fb
НовиниПо света

Салман Рушди е сред фаворитите за Нобелова награда за литература

2 мин.
Снимка: AP

Писателят Салман Рушди, който беше намушкан с нож през август, е сред фаворитите за спечелване на тазгодишната Нобелова награда за литература, сочат прогнозите на букмейкърите, цитирани от The Guardian.

Тазгодишната награда ще бъде обявена в четвъртък, 6 октомври, и отива при „човека, който е създал най-забележителното произведение в в областта на литературата“. Наградата се определя от 18 души от Шведската академия. Групата включва шведски писатели, лингвисти, литературоведи, историци и юрист. Нобелът е най-престижната литературна награда в света, като победителят получава 10 милиона шведски крони (£1 милион).

Сайтът за залагания Nicer Odds, който сравнява коефициентите от редица букмейкъри, показа, че най-ниският коефициент за победа на Рушди е бил 13/2 във вторник следобед. Ако спечели, 75-годишният британец ще бъде първият носител на отличито от индийски произход, откакто поетът Рабиндранат Тагор взе наградата през 1913 г.

Атаката срещу Рушди беше извършена 33 години след като аятолах Рухола Хомейни, тогавашният върховен лидер на Иран, издаде фетва, призоваваща мюсюлманите да убият автора няколко месеца след публикуването на „Сатанински строфи“. Въпреки че оттогава Иран се дистанцира от фетвата, тя никога не е била официално отменена.

Само две седмици преди атаката, Рушди каза пред германското новинарско списание Stern, че животът му е „отново много нормален“. За нападението е задържан 24-годишният Хади Матар, който не се признава за виновен.

Също така в списъка на Нобеловата награда за литература на Nicer Odds заедно с Рушди е френският писател Мишел Уелбек с коефициент 5/1. Миналогодишният фаворит на букмейкъра Ани Ерно отново беше към върха на класацията с коефициент 5/1, докато канадската поетеса Ан Карсън показа коефициент 4/1.

Nicer Odds също показа коефициенти за Харуки Мураками (12/1), Маргарет Атууд (9/1) и Стивън Кинг (17/1).

Миналогодишният победител беше Абдулразак Гурна за неговото „безкомпромисно проникване в последиците от колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“. Други скорошни победители са Казуо Ишигуро, Луиз Глюк и Олга Токарчук.