fb
Ревюта

Предателства и тайни в „Тези лъжливи клетви“

4 мин.

Трябва да си призная, че изпуснах момента, в който елфите/феите поеха щафетата от вампирите като най-популярни създания сред YA/NA читателите. Едва от миналата година започнах да наваксвам – запознах се със Сара Маас, Холи Блек, Дженифър Л. Арментраут (и вие можете да го направите, започвайки съответно с ревюта на „Двор от рози и бодли“ (изд. „Егмонт“), „Жестокият принц (изд. „Ибис“) и с „От кръв и пепел“ (изд. „Егмонт“)… и открих колко съм изпуснала в жанра. „Тези лъжливи клетви“ от Лекси Райън (изд. „Ибис“, преводач Вера Паунова) обещаваше да съдържа всичко необходимо за идеалния YA фентъзи роман – тайни, реликви, приятелства, предателства, и неустоими герои – така че нямаше начин да го пропусна.

Животът на Бри е ежедневна борба за оцеляване – тя се грижи за по-малката си сестра, работи по цял ден, промъква се като сянка през нощта, за да краде от богатите… и винаги дължи пари на жестоката си леля, на която робува от години. Когато Бри не успява да плати наема за пореден път, сестра ѝ е продадена на краля на Двора на тъмните елфи. Бри ненавижда всички магически създания, но всеки знае, че никой не извършва толкова злини, колкото тъмните елфи. За да спаси сестра си, Бри сключва сделка с техния крал да открадне и да му предаде три реликви от светлите елфи – едно изпълнено с трудности начинание, което може да ѝ коства всичко.

Лекси Райън
(снимка: lexiryan.com)

Единственият начин да проникне в Двора на светлите елфи е да се преструва за една от човешките кандидат-принцеси, борещи се за сърцето на светлия принц Ронан. Първата среща с принца допълнително усложнява ситуацията и обърква Бри. Междувременно, група тъмни елфи, с начело на мистериозния Фин я преследват, обещавайки ѝ помощта си, но без да дават обяснения какво искат в замяна. Бри се оказва заобиколена от създания, които ненавижда, но чието доверие трябва да спечели, за да върне сестра си. Човешкото момиче открива, че сред елфите никой не е този, за когото се представя, а всичко, в което е вярвала, е лъжа. Бри трябва да реши на кого да се довери, кого да предаде и дали е готова да разруши цели кралства, за да си върне сестра си.

Хареса ми, че до самия край на „Тези лъжливи клетви“ не знаех на кого да вярвам. Читателят лесно може да се изкуши да вземе страната на чаровното „лошо момче“ Фин и неговите приятели, или тази на светлия принц Роран в различни моменти от романа, но в края осъзнах, че и двамата имат с какво да ме изненадат. В „Тези лъжливи клетви“ всяко приятелство е съмнително, всяка дума – евентуална лъжа, и единственият, на когото можеш да разчиташ, си самият ти.

В началото „Тези лъжливи клетви“ ми напомняше на „Изборът“ (Кийра Кас, изд. „Егмонт“), но това усещане не продължи за дълго (за което всъщност се радвам). Други конкретни елементи на романа ще бъдат до болка познати на любителите на жанра, а и е лесно да разпознаеш от кого са вдъхновени главните герои. Същевременно с това, Лекси Райън успява да внесе оригиналност, да създаде любопитен свят и да накара читателя да разгръща страница след страница, опитвайки се да разгадае поредната загадка. Бри бързо се научи да оцелява и да надхитрява елфите и съм убедена, че напълно ще преобърне техния свят. Нямам търпение да разбера как ще го направи в продължението в These Twisted Bonds, за което се очертава да надмине първа част.

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azchheta22q3 при завършване на поръчката си.