fb
Как четешСпециални

Как четеш: Георги Кючуков

5 мин.
Георги Кючуков
Снимка: Деян Панайотов / GoGuide

Георги Кючуков е роден в Ямбол през1985 г. Нарича себе си „изследовател на човешката природа, стендъп комик и какво ли още не“. На сцената на клубове в София и цялата страна той успява да разсмива до сълзи зрителите, а често вдъхновение черпи от собствения си живот. Решихме да ви покажем и друга негова страна – тази на запален читател. Приятно четене!

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
„Вино от глухарчета“ на Бредбъри. Определено мога да кажа, че ми е любима, оставя силни емоции, всеки път. Някак успява да те накара да си дефинираш някои емоции в себе си.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
С всяка храна може да се чете, аз съм изпробвал това. :) Но да речем, с бисквити – хем ти е сладко на стомаха, хем на душата.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Зимата с коняк и чай, става някак блажено. На топло и завито и няма нищо друго освен теб и светът, в който те носи книгата. Иначе в топлото време – определено бира. Върви чудесно с всяка книга и местоположение. А ако има и хамак… :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не, определено не искам да съсипвам цялостта на книгата. Може нещо да си снимам, за да го запомня, ако ми е направило силно впечатление. А като дете си го преписвах, обичах да си пазя любими пасажи или цитати и да си ги препрочитам, когато имам нужда.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Имам „уникалното“ качество да запомня докъде съм стигнал. :) Не знам как, но никога не ми се е налагало да отбележа докъде съм стигнал – магия.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Зависи в даден момент от какво имаш нужда, но имам потребност и от двете. На мен лично ми се налага да чета много. Но за удоволствие чета фантастика, обожавам я.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
И тук смятам, че и трите. Според ситуацията понякога искам да вървя или просто да преживея пътуването в градския транспорт с аудио. Когато съм на път или почивка, съм с електронен четец – чисто удобство е и не се налага да заяквам още, за да нося багажа.
Но вкъщи предпочитам на хартия, да си легна, да взема книгата и с удоволствие да си разлиствам.

Хавра - Захари Карабашлиев

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Да, нямам волята да спра в нищото и да не знам какво ще стане. Често уж сядам за 20 страници, и накрая съм прочел 120 и е станало три сутринта.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да изхвърля – не. Винаги има кого да излъжеш да я вземе, уж че е тъкмо за него и много ще му хареса. Но като цяло рядко ще купя нещо, което няма да ми хареса.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Зависи, ако историята е много оригинална, бих простил, че някой персонаж ми докарва синузит и мигрена. А в някои книги има много вбесяващи и плиткоумни персонажи.

Какво четеш в момента?
Точно в момента съм започнал книга на един млад български автор. Емил Минчев се казва, а книгата е „Нюх“. Засега върви добре, няма да я подарявам. :)

Коя е последната книга, която си купи?
„Хавра“ на Захари Карабашлиев. Доста слушах за нея и реших, че трябва да ѝ обърна внимание и да видим.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Аз лично предпочитам да си дочета една книга и тогава да премина към друга, някак се разсейвам иначе. Искам да си изживея и премисля една творба.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Или в хола ми, на дивана, с поза за релаксация и напитка наблизо, или сред природата, на слънце, птички… чудесно идва за отпускане и четене.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Може би по-скоро поредица. Любопитно ми е как в дългосрочен план се развиват персонажи и истории, някак израстваш и ти с тях. Смятам, че е по-голямо предизвикателство и за авторите.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
„Вино от глухарчета“ я препоръчвам винаги, както казах – любима ми е. За автор ми е трудно, понеже всеки си има любим стил и после хората доста мрънкат, ако не им хареса. :)

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Малко съм разпилян и просто ги нареждам. Няма специална подредба, важното е, че не са на земята.

Снимка: Деян Панайотов / GoGuide

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.