fb
БългарияНовини

Започва кандидатстването за Наградата за поезия „Иван Николов“ 2015

2 мин.
Nagrada Ivan Nikolov

За 21-ва поредна година издателство „Жанет 45“, ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов“ през декември 2015. Конкурсът, който „улавя поетичния пулс на времето“ (Здравко Дечев) стартира днес, а носителят на отличието ще стане ясен на 17 декември 2015. Журито тази година е в състав Недялко Славов (председател), Андрей Захариев и Митко Новков. Те ще определят кой ще получи наградата – плакет от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 10 000 (десет хиляди) лева.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят три екземпляра от книгите си (първо издание, неантологични), с кратка био-библиографска справка за автора и телефон за контакти на адрес:  4004 Пловдив, бул. „Александър Стамболийски” 9, Издателство „Жанет 45”, ЗА КОНКУРСА.
Книгите трябва да са излезли от печат в периода 1 октомври 2014 – 30 септември 2015, а крайният срок за изпращане на кандидатурите е 13 ноември 2015 включително.

За поредна година селектираните номинации ще бъдат разкрити на 1 декември, а след това избраните поети ще участват в рецитали в Пловдив и София.

Сайтът „Аз чета“ отново е медиен партньор на събитието, заедно с вестник „Култура“.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“ и се връчва ежегодно. Пръв носител на наградата е поетът Христо Фотев. Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература.

Всяка година се избират нови членове на журито сред носители на наградата, утвърдени писатели, журналисти и личности от  хуманитарната сфера. Журито от 20-то юбилейно издание на наградата „Иван Николов“ беше в състав Дарин Тенев (СУ), Здравко Дечев (ПУ) и Надежда Радулова (носител на наградата „Иван Николов”, 2000 г.).

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава.