, неговото собствено минало неочаквано почуква на вратата му и го среща лице в лице с демоните му…

Докато някои читатели изтъкват, че “Всичко започва с нас” е просто един ненужен епилог на “Никога повече”, не бих се съгласила. Продължението е ценно допълнение към историята на Атлас и Лили. Романът разкрива трудностите по пътя на героите обратно един към друг и възстановяването им след трудни преживявания. Още повече, и при двамата се вижда зрелостта и силата на характерите им, изразени в това да простят на онези, които най-много са ги наранили, но и в това да отстояват себе си и своето душевно здраве. Особено ми допаднаха главите от гледна точка на Атлас, които разкриват повече за израстването му от нещастен и изоставен тийнейджър в стабилния, грижовен мъж, който е днес, а и ролята на Лили в живота му – от негова гледна точка.

Във “Всичко започва с нас” особено ясно изпъква разликата между Атлас и Лили с Райл. И тримата са били жертва на обстоятелствата и деца, израснали със силна травма. Докато трудностите мотивират Атлас и Лили да се възстановят, да се излекуват, да помагат на други като себе си и да се измъкнат от порочния кръг на насилие, Райл затъва в самосъжаление и гняв и завинаги остава жертва, неспособна да поеме отговорност за себе си.

Имах опасения, че Хувър е подготвила още много болезнени преживявания за Атлас и Лили, но “Всичко започва с нас” не е преизпълнен с толкова драматични събития, колкото “Никога повече”. Макар че такива имаше, определено не преобладаваха, дори напротив. Романът е изпълнен с красиви и забавни моменти на нежност, любов и разбиране на другия, и е идеалният завършек на историята. Прочетох го в рамките на ден и вече с нетърпение очаквам филмовата адаптация “Никога повече”, за да се върна отново към любимите Атлас и Лили.


Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си.

Прочетете ревютата на Марти Ламбова за други три книги на Колийн Хувър: „Разбити сърца“, „Лейла“ и „Верити“.


Вижте още:

Колийн Хувър заема 6 от 10 места за най-продавани книги през 2022 г.

Блейк Лайвли ще участва в екранизацията на „Никога повече“