fb
@-книгиБуккросинг

Свободни книги тръгнаха на пътешествие из цяла България по случай Деня на книгата

1 мин.
doktorska-gradinka-release

Сайтът „Аз чета“ и българската буккросинг общност отбелязаха по нестандартен начин Международния ден на книгата и авторското право, 23 април, като регистрираха и пуснаха „на свобода“ над 300 книги, дарения от издателства и буккросъри-ентусиасти. Обществените паркове и метростанции се превърнаха в открити библиотеки, в които хубавите четива очакваха своите читатели на пейките или в близост до зелените площи.

Със съдействието на библиотеки, читалища, организации и неформални общности инициативата обхвана и други градове в страната. Фондация „Малкият принц на Хисаря“ регистрира и освободи над 50 книги в къщичките книги, разположени в парковете на града. Близо 60 книги бяха пуснати в буккросинг зоната на библиотека „Родина“ в Стара Загора, а в къщичката за книги в Криводол, област Враца – 13 книги. Пътуващи книги бяха пуснати и в Благоевград, Пловдив, Шумен, Варна и Монтана.

Онези, които не са имали късмета да срещнат пътуваща книга, могат да посетят някоя от буккросинг зоните в София и страната и да си изберат четиво от свободните библиотеки в тях.

Приключва и конкурсът за детска рисунка „Книги-пътешественици“, организиран от „Аз чета“ и НЧ „Читалище.то-2014г.“ Днес е последният ден, в който могат да се изпращат рисунки за конкурса. Наградите, осигурени от издателствата Фют, Софтпрес и Милениум,  ще бъдат обявени до 30 април.

Кампанията „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ бе осъществена в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), сайта Detskiknigi.com, и издателствата Сиела, Милениум, Ергон, Екслибрис, Жанет45, Лабиринт, Еднорог, Емас, Ентусиаст, Изток-Запад, Кибеа.