fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Детски книги

11 мин.

Най-ценните подаръци, които можем да направим на децата, са книгите – вярваме ще се съгласите с нас. В многообразието от заглавия днес е наистина трудно да се ориентираме, затова екипът на „Аз чета“ подготви списък с препоръки за най-малките. Е, това не означава, че и вие не можете да им се насладите при посещенията си на 47. Софийски международен панаир на книгата!

Александър Кръстев препоръчва:

Когато класическите истории започнат да се отдалечават от децата, ги пренаписваме. Това понякога води до скандали, а друг път – до шедьоври. „Червената шапчица и градът“ (изд. AMG Publishing) на Мари Войт се отнася много повече към втория тип, отколкото първия, и дори да кажете, че преувеличавам, ще обърна внимание само на няколко елемента – градският живот като злият враг, консуматорското поведение като отклоняване от правия път, семейството като добра опора. При всички случаи тази нова вариация на „Червената шапчица“ е чудесна възможност да поговорите с детето си за начина, по който прекарва времето си, по който консумира новини или по който си говори с близките си.

„Семка ‘тем“, изричано многократо от почти 2-годишно дете, е доста добър аргумент в подкрепа на една книга, постоянно носена от същото това дете с молба да му бъде четено от нея. Така че тази книга заслужено влиза в този списък – не само с интересните си илюстрации и забавна метаморфоза у героя (който, видимо от корицата, е семка. Лооооша семка!), но и с чудесните послания за това какво е позволено на всеки от нас и кога е време да се променим и да станем Добрата семка. „Лошата семка“ (изд. „Таралеж“) на Джори Джон и Пийт Осуалд върви ръка за ръка с другата им съвместна книга – „Доброто яйце“, където пак си говорим за обноски и добро отношение към останалите.

 

Бела Чолакова препоръчва:

„Аз съм българка“ (изд. „Сиела“) е великолепно издание, което бих подарила както на дете, така и на възрастен. Това е мащабен проект, който събира 40 истории на български жени, успели с действията си, борбата си, вярата и убежденията да променят историята. И това не са просто помпозни думи. Тези истории вълнуват, вдъхновяват, разплакват, отрезвяват. Прекрасно са разказани от Петя Александрова, която ги е описала като приказки. Така информацията вместо да е скучна и суха, е завладяваща. Четиридесет български художнички са създали илюстрациите към изданието, което го прави още по-разнообразно и богато, тъй като научаваме по малко и за всяка една от тях.  За графичната концепция, дизайна и биографичните бележки за художничките, приносът е на Капка Кънева.

„Приказки от Ханс Кристиан Андерсен“ с илюстрации от Кантен Гребан е издание, което би могло да се опише с много думи, но най-подходящата е „изящество“. Когато вечни приказки като тези на Андерсен срещнат вълшебен илюстратор като Гребан, резултатът наистина е съвършенство. Великолепието се състои в това, че той дава облик на толкова известни истории, но ни ги представя по неочакван и същевременно запленяващ начин. Това издание наистина е изпипано до последния детайл. Точно за такова съм си мечтала като дете, а днес ще имам вълнението да подаря на моето собствено.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Град на име Съвършенство“ (изд. „Orange Books“) от Хелена Дъган – опре ли до детски романи, които чета за собствено удоволствие, а не купувам като подарък за любими малчугани, винаги предпочитам да са с една идея по-мрачни. С Хелена Дъган явно сме на една вълна, защото „Град на име Съвършенство“ е перфектен избор за онези с вкус към по-страшните, но все пак забавни приключения. Книгата ѝ силно ми напомни за филмите на Тим Бъртън и характерната им атмосфера – малко странна, малко шантава, малко плашеща, ала изтъкана от искрена емоция. Колкото и да не ви се вярва, има и антиутопичен елемент! Злодеите тук хич не са шега работа, а най-хубавото е, че романът е част от трилогия, така че удоволствието ще е тройно.

 

Диляна Денева препоръчва:

“Вълшебникът се смее последен” (изд. „Мармот“) е четвъртата част от поредицата „Приключенията на мотовете“ – книга, която вдига нивото на издадените досега истории за пухените същества. Вълшебните илюстрации отново са дело на Мелина-Елина Бондокова, а за приключенския сюжет с много обрати и тънко чувство за хумор са се погрижили Радостина Николова и Андрей Михов. Книгата е подходяща за деца над 10-годишна възраст, което напълно отговаря на моята възрастова категория, така че призовавам да ми се доверите :) Гарантирам забавно изкарани няколко часа, приятно усещане като след досег с нещо стойностно и вълнуващо.

„За Коледа ще си бъда у дома“ (изд. „Дъбови листа“) от Холи Хоби със сигурност ще привлече погледа ви, ако я видите на панаирния щанд или пък в книжарница. Книгата е с твърди корици, а разгърнете ли я, попадате в очарованието на класическите топли илюстрации, които те карат да се върнеш мислено в детството. Авторката на текста и илюстрациите става популярна почти случайно. Тя продава своя рисунка на голяма американска компания за поздравителни картички през 70-те години на ХХ век и хората буквално се влюбват в малкото момиченце с голяма шапка боне на нея. Образът е познат дори у нас. Талантът на Холи Хоби личи и в книжката „За Коледа ще си бъда у дома“, подходяща за най-малките. Текстовете са много кратки и са подходящи за четене преди сън отново и отново. Детето ще срещне едно прасенце, което преминава през различни премеждия, за да се завърне при своите приятели за светлия празник.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Кой вдига врява“ (изд. „Мармот“) от Пола Шер и с илюстрации на Стан Мак е класика на почти половин век, която най-после проговаря и на български. Докато децата ще се забавляват с отзивчивите съседи, готови да си разменят апартаментите, за да има мир и спокойствие в кооперацията, родителите им (с малко повече опит в междусъседските отношения) ще се подсмихват, докато четат. Книгата е забавна, илюстрациите – очарователно винтидж, историята на изданието – любопитна, а игровият елемент я прави подходяща и за деца, които трудно се съсредоточават. Ако харесвате „Монтесори“ методологията, можете да използвате кибритени кутийки или други пособния (лего, бисквитки, куклена къща), за да разиграете ситуациите, описани в книгата и да помогнете на г-н Бухал да намери решение на жилищната криза.

