fb
Не пропускайтеПанаирът

Книги, подходящи за подаръци

6 мин.

Докато се разхождате покрай щандовете на 47. Софийски международен панаир на книгата, оглеждайте се и за книги, които да сложите под елхата. В тази статия ще намерите някои предложения от нас, които да ви вдъхновят.

Ася Ангелова препоръчва:

„Човек на име Уве“ (изд. „Сиела“) от Фредерик Бакман. Подарявала съм първата книга на Фредерик Бакман цели пет пъти. Уве успя да ми даде надежда в тежък период за мен, когато имах нужда. В книгата ще срещнете всичко необходимо, което ще омае както вас, така и човека, на когото я подарявате – има забавни моменти, трудностите в живота, абсурдните ситуации и като цяло – наистина си заслужава. А ако още не сте сигурни – прочетете ревютата ни тук и тук.

„22 ноември 1963“ (изд. „Плеяда“) от Стивън Кинг. Предполагам, че всички ще си кажете – „Е, Стивън Кинг не е за всеки“. И хем ще сте прави, хем няма да сте. Кинг не бива да бъде ограничаван от жанр – той пише както ужаси, така и фентъзи, антиутопии, детски книги, исторически романи. Въпросната „22 ноември 1963“ е идеален повод да се убедите в това. Ще се потопите в историческия роман, който засяга периода около покушението на Джон Кенеди. Какво би било настоящето, ако бяха успели да предотвратят убийствито на един от най-обичаните американски президенти?

„Мозайка от убийства“ (изд. „Еднорог“) от Антъни Хоровиц. Ако сте любители на криминалните романи на Агата Кристи, или познавате някой, който е, то тогава романите на Хоровиц биха били точният избор за подарък. „Мозайка от убийства“ е един страхотен реверанс към класиците в този жанр. Освен че съдържа една голяма главоблъсканица, която в течение на страниците се разкрива бавно, тя също така съдържа и обяснение как работи писателският мозък – от избора на имена, през създаването на локации, използването на анаграми и още куп други любопитни подходи.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Дом“ (изд. „Хермес“) от Камелия Кучер е книгата, която избрах за подарък на две мои много близки момичета, защото начинът, по който Камелия разказва историите си, е най-любимото ми нещо в литературата през последните две години. Топлината, обичта и разбирането, които струят от страниците на романа, са нещото, заради което бих казала, че ако човекът, на когото изберете да подарите „Дом“, не е прочел нито една друга книга през годината, пак ще е имал достатъчно добро литературно преживяване, с което да запълни липсата. Запомнящи се герои, невъзможна любовна история, незаменимо приятелство и усещане за уютен дом – там, където са хората, които те обичат независимо от всичко.

„5-секундното правило“ (изд. „Софтпрес“)от Мел Робинс е другата книга, която бих избрала за някого, когото обичам, защото какво по-добро от това да му подариш възможността да осъзнае, че силата, нужна му да постигне всичките си мечти, не е липсващото звено, което винаги му е пречило да бъде на онова ниво в живота, на което иска. Тя е вътре във всеки от нас, имаме я всички. Смелостта е резковничето, а да си каже „5-4-3-2-1-СТАРТ“ е напълно достатъчно, за да може любимото ви същество да попречи на своя мозък да го спре да сбъдне себе си. Това му е работата на мозъка – да ни предпазва, но нека не краде и щастието ни!

„Изкуството да създаваме спомени“ (изд. „Хермес“) от Майк Викинг. След бутиковите издания на изд. „Хермес“ на предишните книги на Майк Викинг – „Малък наръчник по хюга“ и „Малък наръчник по люка“, завладели световния литературен пазар, вече можем да поглезим себе си и любимите ни хора с „Изкуството да създаваме спомени“. Прекрасната малка книжка с много, много страници и дебели корици, пълна със съвети, психология, проучвания и красиви илюстрации, е перфектен подарък за всеки – бил той заклет читател или не. Сигурна съм, че никой няма да се разсърди, ако му подарите нов светоглед и нов начин да преминава през дните си – създавайки щастливи спомени, а не обратното.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Приказки“ (изд. „Дъбови листа“) от Ханс Кристиан Андерсен не е просто поредната книга с приказки на Андерсен. Илюстрациите на Кантен Грабен и изключителното качество на изданието превръщат тази книга в очарователен подарък за малки и големи. Деликатните, фини илюстрации на Грабен могат да пленят въображението на всеки, а тази книга е издание, което ще остане в семейната библиотека, ще бъде нейна гордост и ще се предава от ръка на ръка.

„Мама“ (изд. „Дъбови листа“) от Елен  Делфорж и с илюстрации отново на Кантен Грабен е книга, с която ще спечелите сърцето на всяка жена. Съчетанието между текст и илюстрация тук въздейства не само на естетическо, но и на силно емоционално ниво. Това е книга за майчинството и многото му лица, но и за това да бъдеш дете, да бъдеш дъщеря. Книга, която държиш с благоговение, четеш със сълзи в очите и обичаш до безкрай.

„Балканалия“ (изд. PARADOX) от Самира Кентрич е графичен роман за детството по време на преход и война. Темата е малко по-кървава от обичайното, когато избираме подарък. Но вярвам, че това е книга, която можете да подарите на приятел с интерес към изкуството във всичките му форми. Книгата е изумително красива и вълнуваща и много различна от всичко, което се предлага за масовия празник.

 

Стефани Калчева препоръчва:

Без никакво колебание, книгата, която бих посочила като подходяща за подарък, е „Моята история“ на Мишел Обама (изд. „Софтпрес). Бих я подарила както на хора, които се интересуват от нея като личност, така и на такива, подобно на мен, които не са и предполагали колко нахъсваща, откровена и завладяваща е автобографията на бившата първа дама. По един много искрен и свободен начин Мишел разказва за извървения път, предизвикателствата, американската политика, професионалната реализация, социалните несправедливости и балансирането между семейството и кариерата. И всичко това е придружено с чувство за хумор, снимки и разкриване на дори неудобни моменти, за които не се свени да говори, както би трябвало да бъде. Правя такива подаръци, които бих направила и на себе си, ето защо „Моята история“ категорично е книгата, с която бих зарадвала моите близки за Коледа.

Не намерихте своята книга тук? Вижте останалите ни списъци с препоръки:

Какво ще си купи екипът на „Аз чета“ от Коледния панаир на книгата 2019
„Аз чета“ препоръчва: Съвременна проза

„Аз чета“ препоръчва: Биографии и автобиографии
„Аз чета“ препоръчва: Български автори
„Аз чета“ препоръчва: Детски книги
„Аз чета“ препоръчва: Нехудожествени книги
„Аз чета“ препоръчва: Любими поредици
Книги, останали в сърцата на екипа на „Аз чета“

Снимка: Pexels