fb
Как четешСпециални

Как четеш: Натали Настева

5 мин.

Натали Настева е книжен блогър, който се вихри в Претрупаното книжно рафтче – виртуално пространство за литературни вдъхновения. В професионален план е книжар, но и дипломант специалност Архитектура в УАСГ. Днес ще ни разходи по книжните си рафтчета, където се спотайват Донат Тарт, Дикенс, Стивън Кинг и още много любими имена.

Натали НастеваКакво са книгите за теб?
Книгите заемат огромна част от живота ми. Те са сутрините, обедите и нощите ми. Удоволствие и работа. Нещо без което не знам как някои хора успяват да живеят.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Мисля, че звучи доста пресилено, когато някой каже, че дадена книга го е променила. Разбира се, има стотици въздействащи книги, такива, които те изграждат като човек и спомагат за сформирането на идеалите, желанията и вижданията към живота. Към тази графа може би ще сложа много от класиките, които съм чела. И за да отговоря по някакъв по-конкретен начин на въпроса, бих казала – „Кралица Марго“, „Богат, беден“, „Цар Плъх“, „Тайната градина“, „Парфюмът“ ,„Портретът на Дориан Грей“.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Дали ям докато чета?! За Бога, това никой не трабва да го прави! Аз съм от тези луди, които си пазят книгите като очите, даже след прочита не личи, че е отваряна. Не бих си и помислила да ям докато чета! Помислете само за мазните следи от пръсти по страниците!

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Пия кафе или чай, но в повечето пъти се отдавам на четенето и не ми е нужно нищо повече.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Както казах, аз съм върл пазач на книжните ми любови. Нищо не трябва да ги накърнява (смее се).

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Използвам книгоразделите. Обожавам ги и ги колекционирам. Когато съм в настроение, си ги правя сама. Но това не пречи често да нямам нищо около мен и да използвам касова бележка, билетче от градския и какво ли още не.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена с две ръце.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Обожавам си хартиените издания! Знаете как е – допир, миризма…сантименталните неща! Ако трябва да съм честна, съм прочела само две книги на четец и мисля, че скоро няма да посегна към Киндъла отново.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
По принцип обичам да си довършвам дадена глава, но ако имам работа, бързам за някъде или просто съм прекалено уморена, за да я дочета, спирам просто до някой абзац.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Не, най-много прилежно да я оставя на рафта и никога да не я отворя!

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Ако самата история е интригуваща и изказът на автора е неповторим, не виждам пречка.

16118004_10206634061885098_138070491_n

Натали Настева

Какво четеш в момента?
В момента, за жалост, съм изоставила четенето. Казвайки това, считайте, че имам започнати няколко книги, които чакат да бъдат дочетени – „Коледна песен“ на Дикенс, „Сияние на жена“ на Гари, „Бляскавият двор“ на Мийд, „Каил и Авел“ на Арчър и „Стоманеното сърце“ на Сандерсън, а кога ще имам възможността да ги довърша, остава загадка!

Коя е последната книга, която си купи?
Няколко са – „Легион“ на Сандерсън, „Мъглата“ и „Отмъстителите“ на Кинг, „Хиляда дни в Тоскана“ и „Лято в Сицилия“ на Бласи.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
По принцип съм от хората, които четат по една книга – така цялото ми внимание е насочено към нея и дочитането не се проточва във времето.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Не мисля, че имам. Всяко време и място е добро за четене – стига да имаш желание!

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Определено самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си 189966_bприятели?
Да, но не са много. Горещо препоръчвам „Лудата седморка“ и продължението й – „Огнехвъргачките“ от Роберто Арлт, „Щиглецът“ на Дона Тарт и всичко на Роалд Дал – никога не сме прекалено големи за неговите книги!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Обичам да преподреждам библиотеката си. Един от последните пъти, в които я разместих, ги подредих цветово. В момента са по жанрове, а всеки рафт си има и етикетче за обозначение какво стои там!