fb
НовиниПо света

Пиратството ощетява 28% от книжния пазар в Италия

2 мин.

Пиратството ощетява около една четвърт или 28% от книжния пазар в Италия, сочи проучване на Ipsos, възложено от Асоциацията на италианските издатели, съобщава Publishing Perspectives. Според данните, това се е отразило и на пазара на труда, като през периода са загубени около 4 900 работни места.

Анализите показват, че общо 31% от италианско население на възраст над 15 години използва незаконно книги, електронни книги и аудиокниги. Много по-високи нива се отчитат при студенти – 78% и професионалисти – 49%. Около 70% от участниците в проучавнето са обяснили, че са използвали незаконно издателски продукти и не смятат, че могат да бъдат наказани за това.

Данните показват, че близо 300 000 акта на пиратство се извършват ежедневно в Италия, като този път цифрата е с 8% по-малка от 2021 г. За една година пък злоупотребите със съдържание в Италия могат да достигнат до 108,4 милиона.  

От икономическа гледна точка загубата на страната се оценява на около 1,75 милиарда евро, с 298 милиона евро загубени данъчни приходи.

И в предишните две проучвания, поръчани от Асоциацията на издателите през 2019 г. и 2021 г., се обобщава, че голяма част от хората са невежи относно сериозността на пиратството и последствията, до които могат да доведат. Според издателите пиратството носи рискове и за читателите.

„Пиратството на интелектуални произведения е основен проблем на цялата издателстка индустрия. Продължаващата икономическа и технологична еволюция днес е и най-сложното предизвикателство за властите, ангажирани в борбата с пиратството. Трябва да се прекрати възможността тези, които правят бизнес с незаконно съдържание, да се крият зад анонимността на интернет: хората трябва да са наясно, че извършват престъпление и трябва да знаят, че могат да бъдат наказани за това. Феноменът на цифровото пиратство допринася за нарастващото и общо обедняване на издателските компании, но има и рискове за читателите, които при липса на качествено информационно съдържание все повече ще бъдат изложени на фалшиви новини и дезинформация онлайн“, коментира президентът на италианската федерация на издателите на вестници Андреа Рифезер Монти.