fb
Ревюта

Дневна доза оптимизъм с „Вдъхновяващи истории на успели българи“

3 мин.

„Вдъхновяващи истории на успели българи“ („Интерактивен дизайн“) е сборник с интервюта на вдъхновяващи българи, публикувани в онлайн списание „Амбиция“. Още в увода Иван Белчев – основател на списанието, казва, че сборникът „показва пътя на личности, успели да се преборят с проблемите и да достигнат целите си“. Сред страниците са събрани истории за „иноватори, спортисти, музиканти, художници, майки, бизнесмени фотографи, бохеми, пътешественици“ и чрез тази пъстра палитра от образи „Вдъхновяващи истории на успели българи“ дава и едно по-различно определение за успеха. За някои това е целта, за която са мечтали от малки и най-сетне са достигнали, за други е пътят, промяната, преодолените предизвикателствата, израстването. Хората в сборника живеят в България, в чужбина или постоянно шестват между тези два свята.

Един от разговорите, които се откроиха в моите очи, беше с един от любимите ми писатели – Иво Иванов. По негови думи „всеки човек има своя уникална история“ – максима, в която аз самата дълбоко вярвам и която ме кара да подхождам с интерес към всяко ново запознанство или ситуация.

Открих вдъхновение и в разказа на Анета Ацова, която след години на трудности е успяла да се върне към детската си мечта и да даде глас на твореца в себе си. Впечатляващи бяха историите за създаването на организацията „Търново RUNS“ или за колелото „Halfbike“. Трогнаха ме и разказите на Лазарина Атанасова, която отглежда тризнаци в Лондон, на Ивелина Димитрова, която се бори за нормален живот въпреки инвалидната количка, и Иглика Трифонова, която разказва за идеалното общество, което са създали полярниците на Антарктида и всичко, което е научила на това далечно място за отношенията между хората и връзката ни с природата.

Интервютата във „Вдъхновяващи истории на успели българи“ следват сравнително еднакъв подход – кратко представяне на човека и няколко опорни точки, по които отговорите му са обобщени, за да се получи завършен разказ. Въпреки липсата на безброй въпроси отново усещах накъсаност в структурата и смисъла на текста и след няколко поредни истории четенето започна да ми омръзва и да става все по-повърхностно. Най-доброто решение за мен беше да чета по едно или две интервюта на ден и така да се зареждам с дневна доза вдъхновение и оптимизъм, без да пренебрегвам или „претупвам“ историите.

Трябва да отбележа обаче, че в част от текстовете се забелязват грешки, често се срещат повтарящи се изрази, паразитни думи и като цяло излишни изречения. При едно стандартно интервю може би е нормално текстът да се запази в почти суровия си вид, но по мое мнение сборникът позволява нанасянето на някои козметични промени, така че текстът да се изглади и да стане по-приятен за четене.

Не ми хареса и че снимките на интервюираните са черно-бели. Предполагам, че това е било най-правилното решение от финансова гледна точка, но мисля, че сборникът щеше да бъде още по-ефектен с цветни изображения. Пожелавам на авторите да имат възможност да го преиздадат (или да направят втора част) и този път да видим успелите личности в пълния им блясък – така, както ги рисуват техните думи и както ги виждаме в собствените им историите.

Реших сборникът „Вдъхновяващи истории на успели българи“ да бъде и една от книгите, които ще даря за Благотворителния книжен базар. Събраните в него истории наистина носят вдъхновение и заслужават да бъдат предадени нататък. А ако се видим на 3 март в „Читалище.то“, ще се радвам да чуя и вашите вдъхновяващи истории!