fb
Ревюта

Доктор Проктор, Бюле, Лисе и големият банков обир

1 мин.

Всичко хубаво има край и за мое съжаление дори гениалният изобретател доктор Проктор не успя да избегне края като герой на книжна поредица за деца. В ръцете ми е „Доктор Проктор и големият банков обир“ (изд. „Емас“) – последната книга на Ю Несбьо за щурите премеждия на доктор Проктор, Бюле и Лисе.

В тази четвърта книга присъствието на доктор Проктор е по-скромно (за сметка на Бюле), макар изобретенията му да са все така незаменими. Спасителната акция не била възможна без неговите ръкавица за точна стрелба, обувка дървосекачка (малко попроменена за целите на футбола), замразител и, разбира се, пръц-прахът. Скромната Лисе с почти енциклопедичните си знания и здрав разум (който не е в изобилие у триото) отново е почти незабележима, но незаменима. Обикновено неувереното момиче все по-често започна да придобива самоувереност в най-критичните моменти. А и разбира, че да бъдеш център на внимание като Бюле си има своята цена, която тя не е склонна да плати. Безспорно звездата на книгата е Бюле, който се утвърждава като истински смелчага и цар на импровизациите. Рижият дребосък е все така жаден за внимание, но сега разбираме и защо е така – той е системно пренебрегван в семейството си. За щастие, Бюле не е е от тези, които се потискат от негативното чуждо мнение.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Прочетете и ревютата на останалите книги от поредицата – „Пръц-прахът на доктор Проктор“, „Доктор Проктор и ваната на времето“ и „Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би“.