fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден трети на 42-ри Софийски международен панаир на книгата

4 мин.
Panair na knigata 2014

Днешният четвъртък на 42. Софийски международен панаир на книгата ще бъде наситен с много интересни и културно разнообразни събития, в които се преплитат поезия, проза и музика. Очакват ни и много срещи с български и чуждестранни автори, представяния на книги и литературни дискусии. Вижте какво предстои да ни поднесе културната програма на Панаира:

Културната програма в четвъртък стартира рано в 10:00 ч. с представянето на „ВИКИ И НИКИ“ – новата образователна  система  за деца от 5 до 7 години на издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“ – което ще се проведе на сцената на третия етаж.

От 10:30 ч. на сцената на третия етаж ще бъде представена книгата „Моята родина България“ (изд. „Булвест 2000“), наградена на тазгодишния панаир на книгата в Москва за  „Най-добра книга на славянски езици за история и култура“. Съставителите доц. Станка Вълкова и Борислав Мирчев ще разкажат повече за изданието и ще забавляват децата със стихове, песни и гатанки.

Отново на сцената на третия етаж от 14:00 ч. ще се проведе литературно четене на преводи от излязлата в Австрия книга на българската писателка и преводачка Румяна Еберт „Ъгли и овали” (изд. „Елиас Канети“). Събитието се организира съвместно с Гьоте Институт, София.

Един час по-късно, в 15:00 ч., Унгарският културен институт и издателство „Ерго“ ще представят романа „Чужденци“ на Андраш Петьоц, вдъхновен от едноименната творба на Албер Камю.

В 16:00 ч. на сцената на третия етаж поетът Иван Теофилов ще представи художествено-документалната книга „Балканският човек“ (изд. „Жанет 45“) на Йордан Велчев.

Цели три събития ще се проведат от 17:00 ч. – две срещи с автограф с авторите Иванела Самуилова на щанда на „Хермес“ и Йордан Свеженов на щанда на „Ciela“.

На сцената на третия етаж пък ще се състои вечер на номинираните поети за Национална награда за поезия „Иван Николов“ на издателство „Жанет 45“. През 2014 година Националната награда за поезия „Иван Николов“ ще бъде връчена за 20-и пореден път. Жури в състав Дарин Тенев, Здравко Дечев и Надежда Радулова ще определи на специална церемония извън рамките на Панаира на книгата кой ще получи голямата награда от 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев.

От 17:30 ч. ще се проведе първото събитие на щанда на почетния гост Румъния. То ще е дискусия върху съвременния театър с участието на Лучан Дан Теодорович, Матей Вишниек, Здравка Каменова и модератора Мариус Чиву.
По същото време на щанда на издателство „Жанет 45“ поетесата Аксиния Михайлова ще представи стихосбирката си „Разкопчаване на тялото“.

Вечерната програма на Панаира стартира в 18:00 ч. с няколко събития.
На щанда на издателство „Персей“ ще се състои интригуваща среща с майсторите на скандинавския трилър Томас Енгер, автор на „Мнима смърт“ и „Фантомна болка“, и Курт Ауст, автор на „Невидимото братство“ и „Алхимия на отмъщението“, в които разкрива скритата страна на Исак Нютон.
Иво Сиромахов пък ще раздава автографи на щанда издателство „Ciela„.

От 18:00 ч. в зала „Мати“, вход на кино „Люмиер“ на втория етаж издателство „Просвета“ ще отпразнува своя 70-годишен юбилей на чаша вино и с дискусия на тема „Просвета“ в българската наука, култура и изкуство”, която ще ни припомни как са създадени поредиците „Култури“, „Нова българска критика“, „Личен избор”, съвместните издания с БАН и други значими книги.

Не пропускайте срещата с един от най-добрите съвременни български писатели Милен Русков на щанда на издателство „Жанет 45“ от 18:30 ч. Тази година авторът беше отличен с Наградата за литература на Европейския съюз за романа си  „Възвишение“.

Отново 18:30 ч., но не в НДК, а в книжарница „Хеликон“ на бул. „Цар Освободител“ 4 издателство „Агата-А“ ще представи книгата „Къщата в Пуерто“ на сръбската писателка Гордана Чирянич. Разговорът ще води Биляна Курташева – писател, критик и преподавател в НБУ.

Три събития от 19:00 ч. ще отбележат края на културната програма за деня.
В зала 6 на НДК Министерството на културата на Румъния организира поетично-музикална вечер с участието на Мирча Динеску, певицата Мария Радукану и катариста Максим Белчуг.
По същото време на щанда на издателство „Персей“ ще бъде представен емблематичният за декадентството и дендизма роман „Наопаки“ от Карл-Жорис Юисманс, за когото се говори, че е вдъхновил Оскар Уайлд да създаде „Портретът на Дориан Грей”.

На сцената на третия етаж ще се състои премиерата на „Знаците” (изд. „Делакорт“), петата книга на Калофер Русев, която разкрива истината за делото на братята Кирил и Методий.

[ + ]