Loading Map....

Дата/час
03/07/2017
19:00 - 22:00

Място
Център за култура и дебат „Червената къща”
ул. „Любен Каравелов” 15
София

Категория


Заедно около „новия” Фуко

Екипите на списание „Социологически проблеми” и на Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм ще ви очакват заедно за една предваканционна вечер на разговори и вино около въпроса как можем да работим заедно и по новому върху новите проблематизации около Фуко с колеги тук и от целия свят.

Поводите са два:
– Тематичният брой на списание „Социологически проблеми“: „Мишел Фуко: Нови проблематизации”, посветен на 90-годишнината от рождението му и събрал фукоянци от цял свят
– Изданието: Мишел Фуко „Управляването на себе си и на другите“

500-те страници на списанието събират едни от най-големите имена на съвременото фукоянство, интервюта с централни за мрежите му изследователи и с някогашни приятели на Фуко, както и нови текстови документи от самия Фуко.
Изданието прекрачва и още един тип стандартно ограничение, като вкарва арт-провокации и проекти по стъпките на Фуко – писатели, художник, концептуален артист и пърформър са редом с академичните текстове. Това поставя куп въпроси, на които си заслужава да се потърсят отговори.

600-те страници на книгата за „Управляването на себе си и на другите” коварно полека заплита въпросите за политиката и истината, за частното и за публичното живеене, без ни най-малко да ни връща към шаблонни полета – тъкмо напротив.

Как обединяваме тези две събития?
С какво ни засягат – „като стрела в сърцето на настоящето” – въпросите за управляването на себе си и на другите?

С вас ще говорят:
професор Кольо Коев и Антоанета Колева (съставители на тематичния брой), професор Стилиян Йотов, Валентин Калинов, Стоян Ставру, Паула Ангелова и специалният ни гост художникът Даниел Божков от Ню Йорк, автор на текст и концептуална карта в списанието, озаглавени „Ако не знаеш, защо питаш?” и създадени съвместно с Майкъл Джойс, писател и един от създателите на жанра хиперфикция.