fb
10, които...Специални

8 писатели, които ще ви изненадат със световните си рекорди на „Гинес“

4 мин.

Доскоро си мислехме, че световните рекорди на „Гинес“ са запазени само за най-големите авантюристи, както и че сред тях няма място за кротките творчески души, тракащи на лаптопи по цял ден. От Bookstr обаче ни опровергават с няколко интригуващи постижения, които принадлежат именно на писатели! Вижте с какви титли са се окичили някои добре познати и други не толкова известни автори.

 

1. Най-дебелата книга на света

Кралицата на мистериите Агата Кристи несъмнено е една от най-интригуващите личности в литературата. Освен че е първата жена, карала изправена сърф, знаменитата писателка държи рекорда и за най-дебелата книга на света. През 2009 година HarperCollins публикува том със събраните ѝ истории за Мис Марпъл, който съдържа 12 романа и 21 разказа. В колекцията са извършени удивителните 68 убийства, разбулени са 68 тайни, отправени са 22 фалшиви обвинения, разкрити са 21 романтични връзки и са консумирани 143 чаши чай. На колко страници се равняват всички тези приключения? Изумителните 4 032! Изданието с тегло близо седем килограма се оценява на 1 500 долара.

 

2. Най-възрастният дебютиращ автор

Британската писателка Бърта Ууд успява да осъществи мечтата си да напише книга едва в заника на живота си. Дебютната ѝ творба е публикувана на стотния ѝ рожден ден през 2005 година. Мемоарът ѝ, озаглавен Fresh Air and Fun: The Story of a Blackpool Holiday Camp, вдъхновява мнозина, на които може би не им достига кураж да поемат по пътя, за който копнеят. Противно на това, което сме свикнали да си повтаряме, Бърта Ууд ни окуражава, че за една мечта никога не е късно и времето всъщност е на наша страна.

 

3. Най-младият дебютиращ автор

Американската писателка Дороти Стрейт публикува първата си книга на крехката възраст от четири години. Докато повечето ѝ връстници се отдават на безгрижни игри и тепърва опознават света, Стрейт пише дебютната си творба със заглавие How the World Began, издадена две години по-късно от Pantheon Books.

 

 

4. Авторът с най-много публикувани книги

Ако първото ви предположение е Агата Кристи или Стивън Кинг, които са добре познати не само с качеството, но и със завидния обем на творчеството си, ще сгрешите. Тук редордьор е американският писател и основател на сциентологията Л. Рон Хъбърд, публикувал 1 084 книги в периода 1934-2006 година. Като изключим трудовете му по темата за създадената от него религия, той публикува най-различни истории в жанровете научна фантастика и фентъзи, както и пътеписи, мистерии, уестърни и дори любовни романи.

 

5. Най-бързо продаващата се в рамките на 24 часа художествена книга

Не е тайна, че книгите на Дж. К. Роулинг за Хари Потър отгледаха едни от най-ентусиазираните и отдадени читатели в света. Седмата част от поредицата, озаглавена „Хари Потър и Даровете на смъртта“, решително завзема този рекорд на „Гинес“, като се разпродава в 8.3 милиона екземпляра само двайсет и четири часа след публикуването си.

 

 

6. Първият писател милиардер

Признаваме, че шестият ни рекордьор може и да не ви изненада чак толкова силно, особено след предишната точка. Титлата отново принадлежи на Дж. К. Роулинг и световния феномен, който поредицата ѝ за малкия магьосник Хари Потър представлява. Изчислява се, че Роулинг е спечелила повече от един милиард долара за романите си и постъпленията от възникналия покрай тях франчайз. Похвално е, че писателката влага немалка част от приходите си в благотворителна дейност, включително и в собствената си фондация „Лумос“, която помага на деца, живеещи в сиропиталища.

 

petdeset nuansa sivo7. Най-печеливш автор на художествена литература (в рамките на една година) 

Е. Л. Джеймс и творчеството ѝ са обект на безмилостни, нестихващи с годините критики, но авторката на „Петдесет нюанса сиво“ спокойно може да избърше сълзите си със спечеленото състояние. Между юни 2012 г. и юни 2013 г. постъпленията от романите ѝ са 96 милиона долара, а на второ място се нарежда Джеймс Патерсън със скромното си постижение от 91 милиона.

 

 

8. Най-мащабното подписване на книги

Индийският автор Викрант Махаджан счупва този рекорд, когато на едно представяне подписва изумителните 6 904 бройки от книгата си Yes Thank You Universe. Трудно ни е да си представим състоянието на китката му след този подвиг, но определено му съчувстваме.

 

Снимка на публикацията: Debra Hurford Brown