fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 29 май 2022

15 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

Ретроградният Меркурий“ от Ясмин Боланд и Ким Фарнел

Издава: LifeTime Publishing
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Превод: Надежда Мяшкова
Редакция: Владимир Трифонов
Дизайн на корицата: Михаела Йотовски

За книгата: Една от най-известните книги на тема ретрограден Меркурий. Различен и практичен подход за влиянието му в общ и личен план (спрямо елемента, зодиакалния знак и дома, през който преминава, както и според съвпадите му с планетите от рождената карта, които среща по пътя си). Чудесно ръководство как да оползотворим енергия на тези периоди по най-добрия начин.

„Момичетата от мочурището“ от Кели Мъстиан

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Превод: Лидия Шведова
Редакция: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: Ейда си е обещала да не се връща никога повече в мочурището, при баща си, ловец и контрабандист на алкохол, и безкрайните унижения, на които той я подлага. Но след бягството си в Батън Руж, където за кратко открива друг, по-красив живот, тя се вижда принудена да се прибере, макар и да знае, че ще ѝ се наложи да плати висока цена. Матилда, дъщеря на изполичар, се опитва да защити семейството си от жестокостта и своеволията на хората, от които то зависи, и мечтае да замине в Севера, при по-достоен живот. По волята на обстоятелствата пътищата на Ейда и Матилда се пресичат. Дали двете ще оцелеят в този свят на неправда, морална поквара и продажност?

„Любовни драскотини“ от Петя Александрова

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова                                                                                            

За книгата: В този сборник ще откриете женски, кратки хумористични разкази с неочакван край и любовно-еротично послание. На ръба на приличието и добрия тон в реалността и в литературата, те създават впечатление за лековато, фейлетонно отношение към живота, но това е само на пръв поглед. Зад фигурите на традиционните персонажи съпруг/съпруга, любовник/любовница, зад просторечния език и тротоарния жаргон, зад присмехулния поглед към брака, любовта, секса, верността и ревността прозират чувствителност, нежност и обичливост. С остроумие и незлоблива закачка, Петя Александрова развенчава мита за беззащитната девойка и чаровния принц, за да изгради една нова, по-човечна представа за отношенията между мъжа и жената, за които търсенето на любов и удоволствие е неизменна част от ежедневието.  

„По-добър човек“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Превод: Анелия Петрунова
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: След поредицата от решения, които компрометираха Арман Гамаш и предизвикаха обвинения, че е злоупотребил с позицията си на главен комисар, той е изпратен там, където започна всичко – в отдел „Убийства“ на полицията в Квебек. Гамаш приема ситуацията спокойно. За него това е възможност да изкупи греховете си и да се върне към професията, която е приел за свое призвание – да помага на хората и да защитава човечността. Затова, когато му възлагат да провери случай на изчезнала бременна жена, той не се поколебава и приема. Водени от отчаяните молби на един баща и слуховете за прояви на жестокост зад затворените врати, Гамаш и полицай Лизет Клутие се впускат в търсене на отговори. Но това, което намират, е безжизнено тяло, отнесло със себе си истината. А инспектор Гамаш знае, че именно тя е ключът към възмездието и към опрощението.

„Джони и бомбата“ от Тери Пратчет

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Превод: Светлана Комогорова – Комата
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Марк Бийч, Анна Георгиева

За книгата: Когато Джони и приятелите му откриват местната клошарка госпожа Тахион в безсъзнание, те трябва да направят нещо. Само да не е дишане уста в уста… Госпожа Тахион, освен скърцащата количка и купчината черни торби, притежава още нещо – тя по някакво стечение на обстоятелствата държи ключа към други времена и епохи. Внезапно се оказва, че настоящето не е толкова сигурно и безопасно… На Джони само така му се е струвало.

Една нощ на острова“ от Джоузи Силвър

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Клио и Мак не се познават, но се озовават на отдалечен остров в луксозна хижа, която трябва да споделят цяла седмица. А враждата им започва още от пръв поглед! Журналистката Клио планира да прекара рождения си ден в усамотение на острова и да преосмисли живота и кариерата си. Но тогава, с ключ в ръка, се появява вбесяващият Мак. Той също е там, за да се откъсне от проблемите си и да се върне към корените си, но не е очаквал, че ще съжителства с непозната. Запознанството на Клио и Мак не започва добре, но постепенно двамата откриват, че компанията на другия не им е чак толкова неприятна. Искрите, които прехвърчат, правят дните и нощите им специални. А времето, прекарано на острова, им помага да погледнат на живота с други очи. „Една нощ на острова“ е история за радостта от бягството, за това, което смятаме, че искаме и това, от което наистина се нуждаем.

