fb
НовиниПо света

Геймън, Хосейни и Дан Браун най-любими на читателите в Goodreads за 2013

2 мин.

KH-Cover-665x1024Най-голямата социална мрежа за четене и книги Goodreads обяви резултатите от тазгодишното гласуване за своите читателски награди Goodreads Choice Awards 2013. Не особено изненадващо последните романи на Нийл Геймън, Халед Хосейни и Дан Браун спечелиха с най-много гласове в своите категории. Тази година са гласували общо 1,953,770 потребители на книжната социална мрежа.

“И планините ехтяха” на Халед Хосейни победи в най-следената категория “художествена литература”, докато “Океанът в края на пътя” на Нийл Геймън е фаворит в категория “фентъзи” с най-много гласове от всички заглавия в цялата класация. “Ад” на Дан Браун е с най-голям вот в категория “мистерия и трилър”, “Doctor Sleep” на Стивън Кинг е победителят в категория “хорър”, а последната трета част на трилогията „Дивергенти“ на Вероника Рот – “Предани”, е най-любимата и четена в категория “YA фентъзи”.

Доста изненадващо в категория „Поезия“ с най-много гласове се оказа Дж. Р. Р. Толкин с неговите стихове за последните дни на крал Артур в „The Fall of Arthur“. Сборникът бе издаден за пръв път тази година, 80 години след написването си, благодарение на редакторската работа на сина на Толкин Кристофър.

grca_badge_winnerGoodreads Choice Awards са най-големите награди за книги, които зависят единствено от вота на читателите. За пета поредна година социалната мрежа за книги избира победителите по жанр, като всеки потребител на мрежата може да гласува в двайсет различни категории, някои от които художествена литература, мистерия и трилър, исторически роман, фентъзи, паранормално фентъзи, научно-популярна, хорър, автобиография, поезия и други.

Всички победители можете да разгледате в специалната секция за наградите в Goodreads.