fb
Не пропускайтеПанаирът

Какво ще си купи екипът на „Аз чета“ от Пролетния базар на книгата 2019

8 мин.

Започва поредната пъстра панаирна седмица, през която ще ви обсипем с новини и препоръки за традиционния Пролетен базар на книгата в НДК. Както винаги споделяме с вас списъка, който сме си приготвили, с надеждата да ви вдъхновим, а защо не и да насочим вниманието ви към някое любопитно заглавие, което може би сте пропуснали? Споделете и вие какво сте си набелязали в коментар :)

 

Ася Ангелова ще си купи:

„Сънсет Лимитид“ (изд. „Пергманет прес“) от Кормак Маккарти – изчела съм всичко от Маккарти, издадено на български език. Започнах с „Пътят“, която ми хареса заради унищожения свят и тъмнината, но същевременно и заради надеждата, скрита дълбоко в героите. Миналата година прочетох дългоочакваната от мен „Кървав меридиан или вечерното заревото на Запада“, която ми докара няколко нощи кошмари и целодневна тревога. Наскоро най-накрая успях да стигна и до „Тук няма място за старци“, която ме удиви с бързоразвиващия се сюжет и нетипичните детайли. Трите книги нямат нищо общо помежду си – нито като жанр, нито като емоция, която носят на читателите си. Щом разбрах, че „Сънсет Лимитид“ ще излезе специално за Пролетния базар, веднага я вкарах в списъка си. Дори не ми беше необходимо да чета анотацията – стига ми само определението „роман в драматична форма“. Нямам търпение да разбера с какво ще ме изненада Маккарти този път.

 

Вероника Вълева ще си купи:

„Където пеят раците“ (изд. „Лабиринт“) от Дилия Оуенс – този роман се изстреля до върховете на световните класации скоро след като Рийз Уидърспуун го избра за читателския си клуб. Оттогава продължава да се радва на множество позитивни рецензии и изключителни оценки в Amazon и Goodreads. Обикновено подхождам с подозрение към толкова популярни и хвалени книги, но, незнайно защо, имам слабост към американските исторически романи за южните щати. „Където пеят раците“ е история за южнячката Кая, която живее сама в мочурище през 50-те и 60-те години на миналия век. Авторката се вдъхновява от собственото си детство в провинциална Джорджия и от кариерата си на зооложка и изследователка на диви животни – биография, сама по себе си достойна за литературна героиня.

 

Габриела Кожухарова ще си купи:

„Невърмур 2: Чудотворката Мориган врана“ (изд. „Бард“) от Джесика Таунсенд – много харесах първата част от фентъзи поредицата „Невърмур“, затова нямам търпение да видя какви шантави перипетии очакват злощастната Мориган в продължението. Сега, когато тайната на произхода и способностите ѝ вече е разкрита, очаквам настина интригуващ сюжет и още по-безумни герои. Австралийката Джесика Таунсенд ме спечели с дебюта си, тъй като пише изключително забавно, без да поставя никакъв филтър на развинтеното си въображение. Страшно ми допадна закачливото ѝ черно чувство за хумор, което е голяма рядкост при детските романи. Силно се надявам тук да попадна на един малко по-добре развит и заплашителен образ на главния злодей, защото това беше единственото ми разочарование в „Изпитанията на Мориган Врана“.

 

Диляна Денева ще си купи:

„Бегуни“ (изд. „ICU“) от Олга Токарчук  получих препоръки за новото издание на тази книга от хора, на чийто читателски нюх напълно се доверявам. Освен това няма как да не се изкуша да разбера защо произведението влезе в краткия списък с номинирани за престижната литературна награда „Ман Букър“ 2019. Романът на Токарчук обещава да остави следа с изследването на дълбините на човешката душа. Тази история за пътуването  назад във времето и с неизвестна дестинация, ще бъде първата ми среща с полската писателка и вече нямам търпение да разгърна книжното съкровище (да, сигурна съм, че е такова).

