fb
Как четешСпециални

Как четеш: Краси Георгиев

6 мин.

Красимир Георгиев е ултрамаратонец с кауза, съосновател на програмата за насърчаване на физическата активност на работното място Chair UP и мотивационен лектор. След около две десетилетия във Великобритания и САЩ и десетки избягани маратони и ултрамаратони по света, Краси се завръща в България през септември 2017 г. Няколко месеца по-късно придобива национална популярност покрай 36-часовото си бягане на пътека в столичен търговски център, чрез което събира 16 000 лв. в подкрепа на деца, преборили онкохематологични заболявания. Това събитие му показва, че може да допринесе за подобряването на живота у нас с помощта на спорта. Оттогава насам организира нестандартни благотворителни инициативи като 55-часово бягане в Пловдив и 27,5-часово теглене на пикап в София, подкрепя дейността на организации като Фондаия „Заедно в час“ и JAMBA и изнася мотивационни лекции в училища и на различни събития. От ноември 2020 г. е водещ на предаването „Човешкото и свръхчовешкото“ по ТВ Българе, а на пазара вече е и книгата му в съавторство с Даниел Пенев – „Да тичаш към себе си“ (изд. „AMG Publishing“).

Aз съм приключенец, откриващ света, с вкус към ектремното, намиращ себе си чрез това…

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Аз чета от 5-годишен и книгите, които са ми повлияли, са много. Като се започне от Шерлок Холмс, когато бях на 6 г. – страхувах се за него, когато едва не го убиха, и спях с нож под възглавницата, за да се защитя, ако дойде Баскервилското куче. Да не забравяме белите на Емил от Льонеберя и Пипи Дългото чорапче… Като пораснах малко, исках да съм като пиратите, за които четях, минах през Филип Марлоу и Арсен Люпен, последните години настървено четях норвежки криминалета, биографиите на целия английски ръгби отбор и разбира се, All Blacks, Паула Радклиф, дневника на Капитан Скот (втория човек на Южния полюс), също така биографията на Амундсен… Ако тръгна да говоря за всички книги, то ще ни трябват поне няколко години… Оскар Уайлд също има голяма роля в живота ми, тъй като обичах хумора му и неговите изключителни герои. Спомням си, по-времето, когато пушех трева, мои приятели се напушваха и тръгваха на дискотека, аз се напушвах и четях The Importance of Being Earnest!!!

lupene

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не, не бих казал, че ям.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Зависи къде съм, но не мисля, че имам определено питие.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Зависи, има една книга с готварски рецепти, на която си пишех много, но май не съм от тези, които отбелязват пасажи, но съм от тези, които си пишат какви ли не неща върху книгата, ако се наложи.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Оооо, аз сгъвам страницата отгоре.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете, разбира се.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Не, не съм човек, който ще чете книга на Kindle. Аз трябва да имам приключение с тази книга, да я помириша, да я оставя отворена… или да я омажа с нещо, или да я изпусна в мед, или лютеница, но това са неща, които ни сближават, защото аз съм намирал песъчинки, останали в книгата ми, когато съм бил в Сахара, или съм харесал някое листо в джунглата в Бразилия и съм си го сложил вътре, или съм изпуснал книгата в окена… Какво ли не! Но електронните не са моето, а и мразя някой да ми чете книга – те вкарват различни чувствата, различни от моите, така че аудиокнигите са голямо No, no

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Спирам, където си искам.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Не, аз обичам книгите си, ако съм я купил и е в мен, то е защото аз съм я харесал, аз не купувам книги, които биха ме отегчили.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Това е същото, ако ме питате, ако в ястието, което си сготвил, главните продукти са развалени, би ли ти харесало… И тук важи и отговорът на предишния въпрос.

Какво четеш в момента?
Няколко са: последната книга на Ю Несбьо – аз имам всичките му досега, завършвам една криминална шведска авторка и биографията на Чърчил, та зависи от настроението, а и също завършвам книга за ADHD при децата.

Коя е последната книга, която си купи?
Вчера си взех „Историята на калкулацията и математиката“.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Наведнъж, много.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Не, чета по всяко време, когато мога.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
И двете, разбира се, кой би оставил „Фондацията“ на Азимов само защото е поредица… Това е Библия!

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Много са: Азимов, Оскар Уайлд, Ницше, Дъглас Аадамс, Дж.К, РоулингХари Потър и детективските ѝ романи, които следя), Уилям Бъроуз, наистина няма да мога да изредя всички….

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По големина.

Снимка на публикацията: DK Photography

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.