„Академия за добри обноски“ (изд. „Софтпрес“) от Невена Басарова излиза в първите дни на Панаира и е полезен и практичен наръчник за деца и родители. Книгата не е просто сборник с правила за добро поведение. Нейната цел е да ни помогне (чрез добрите обноски) да бъдем по-уверени. Добрите маниери улесняват общуването, помагат ни да разрешаваме конфликтни ситуации и да намираме приятели. Благодарение на богатия си опит с деца, Басарова успява да превърне спазването на етикета в игра. Заедно с художничката Стелияна Донева са създали книга за чудо и приказ.

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Фен и Бибит в приказната гора“ (изд. „Потайниче“) от Катерина Нейнска е мое скорошно откритие. Двете сестри обичат да приключенстват и постоянно попадат в особени ситуации заедно с техните чудновати приятели. Ще издам само за Чуището, тъй като неговият образ всекидневно ме гледа от една ваза. Родителите ще разпознаят много от техниките на написване на книгата, но това, което искрено впечатлява и заради което си струва да подарите тази книга на дете, е двойственият свят на Фен и Бибит. Те живеят в реалността, с майка и баба, но когато се уморят от тях, затварят очи и заспиват. Техните приключения се случват в този друг свят. Там въображението няма спирачка и всичко може да съществува.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Винаги ще те обичам“ (изд. „Хермес“) от Марк Сперинг е една прекрасно илюстрована детска книга. Илюстрациите са дело на Алисън Браун, а текстът е адаптиран в стихотворна форма от Петя Александрова. Кратките стихове са перфектни за четене преди сън и напомнят на детето, че мама и татко ще го обичат винаги.

Отново илюстрирана от Алисън Браун и адаптирана от Петя Александрова е книгата „Ще те обичам нощ и ден“ (изд. „Хермес“). Този път темата е приятелството, а текстът е на Смрити Прасадам-Холс. Въпреки че книгата е детска, историята и трогателният текст я правят много подходящ подарък и за специален човек.

„Зайчето ме изслуша“ (изд. „Хермес“) от Кори Доерфелд е въздействаща история със симпатични илюстрации. Книгата разказва за малкия Тейлър, който е разстроен и различни животни се опитват да му помогнат – всеки по своя начин, но единственият полезен метод се оказва този на зайчето, което просто е готово да го изслуша. Книгата е подходящо начало за разискване на важни теми, свързани с емоционалната интелигентност на децата и напомня на родителите, че понякога една прегръдка може да направи повече и от милион думи.

„Сбогом, дневнико!“ и „Сбогом, дневнико 2: Планински патаклами“ (изд. „Хермес“) са две книги с текст и илюстрации от Ненко Генов. Историите и хуморът в тях ще се харесат не само на деца от 8 до 12 години, но и на всички пораснали читатели. Причините да препоръчвам книгите са не само интересните и изпълнени със забавни закачки приключения на главния герой, но и важните теми, за които авторът загатва – опазването на околната среда, изчезващите животински видове, дейностите на организации като „Зелени Балкани“, „Уча.се“ и УНИЦЕФ… Всичко това е преплетено по интригуващ начин в историите, така че да не дотежава на младите читатели, но в същото време предизвиква размисъл по тези актуални въпроси.

 

Цветомира Дукова препоръчва:

Преди няколко седмици излязоха нови две книжки от поредицата „Заек и Мечка“ на издателство „Timelines” и добрата новина е, че ще можете да си ги вземете от Панаира на книгата. Не пропускайте да се срещнете със забавните и малко шантави герои на Джулиан Гоф и с красивите илюстрации на Джим Фийлд.

Твърдите корици са абсолютно задължителни за непрекъснато препрочитане, прелистване и разнасяне на книгите от поредицата. Историите на Гоф са забавни, изпълнени с поуки, реплики и ситуации, които дълго се помнят и цитират, а да обикнеш героите е лесно като детска игра.

„Заешки вредни навици дребни“, „Вредител в нашата обител“, „Летяща закуска в атака се впуска“, „Хапещ нападател или нов приятел“ са въплъщение на представата ми за перфектните детски книги.

Не намерихте своята книга тук? Вижте останалите ни списъци с препоръки:

Какво ще си купи екипът на „Аз чета“ от Коледния панаир на книгата 2019
„Аз чета“ препоръчва: Съвременна проза

„Аз чета“ препоръчва: Нехудожествени книги
„Аз чета“ препоръчва: Български автори
Книги, подходящи за подаръци
„Аз чета“ препоръчва: Биографии и автобиографии
„Аз чета“ препоръчва: Любими поредици
Книги, останали в сърцата на екипа на „Аз чета“

Снимка: Pexels