„Белези от рая“ от Добри Станчов

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Редакция: Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: Това е книга за живота в чифлика на едно малко черноморско село – за ежедневния труд и хармонията между селските хора и майката природа, за недоимъка и малките радости в живота, за вечния поход в търсене на истината и преоблечената в съчувствие лъжа, за влюбването от пръв поглед и захаросания вкус на съкровените любовни трепети, за кръчмарския патриотизъм и сеирджийството на цял един народ, за начертаните от съдбата пътеки, за живота и смъртта, за надеждата.

„Сатанинско лято“ от Ким Фебер и Йени Педерсен

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 23 май 2022 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата:
Живко Петров

За книгата: Макар от кървавия терористичен атентат в Копенхаген да са изминали шест месеца, сянката му продължава да тегне върху следователя Мартин Юнкер. Докато той разследва убийство, съпругата му Шарлоте получава анонимен сигнал: атентатът в датската столица е можело да бъде осуетен, а Мартин вероятно е замесен в потулването на скандалния случай. Шарлоте, по професия разследваща журналистка, решава да разобличи виновниците за смъртта на деветнайсет души… В покрайнините на Копенхаген е открит обезглавен мъжки труп с две огнестрелни рани в коленете. Престъплението носи белезите на брутална разправа, а вероятно и на зловещо предупреждение. При аутопсията намират в стомаха на жертвата пластмасова капсула, а вътре – листче с телефонен номер. Ръководителката на разследването, инспектор Сине Кристиансен, открива, че номерът е на… Шарлоте Юнкерсен. Обединени в общата си кауза да разкрият цялата истина, двете жени сформират тандем и се натъкват на мащабен заговор с участието на високопоставени служители от тайните служби. Заговор, който обаче разузнаването иска да потули на всяка цена и без да подбира средствата…

„Млък” от Радослав Бимбалов

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 25 май 2022 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Редактор: Силвия Недкова
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корица: Мартин Марков

За книгата: В свят на парадокси, сърдечност и страх, в абсурдната и изненадваща вселена на тези неочаквани истории от популярния рекламист и писател Радослав Бимбалов може да ти се случи всичко – да видиш розово фламинго в автобуса, да обърнеш времето, да яхнеш Вятър или да ловиш мъмреци, да ти свършат думите. И всичко това ще е напълно нормално, защото си човек.
Именно поизгубената, позабравена човещина е главната тема на „Млък”. Онова разнолико, противоречиво, но неизбежно твое човешко Вътре. По своему красиво, дори в тъгата или страха. Оригинални, дълбоко човешки и смели, тези 21 разказа носят точното тегло на човешката душа.

„Списъкът на Керстен“ от Франсоа Керсоди

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 26 май 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Недка Капралова
Дизайн на корица: Деница Трифонова

За книгата: Всеки знае историята на Оскар Шиндлер, който спасява над хиляда евреи по време на Втората световна война. На малцина обаче е известен подвигът на Феликс Керстен, макар още през 1947 г. меморандум на Световния еврейски конгрес да обявява, че е спасил „над 100 000 души от различни националности, сред които 60 000 евреи, излагайки на опасност собствения си живот“. Кой всъщност е Феликс Керстен? Известен лекар и мануален терапевт, истинско светило в своята област, Керстен се радвал на голямо уважение както сред богатите и известните, така и сред бедните, които лекувал безплатно. За да бъде възстановена истинската история, авторът е направил обстойно проучване  в архиви, мемоари, вестници, бележки и протоколи от разпити на главните действащи лица. Само историк – специалист по история на Втората световна война, който освен това владее немски, английски, шведски, норвежки, датски и нидерландски – би могъл да се справи с тази сложна задача. Резултатът е разказ за терор, подлост, великодушие, фанатизъм и героизъм, който грабва читателя и го държи прикован до последната страница. Но нима често сме свидетели на живот от подобна величина?

„Арканум: Необуздан. Колекцията за Космера“ от Брандън Сандерсън

Издава: „Студиото на А“
Дата на публикуване: 26 май 2022 г.
Превод: Деница Иванова Райкова
Редакция: Йоана Иванова
Дизайн на корица: Георги Мерамджиев

За книгата: Този забележителен том събира истории, представящи планетите от вселената на Сандерсън, и техните напълно реализирани и отличителни магически системи, заедно с карти, илюстрации, бележки… и тайни.
Колекцията за Космера обхваща общо шест свята, изследвани в девет удивителни образеца на кратка художествена проза: Сел („Надеждата на Елантрис“ и „Душата на императора“); Скадриал („Единайсетият метал“, „Аломантът Джак и Ямите на Елтания“ и „Мъглороден: Тайната история“); Талдаин („Бял пясък“); Треноди („Сенки за Сайлънс в Горите на Ада“); Първият от Слънцето („Шестият от здрача“); и Рошар („Танцуваща по ръба“).

