fb
Книги и киноСпециални

Леонардо ди Каприо и Мартин Скорсезе подготвят филм по книга на Дейвид Гран

2 мин.

Задава се нов филм на легендарния тандем Леонардо Ди Каприо и Мартин Скорсезе, обявяват от Variety. Студио Imperative Entertainment е подписало договор за екранизацията на книгата Killers of the Flower Moon на Дейвид Гран, бестселър на New York Times и финалист на Национална литературна награда на САЩ, както и на ежегодните литературни награди на Goodreads в категория „История и биографии“. Заглавието е включено и в списъка на Amazon с предложения за най-добра книга за 2017 г.

Според Variety продуцентската компания е добила правата за адаптацията още през 2016 г., като имената на Скорсезе и Ди Каприо са били обвързани с проекта и тогава. Мартин Скорсезе ще бъде и съпродуцент, наред с Дан Фридкин, Брадли Томас и Ема Тилингер Костоф. Сценарият е поверен на Ерик Рот.

Култовият режисьор коментира:

Когато прочетох книгата на Дейвид Гран, веднага започнах да си я представям – хората, обстановката, действието – и знаех, че трябва да я превърна във филм. Толкова се вълнувам да работя с Ерик Рок и да се събера отново с Лео ди Каприо, за да пресъздадем тази трогателна американска история на екрана.

Дейв Егърс определя книгата като „приковаваща вниманието и тревожна“. Тя разказва за шокиращи реални събития, масови убийства и жестокости срещу индианците от американския континент. Действието се развива през 20-те години на миналия век в Оклахома. По това време племето осейдж е най-богатото в световен мащаб след откриването на нефтени залежи по земите им. Интересът към природното богатство обаче взема своите жертви и индианците са избити до един.

След време със случая се заема ФБР и от разкритата конспирация те побиват тръпки. Това безспорно е едно от най-зловещите престъпления в американската история. Екип на Imperative Entertainment се е срещнал с потомци на племето при проучванията.

Книжната адаптация ще бъде шестият съвместен проект на Ди Каприо и Скорсезе. Последният им общ филм е „Вълкът от Уолстрийт“ – адаптация на биографията „Пътят на Вълкa“ (изд. „Locus“) от Джордан Белфърт, който получи номинация за „Оскар“ през 2013 г.

Локациите за снимките на Killers of the Flower Moon още се уточняват. Очаква се лентата да тръгне по кината през лятото на 2019 г.

Снимка: Victoria Will