fb
ГалерияМултимедия

Защо читателите четат поезия? (галерия)

1 мин.
Readers read poetry, why

След Седмица на поезията в „Аз чета“, след различните позиции и визии за необходимостта, за силата и магията на поезията, в тази галерия ще ви представим отговори на читатели защо четат поезия. Те са събирани в продължение на девет издания на читателското ателие „Читатели четат поезия“. По време на втори кръг, когато присъстващите на ателието читатели правят колажи от четените стихотворения. Oнези, който не участват, довършваха изречението: чета поезия, защото … Къде на шега, къде сериозно, се оформи интересна извадка на читателския вкус, без да има изненади. Представяме ви ги в деня на откриването на сезона на „Читатели четат поезия“ – 13 издание.

Най-често поезията се чете поради близост с музиката. Също читателите виждат поезията като форма, която съумява да предизвика размисъл, хармония или да изрази нещата с обикновени думи. Както може да се очаква, читателите на поезия я сравняват и оразличават от прозата, разбирана в двойствения смисъл на думата: прозата като жанр и прозата като реалност, прагматизъм.

Предлагаме ви снимки от таблото на наблюдателите. Какъв е новият въпрос, на който ще се търси отговор, може да разберете на 6 октомври от 19:30, в бар „Ателието“. Читателите ще четат последните издадени поетични книги на Роберт Леви „Вавилон“ и Доротея Табакова „Сезонни култове“. Как протичат читателските ателиета, може да видите тук или на страницата във фейсбук.