Голяма книга на суперсилите“ от Сусана Исерн

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 27 май 2022 г.
Превод: Веселина Маринова
Корица: Росио Бониля

За книгата: Танци, четене, чувство за хумор, пъргавина, въображение… Всички притежаваме своя невероятна суперсила и тя ни превръща в единствени и неподражаеми! Каква е твоята суперсила?
Сусана Исерн е писател, психолог и майка на три деца. След отпечатването на първата ѝ илюстрована книга през пролетта на 2011 г., са публикувани над тридесет нейни детски книги, преведени на петнадесет езика и отличени с множество награди.

„Вълчи разкази“ от Васил Попов

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 27 май 2022 г.
Редакция: Тодор Станчев
Коректор: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата: Сборникът „Вълчи разкази“ разкрива дивия балкански дух, населяващ Трънските земи, където се преплитат история и фолклор, истина и легенда, любов и омраза. Заслепени от своите амбиции и копнежи за любов, справедливост и свобода, героите на разказите се оказват изправени пред избора да загърбят собствените си желания и да останат човеци или да престанат да бъдат себе си, та да се превърнат във вълци. Защото в едно смутно време, като кърджалийското такова, се раждат не само герои. Раждат се и зверове.

„Ребусът на имената” от И. К. Р. Лорак

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 27 май 2022 г.
Превод: Зорница Русева
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корица: Христо Хаджитанев

За книгата: Главен инспектор Макдоналд е поканен на необичайно парти за „Лов на съкровище“, организирано от прочут издател. Въпреки опасенията си, той се присъединява към гостите – известни писатели и автори на трилъри, които специално за партито приемат литературни псевдоними. Когато един от гостите е намерен мъртъв при странни обстоятелства, инспектор Макдоналд започва разследване и открива, че всеки от писателите крие нещо повече от истинското си име. Постепенно той се оказва въвлечен в интригуваща и заплетена история, където никой и нищо не е точно такова, каквото изглежда.

„Имате 3 минути“ на Брант Пинвидич

Издава: „Локус Пъблишинг“
Дата на публикуване:  27 май 2022 г.
Превод: Маргарита Иванова
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Хората често смятат, че добрата презентация е вид шедьовър на ораторското майсторство. Изпълнена със сложни аргументи, тя няма как да е по-кратка от поне 20 минути. Брант твърди, че това убеждение е категорично невярно. Когато говорим пред хора, казва той, разполагаме с три минути, в които трябва да им внушим да ни вземат насериозно. Успеем ли, сделката ни е сигурна, а гаранция за успех ни дава Правилото на 3-те минути. То представлява кратък алгоритъм, съдържащ отговорите на четири основни въпроса: „Какво представям?”, „Как работи то?”, „Сигурен ли съм, че е нужно?” и „Мога ли да изпълня онова, което обещавам?”
Кратките и точни отговори на тези въпроси могат да се комбинират успешно в триминутна ударна презентация, която да ни донесе успех пред всяка аудитория. От сделки със стоки и услуги до рекламни послания, от представяне на курсови и дипломни работи до служебни презентации и проекти, от кандидатстване за работа до TED Talks – правилото на 3-те минути се оказва изумително полезно!

Магия и окултизъм“ от Сергей Тухолка

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 27 май 2022 г.
Превод: Катрин Тодорова
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Anthe Studio

За книгата: „Магия и окултизъм“ ни потапя в дебрите на древните знания и различните теории за създаването на света, мистерията на астрала и тайните на душите, магията, живота и смъртта. Тухолка ни запознава и с вампиризма, омагьосването, спиритизма, кабала и мистериите около Хермес Трисмегист. Опитът на автора като окултист и посвещаването му в магията превръщат „Магия и окултизъм“ в истинска енциклопедия на окултизма, задължителна за всеки любител на окултното или отдаден на магията.

„Войната на две кралици“ от Дженифър Л. Арментраут

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 28 май 2022 г.
Преводач: Цветелина Тенекеджиева
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Hang Le

За книгата: Кастийл Да’Ниър знае твърде добре, че никой не е по-жесток и пресметлив от Кървавата кралица. Но никой, дори той самият, не може да си представи какво крие тя. Това, което е направила, е почти немислимо.
Нищо няма да спре Попи да освободи своя крал и да унищожи всичко, което Кървавата корона представлява. Със силата на пазителите на Древния бог на живота и подкрепата на вълчаците, тя ще трябва да убеди атлантийските генерали да започнат война по нейния начин – този път не може да има отстъпление. Това е последната надежда за бъдеще, в което двете кралства ще живеят в мир.
Заедно Попи и Кастийл трябва да прегърнат старите и нови традиции, за да опазят близките си и онези, които не могат сами да се защитят. Но войната е само началото. Древни сили са разбудени, готови да отприщят невиждан ужас, започнал преди хилядолетия. За да сложи край на започнатото от Кървавата кралица, Попи трябва да се превърне в онова, което пророчеството ѝ е предсказало – в онова, от което се страхува най-много.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.