fb
ВидеоМултимедия

Диана Петрова в четвърти брой на #Писателите: Най-важни са книгите, които променят, дори и да внасят хаос в живота ти [видео]

4 мин.

Октомврийският брой на видеорубриката „Писателите“ на „Аз чета“ посрещна поредния си специален гост. Авторката на четири романа и три детски книги Диана Петрова, чиито ревюта от няколко месеца насам можете да прочетете при нас, разговаря с главната редакторка на сайта Габриела Кожухарова. Като нейна голяма почитателка, публикувала отзиви за „Ана“ (изд. „Изток-Запад“), „Синестезия“ (изд. „Изток-Запад“) и „Деветте кръга“ (изд. „Софтпрес“), Габи интервюира Диана с голямо вълнение и ѝ зададе въпроси по куп разнообразни теми.

Традиционно разговорът започна с бързо препитване за любими книги, автори и герои. Диана сподели, че с удоволствие би излязла на изискана вечеря с Карл Юнг, чиито трудове уважава, и би изпила едно следобедно кафе с българския критик Владимир Трендафилов. Тя изрази още възхищението си към гения на Толстой и „Към себе си“ от Марк Аврелий (споделен цитат от тази книга даже е подтикнал неин познат да си купи мотор!), както и влечението си към любовните романи от поредицата „Арлекин“. Що се отнася до литературния герой, към когото изпитва антипатия, Диана посочи Калуньо от романа „Калуня-каля“.

След като отговори на блиц въпросите, Диана разказа интригуващо за няколко свои любими заглавия. Тя представи „Екзистенциална психотерапия“ (изд. „Colibri“) от Ървин Ялом, чиито книги горещо препоръчва,„Тайният живот на дърветата“ (изд. „Хермес“) на лесничея Петер Волебен и старо издание на „Избрани диалози“ на Платон. Диана призна, че навремето е зачела тази философска класика, защото се е опитвала да впечатли момче, което е харесвала.

Постепенно разговорът навлезе в любимата тема за писането. Диана сподели кога и как пише, какво я вдъхновява и какво е отношението ѝ към провокацията в литературата. Тя изтъкна колко е важно читателите да излизат от зоната си на комфорт и да разширяват мирогледа си с жанрове и четива, към които обикновено не биха посегнали. Основен мотиватор за самата нея се оказват предизвикателствата към творческите ѝ умения, изиграли пряка роля в създаването на последните ѝ три романа „Синестезия“, „Лилит“ и „Деветте кръга“. Авторката взе страна и в наболелия напоследък спор за острите реакции на родителите към по-нестандартните и мрачни елементи в детските книги. Разкри още и как работата ѝ в IT сектора и интересите ѝ в областта на психологията и психоанализата са повлияли на начина, по който създава историите и героите си.

Диана сподели и положителните си емоции от срещите с български гимназисти, състояли се в рамките на каманията „Писател назаем“, в която авторката взе активно участие. Тя разказа, че младежите са трудна публика, чието внимание трябва да бъде заслужено, но веднъж щом си преодолял недоверието им, получаваш изключително интригуващ поглед над вътрешния им свят.

Накрая писателката обеща до края на годината да четем нов неин роман за българска IT компания. Историята в него поставя акцент върху случващото се с хората в този бранш и през какво минават те, когато получат малко свобода, но не могат да я понесат. Диана обеща да открием отговора на тази дилема в предстоящата ѝ творба.

На финала на разговора Диана отговори и на няколко въпроса, зададени от зрителите в коментари. Попитана какви книги препоръчва на децата си, тя обясни, че те вече са тийнейджъри и не ги ограничава в избора им, но спомена шеговито, че у дома цари следното правило – тя няма да ги разпитва за личните им неща, ако в замяна те никога не прочетат нейните книги.

Пълния запис от събитието можете да гледате тук. Насладете се на един наистина интересен, откровен и нестандартен гост в лицето на Диана!

Диана Петрова е родена през 1978 г. в Свищов. Публикувала е четири романа – дебютния „Ана“(2013), с който печели първото място за авторка в поредицата „Гравитация“ на издателство „Изток-Запад“, „Синестезия“ (изд. „Изток-запад“, 2014), който попада в десетката на конкурса „Нов български роман“ на издателство „Ciela“ и е представен с откъси в чуждестранните литературни списания B.O.D.Y., Vagabond и Drunken Boat, „Лилит“ (изд. „Летера“, 2016) и „Деветте кръга“ (изд. „Софтпрес“, 2018). Изпод нейното перо са излезли още бестселъра „Мъдри приказки“, първата книга с български приказки за осиновени деца „Двойната планета“ и „Приказки за цялото семейство“.

Рубриката „Писателите“ цели да ви запознава със съвременни български автори и се излъчва с подкрепата на „ProCredit Bank“ и „Indeavor“. Не пропускайте да си припомните и предишните ѝ издания с Марин ТрошановИвинела Самуилова и Николай Терзийски.