 

 

„Шантавѝя до шия“ (изд. „Мармот“) от Радостина Николова  това ще бъде втората ми сигурна покупка, защото все пак искам да зарадвам и друг с хубава книга. А съм убедена, че тази ще се хареса на 11-годишната ми племенница. Чела съм повечето истории от поредицата за мотовете заедно с нея. Тя беше луда по тях, а сега е време да я запозная и с новия детски роман на Радостина  „Шантавѝя до шия“. Книгата е страшно увлекателна и забавна. Съвсем честно ви казвам, че макар да се води детска, ми беше много любопитно как ще се развие сюжетът. Той далеч не е предвидим и не подценява детската аудитория. Книгата е оригинално написана, с доста съвременни теми и препратки, като същевременно говори за важните неща, неподвластни на времето. Чистосърдечно я препоръчвам на родители и близки на деца между 6 и 12-годишна възраст, които искат да зарадват своя малчуган с прекрасна история.

 

Мартина Ламбова ще си купи:

„Ал“ (изд. „Ciela“) от Уилям Уортън – обожавам начина, по който пише Уилям Уортън. Малко странен и много различен, стилът му вглъбява читателя и притежава свойството да те кара да се чувстваш така, сякаш историята се случват не на хартия, а на теб самия. Без колебание бих препоръчала покъртителния роман „Татко“ на човек, който в момента има нужда от него (един ден всички стигаме дотам). Но „Ал“ е продължението на „Пилето“ – книгата, която ме провокира да напиша първото си ревю, остави ме замислена, леко дезориентирана и много, много влюбена в себе си. Ако в нея видяхме как се развиват нещата за Пилето и какви мисли се въртят из главата му, то „Ал“ представя гледната точка на най-добрия му приятел. Повече от интересно ми е да разбера как се е развил собственият му живот, протекъл незабележимо в предишната история.

 

Цветомила Димитрова ще си купи:

„Игри на злото“ (изд. „Еднорог“) от Анджела Марсънс – втората книга за детектив Ким Стоун. След възторженото ми ревю за първия криминален трилър на Марсънс, няма как да пропусна новата история за впечатляващата инспекторка. Този път в центъра на сюжета е психиатър-социопат, който подтиква пациентите си към жестокост и отмъщение. В предишния си роман Анджела Марсънс ме спечели както с интригуващия сюжет, така и с многопластовите герои и интересните, забавни динамики между тях. Книгите на Марсънс са истинско удоволствие за всеки почитател на британските криминални сериали и истории, така че с нетърпение чакам да разбера как Ким Стоун ще се справи с новото предизвикателство.

 

„Смъртоносно бяло“ (изд. „Colibri“) от Робърт Галбрейт – когато говорим за британски криминални книги и филми, няма как да пропусна Робърт Галбрейт и романите за Корморан Страйк. „Смъртоносно бяло“ е най-новата книга от поредицата за частния детектив. Анотацията обещава заплетен сюжет с интересни образи и задълбочено разследване, фокусирано не само върху престъпленията, но и върху човешката психика. На всички вече е известно, че Робърт Галбрейт е псевдоним на Дж. К. Роулинг и по мое мнение писателката успява много добре да се впише в това ново амплоа. Тя предизвиква читателя да се впусне в разследването заедно със Страйк и неговата асистентка Робин и изгражда увлекателни, реалистични истории, към които ще се радвам да се върна с помощта на новия роман.

 

„Виенски апартамент“ (изд. „Софтпрес“) от Радостина А. Ангелова – отдавна е сред любимите ми книги, но колекцията няма да е пълна без това издание. Поетичният език на Радостина Ангелова и красивата, трогателна история, разказана увлекателно и въздействащо, сега си имат и прекрасно ново оформление. „Виенски апартамент“ е роман за любовта и самотата, за избора. Героинята Бианка си дава една седмица във Виена, за да реши как и къде да продължи живота си. Писателката умело пресъздава емоциите и дилемите ѝ, увлича, пренася ни сред омайните виенски улици и самотните стени на непознатия апартамент… Кой знае, може тази покупката да ми даде още една причина да препрочета любимата си книга, докато чакам нов роман от авторката на „Афиши в огледалото“ и „Бал в Мулен Руж“?

 

Възползвай се от „Онлайн панаир на книгата“ в Ozone.bg, където те очакват големи намаления на книги от избрани издателства, а с всяка първа поръчка получаваш специален книжен подарък – „Зората на българската книжовност“. Кампанията ще продължи до 2 юни или до изчерпване на количествата.
Ако пък книгата, която искаш, не влиза в промоцията, използвай код azcheta, за да я вземеш с 10% отстъпка и безплатна доставка!