fb
НовиниПо света

Непоказвани писма на Силвия Плат, Вирджиния Улф и други автори стават собственост на Британската библиотека

3 мин.

Британската библиотека в Лондон придоби 40-годишния архив на списание Granta, включващ писма и документи от някои от най-популярните съвременни писатели – Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Дж. Г. Балард и Анджела Картър, научаваме от The Bookseller.

Първият брой на Granta излиза през 1889 г. и е съставено от студенти от университета в Кеймбридж. В годините издава произведения на А.А. Милн, Силвия Плат, Майкъл Фрейн, Тед Хюз и други. Трансформацията му във водещо литературно списание идва с назначаването на Бил Бърфорд за главен редактор през 1979 г. Счита се, че е дало тласък на кариерите на писатели като Иън Макюън, Зейди Смит и Казуо Ишигуро.

Богатата история на Granta се побира в архив от 300 кутии и съдържа куп информация, която не е била публично достояние досега. Тя касае притеснения на издатели, взаимоотношения между агенти, които обсъждат теми за пол и раса в произведенията, и още много. Всичко това е вече достъпно за посетителите на Британската библиотека.

В писмо от 1979 г. от Кингсли Еймис до списанието има една реплика, която трудно остава незабелязана:

Опасявам се, че е почти сигурно, че не можете да си ме позволите.

Марта Гелхорн
(снимка: literaryladies.com)

Друг запазен документ показва обвиненията на американската писателка Марта Гелхорн (третата съпруга на Хемингуей) към списанието за това, че е “в джоба на тези хора от Penguin”. Друга язвителна бележка е написана от Сюзан Зонтаг, в което тя коментира упадъка на британската литература с думите:

Трудно е да си представя, че това е страната, която е дала на света автори като Вирджиния Улф.

Сигрид Раусинг, основателка на Sigrid Rausing Trust – една от най-големите филантропски организации в Обединеното Кралство, и собственик на Granta, коментира споделянето на архива:

Радвам се, че архивът на Granta намери свой постоянен дом в Британската библиотека, където ще бъде опазен и най-после ще бъде достъпен за учени и любители на литературата. Материалите, събирани в продължение на 40 години, не просто показват историята на обичаното издание. Те също разкриват как дързък американец, решен да разтърси британската литература с налагане на остър американски стил, в крайна сметка се превръща в един от най-добрите и вълнуващи британски автори. Като важен изследователски център, който привлича читатели от цял свят, архивът на Granta сега е в най-добрите ръце.

Британската библиотека организира и специално събитие на 22 юли, на което ще разкаже повече за новата си придобивка. То носи заглавието Literature in Crisis? 40 Years of Granta (Литературата в криза? 40 години Granta) и в него ще участват шотландската писателка А. Л. Кенеди и редакторката на Granta Розалинд Портър. Модератор на дискусията ще бъде британската писателка Самира Ахмед.

Рейчъл Фос, директор на архива за съвременни колекции и ръкописи в Британската библиотека казва:

Това е архив със забележителна дълбочина и цялост, маркиращ тънкостите на ежедневната работа в списанието, превърнало се в литературен феномен. Той включва стотици оригинални, непубликувани писма от водещи автори (много от тях изключително подробни), лична кореспонденция, закачки и дори гняв.

Снимка: British Library

[ + ]