fb
Как четешСпециални

Как четеш: Мая Стоянова-Уорнер

6 мин.

Мая е от онези слънчеви хора, които винаги озаряват пространството около тях. Тя е филолог, преводач, редактор и учител по английски език. Израснала е в Габрово и е попила свежото чувство за хумор на този край. През 2012 г. става учител във втория випуск на програма „Нов път в преподаването“ на фондация „Заедно в час“ и професионалният ѝ път се завърта около образованието. Тя е преводач на книгата „Изключителни учители за децата, растящи в бедност“, създава съдържание и е редактор в сайта prepodavame.bg. Отскоро живее в столицата на Албания – Тирана, и учи албански. Обича разходки сред природата, хубавата домашна храна, пътуванията, йогата у дома, книгите и тази рубрика. Заради последните две, но и не само, решихме да я поканим в рубриката „Как четеш“.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Като дете обожавах да чета приказки от цял свят. Особено ме впечатлиха „Приказки по телефона“ на Джани Родари. Израснала съм покрай огромни рафтове и купчини с книги и списания. Мисля, че самото им физическо присъствие ми повлия повече, отколкото съдържанието им. Когато бях в гимназията, бях много впечатлена от „Полет над кукувиче гнездо“ (Кен Киси), „Хляб по водите“ (Ъруин Шоу) и „Души в окови“ (Съмърсет Моъм). Имам много мили спомени как чета „Трима души в една лодка“ (Джером Джером) на майка ми – цвилихме като кобили и се превивахме от смях. Първата книга, която прочетох в оригинал, беше „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли. Бях първи курс английска филология в Софийски университет. Усещането е незабравимо, а и аз сама си избрах тази книга, не знам защо. Следващите десетина години четох единствено и само на английски език с кратки руски и испански епизоди. Уплаших се да не забравя българския, това е много лошо за един преводач и учител! Чудих се какво да правя и случайно попаднах на „Естествен роман“ на Георги Господинов. Така открих съвременната българска литература, която за мое щастие и успокоение успях да обикна. В момента чета много хаотично и жадно – Чехов, Мураками, Ървинг, Абгарян, Бакман, Касабова, Угрешич, Карабашлиев, Джумпа Лахири, Ейми Тан… Все едно пълня стъкълца в калейдоскоп или събирам мидени черупки по плажа.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не, не мога да дъвча и да чета едновременно. Иска ми се да можех.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чай, кафе, какао, вода.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отдавна не го правя, защото осъзнах, че после никога не се връщам да потърся подчертаното.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
В нашите семейни книги има най-причудливи бележки, квитанции, фишове от тотото, обяснения в любов, писма от баба, сушени цветя, станиоли от шоколад, детски рисунки и т.н. Аз дълго време подгъвах крайчеца на страницата за ужас на повечето ми познати, но сега продължавам семейната традиция и си маркирам страниците с календарчета, списъци за пазаруване, опаковка от луксозен сапун с аромат на портокалови цветчета и една туристическа брошура от малко селце в Албания.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Ако ме бяхте питали преди две години, щях да кажа художествена. Но сега чета „Сапиенс“ с голям интерес. 2020 г. беше белязана от лична трагедия, която ме подтикна да прочета „Тялото. Наръчник за употреба“ на един дъх. Тази книга ме спаси!

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Електронни и хартиени. Не мога да възприемам нищо в аудиоформат освен музика, може би някоя увлекателна реч, завладяващ монолог и това е. Не слушам и подкасти. Даже пиесите предпочитам да ги чета! Представяте ли си?!

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Не, мога да спра и по средата на изречението.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Случвало се е да оставя книга, да. Например все още не мога да си обясня защо не успях да прочета „Параграф 22“. Някой ден ще се пробвам пак!

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да! Почти всички герои в The Cider House Rules на Джон Ървинг ме дразнеха до побъркване, но това е една от любимите ми книги.

Какво четеш в момента?
Тетралогията на Елена Феранте: „Гениалната приятелка“, „Новото фамилно име“, „Тази, която си отива, тази, която остава“ и „Историята на изгубеното дете“.

Коя е последната книга, която си купи?
Въпросната тетралогия. „Гениалната приятелка“ ми я подариха за един рожден ден преди години. Чак сега я прочетох, защото съм в Албания и ми се чететше нещо на български. След това веднага си взех и останалите 3 книги.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
В момента освен Феранте чета „Сапиенс“ и „Куклата“ на Исмаил Кадаре.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
През деня със сигурност ми е по-приятно да чета, защото обичам дневната светлина. За място нямам претенции, може би някъде до голям прозорец или направо на открито, ако времето е хубаво.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Нямам предпочитания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Избягвам да препоръчвам книги, защото се опасявам, че няма да въздействат по същия начин на приятелите ми. Но ако ме попитат какво чета в момента или какво съм чела напоследък, споделям с удоволствие, даже си разменяме книги понякога. Но без обещания, че ще им разтърсят живота из основи!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По размер и цветове, но мисля, че съпругът ми не се радва на тази подредба. Наскоро се преместихме в Тирана заради новата му работа и той държеше да подреди библиотеката. Подреди я по езици и жанрове.

Снимка на публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.