fb
Как четешСпециални

Как четеш: Иван Манчев

5 мин.

Несъмнено познавате Иван Манчев, може би най-популярният готвач в България в момента. Той се определя сам като сладокусник, мечтател, идеалист, баща на две деца, „човек, който се чувства щастлив при смеха от едно гъделичкане“. Докато очакваме новия сезон на воденото от него предаване „Кошмари в кухнята“ се готвим за празниците с новата книга на шеф Манчев „Мечти и кошмари“. А за него остана задължението да отговори на въпросите ни от рубриката „Как четеш“.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си? 
Книгите на Лиз Бурбо, които напоследък все по-често препрочитам. Те ме карат да се замисля върху това каква е връзката между нашите действия и собственото ни щастие, кой е отговорен за това, което ни се случва. В по-генерален план книгата, която най-силно е оформила светогледа ми, може би е „Отнесени от вихъра“ и репликата на Рет Бътлър, че най-много се печели в смутни времена. А от трета страна, един от най-въздействащите герои в литературата за мен е Каренин от класиката „Ана Каренина“, който ме респектира с действията си и начина на мислене.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”? 
Да, солети. Обичам ги от дете и това може да се каже, че е моята храна за четене.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш? 
Нямам конкретна напитка за четене. Може би най-често пия вода.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява? 
Не драскам по книгите, но често снимам с телефона си определени пасажи. Имам много заснети цитати и обичам да ги препрочитам.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена? 
Най-често ползвам разделител, но се случва и да подгъна страницата отдолу, ако нямам подръка нищо, с което да си отбележа.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете? 
И двете, зависи от настроението ми – чета според нагласата.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете? 
И двете. В телефона си в момента имам над 50 книги и чета от устройството, когато пътувам – по летищата, в самолетите. Тъй като прекарвам доста време на път, от телефона си чета по-често. А когато съм вкъщи, предпочитам да чета хартиено издание.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? 
Винаги прочитам главата докрая, не мога да спра по всяко време, за мен е важно да я довърша.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни? 
Ако не ме завладее достатъчно, се случва да я оставя.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти? 
Не си спомням книга, в която да съм бил подразнен от героя.

Какво четеш в момента? 
В момента чета „Ветровете ни мраморни“ на Николай Табаков. Книгата ми е изключително интересна заради сравнението, което авторът прави между чертите на българите и някои западноевропейски народи.

Коя е последната книга, която си купи? 
„Произход“ на Дан Браун, но още не съм започнал да я чета.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж? 
Зависи от настроението ми. Понякога чета една книга, но успоредно с нея се връщам на любими пасажи от друга книга, ако нещо през деня ме е навело на мисълта за нея. Всъщност това ми се случва доста често.

Имаш ли си любимо място/време за четене? 
Едно от любимите ми места е кухнята вкъщи, където осветлението ми е най-удобно. Иначе самолетите и летищата не са ми любими места за четене, но доста често ми се случва да ги ползвам като читални.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания? 
Може би по-често се спирам на самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? 
Една такава авторка е Лиз Бурбо –  непрекъснато препоръчвам книгите й, защото те са завладяващи с историите, които пише, и смятам, че всеки може по някакъв начин да се припознае в тях.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.) 
Библиотеката ми не е организирана по някаква система, но за сметка на това в кухнята ми редът е безупречен (усмихва се).

Вижте ревюто на Алекс за „Мечти и кошмари“ тук, а до края на тази седмица можете да се включите в играта ни за три книги с автограф от шеф Манчев.