fb
Storytel представя...

Storytel представя: 5 книги от съвременни български автори

4 мин.

Редица съвременни български автори могат да се похвалят с най-голямата награда – обичта на читателите. Днес те могат да избират между десетки нови заглавия, които излизат всеки месец на пазара, и въпреки това често предпочитат родните писатели. Благодарение на платформата Storytel, имате възможност да се насладите на историите им, докато се разхождате, вършите домакинска работа или се возите в градския транспорт. Тук ще намерите пет предложения за книги на съвременни български автори, които няма да ви оставят безразлични. След тях ще откриете специален подарък от “Аз чета” и Storytel.

“Лисицата” от Галин Никифоров

…завладява читателя с необичайните си герои и изключително силно повествование. Галин Никифоров има отличителен, безкомпромисен стил, в който всяко изречение е изпипано до последната дума. Комбинацията между неговия текст и гласа на Константин Динчев създава неповторимо изживяване, което всеки читател заслужава. Със своите пълнокръвни, макар и особени герои, сюжет, преминаващ от миналото в настоящето и отвъд, “Лисицата” е един от най-изпипаните и ювелирни съвременни романи.

 

“Балада за Георг Хених” от Виктор Пасков

…е книга, благодарение на която българската литература прекрачва собствените си граници. Изключителен разказ за красотата на изкуството, силата на любовта и живота в цялата му разнопосочност, който може да разплаче всеки читател. Добавете към това гласа на обичания от поколения актьор Стоян Алексиев и резултатът е взривоопасно добра книга, която не те напуска дълго, след като последната дума е заглъхнала в ушите ти.

 

“Естествен роман” от Георги Господинов

…е книга, която не бива да пропускаш. Често наричан “експериментален”, днес този роман е знаков за българската литература. Излиза в края на 90-те и е преиздаван многократно и преведен на над 20 различни езици, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, датски, чешки и др. Определян като най-успешния български автор, Господинов е създал истинско литературно бижу, в която всяка дума и всяка пауза са богатство. Вероятно ще откриете частица от себе си в него, после ще се загубите изцяло, но накрая ще носите чувството на удовлетворение, които книгите шедьоври оставят у нас. Ще заобичате гласа на актьора Стоян Алексиев още по-силно и не гарантираме, че след като изслушате “Естествен роман” от начало докрай, няма да си доставите това удоволствие отново.

 

“Жената и мъжете, които бях” от Димана Йорданова

…е поетична книга, прочетена от самата нея. В това вероятно се крие и нейната магия. Сякаш слушаш как стиховете се раждат пред теб, заживяват свой живот и отлитат нанякъде. Съдбовна предопределеност или случайност ще откриете в тях зависи от призмата на вашия мироглед. Със сигурност обаче да слушате поезия докато си почивате, пътувате към работа или вървите в парка е най-добре оползотвореното време.

 

“Депресията ме обича” от Веселина Седларска

…е лична, откровена до болка книга, за която трябва да благодарим от сърце на авторката. Да опишеш най-тъмните душевни моменти и да ги направиш разбираеми за читателя е възможно само ако си истински добър писател. И добър човек. Защото с книга като “Депресията ме обича” можеш да спасиш живот – своя, ако изпаднеш в състоянието, за което никой не е имунизиран; или чужд – като му помогнеш по правилния начин, отвъд призива “Стегни се!”. Ще я чуете прочетена от Лидия Михова, чийто мелодичен глас ще ви плени.

Сега „Аз чета“ и Storytel ти дават възможност да ползваш 30-дневен безплатен тестов период с мобилното приложение на Storytel – използвай неограничен брой аудио и е-книги, като избираш сред 800 заглавия на български и 50 000 на английски. Опитай сега на www.storytel.com/bg/bg/azcheta!

Вижте още:

Storytel представя: 5 любими книжни класики
Storytel представя: 5 аудиосериала, които можеш да чуеш още сега
Storytel представя: 5 детски книги

Аз чета повече със Storytel: „Падение и спасение“ от Весела Тотева
Аз чета повече със Storytel: „Сливовиц“ от Кетрина Хапсали
Аз чета повече със Storytel: „Четиринайсет ванилии и половина“ от Катя Антонова

Аудиокнигите и електронните книги стимулират едни и същи части на мозъка
Един на всеки петима американци слуша аудиокниги