fb
БлогБлогове

Достоевски постави началото на литературния клуб на „Аз чета“

2 мин.

Фьодор Достоевски и неговият безсмъртен роман „Престъпление и наказание“ поставиха началото на литературния клуб на сайта за книги и четене „Аз чета“. Книгата бе избрана от читателите на сайта сред няколко класически произведения и бе обект на дискусии в сайта през целия септември. От 15 октомври в интернет е достъпно и първото видео от дискусиите на клуба.

Идеята за създаването на литературен клуб, който да събира запалени читатели да обсъждат заедно избрани книги, се роди в началото на годината и вече е факт. С тази си инициатива „Аз чета“ като най-голямата читателска медия у нас иска да опровергае митовете, че у нас не се чете.

„Абсолютна лъжа е общоприетото „Младите днес не четат“. Познавам хора, които не само четат много, но и го правят на адски неподходящи за това места – градски транспорт, шумни барове, купони…“, казва идейният създател на литературния клуб Анастасия Карнаух. „Клубът обединява хората, които въприемат четенето не като нещо специално, а като неизменна част от деня им, като част от тях самите. И това е прекрасно!“, допълва Настя, която е един от най-активните автори в сайта за книги и четене.

Целта на „Аз чета“ е съвсем скоро клубът да се превърне от онлайн събитие в истинска общност, която да се събира веднъж месечно и да дискутира в по-голям кръг избраните книги.

Втората книга на месеца, която ще се дискутира в литературен клуб „Аз чета“ също е избрана. От началото на октомври членовете на клуба в социалната мрежа на сайта, наречена с недвусмисленото име Читалнята, обсъждат романа на Патрик Зюскинд „Парфюмът“. Видеото от читателската дискусия по книгата ще бъде в Мрежата в началото на ноември.

[ + ]