fb
НовиниПо света

Американски автори с писмо до Обама за помилване на Едуард Сноудън

2 мин.

31 американски автори разпространиха отворено писмо до президента Барак Обама с молба да помилва Едуард Сноудън. Текстът, който е качен на сайта pardonsnowden.org, е подписан от Нийл Геймън, Урсула Ле Гуин, Майкъл Кънингам, Джойс Каръл Оутс, Колм Тойбин, Джеф Дайър, Ник Флин и др. Писмото бе публикувано и като реклама в The New York Times.

Сноудън е бивш служител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ, който през 2013 година изнесе данни за програмите на двете институции, които включват масово следене и подслушване на американски и чужди граждани. На 1 август 2014 г. той получи разрешение за пребиваване в Русия в продължение на три години и оттогава е на територията на страната.

Кадър от филма "Сноудън", в който американецът се появява в края

Кадър от филма „Сноудън“, в който американецът се появява в със специално обръщение към зрителите

Според писателите с помилването на Сноудън и даването на разрешение той да се завърне „в страната, която обича“ администрацията на Обама ще даде силно послание, че Америка остава вярна на демократичните ценности и че иновациите от бъдещето няма да водят до заобикаляне на конституцията.

„Като писатели, ние всекидневно упражняваме правото си на свободно изразяване не като някаква самоцел, а като начин да зачитаме идеалите, които ни гарантират това право – идеалите на бащите основатели, които самите ние се стремим да спазваме като морални и етически императиви на собственото си съзнание“, пишат Геймън и компания.

Те посочват, че американският народ вече е добре информиран за злоупотребите, но въпреки това човекът, рискувал собствената си свобода в интерес на по-доброто самоуправление на Щатите, „чезне в руско изгнание“. Именно заради това според тях Обама трябва да упражни конституционното си право на помилване.

Пълния текст на писмото можете да прочетете тук.