fb
БългарияНовини

„Забавно лято“ продължава със срещи с Радостина Николова и Никола Райков

3 мин.

Програмата за социална отговорност  „Забавно лято, грижовна есен“ продължава тази седмица със срещи с талантливите български писатели Радостина Николова* и Никола Райков**.

За трета поредна година, в рамките на програмата и с подкрепата на „Аз чета“, ученици имат възможност да се срещнат с български автори на детска, художествена литература.

Елена Павлова вече се срещна с децата от Тутракан, а на 21 август Радостина Николова ще посети селата Странджево и Караманци, за да поиграе с децата там на “Буркан Всичко Знам” и ще ги научи как да бъдат търсачи на съкровища, които да трупат в буркана. Никола Райков пък ще се срещне с деца от Крумовград на 21 август и деца от Стамболово – на 29 август и ще ги забавлява с приказката-игра „Приказка от два свята“, която ще носи със себе си.

Целта на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ е да се подпомогнат местните общности в тютюнопроизводителните региони – Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. Програмата се реализира в четири части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца (в която се влючват писателите), безплатни специализирани медицински прегледи за възрастни хора, „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество и финансова подкрепа за хора с бизнес идеи от тези райони и  „Академия за учители”, която помага на преподавателите да внедрят в своята практика иновативен подход за самоорганизирано учене с учениците и провеждане на учебните часове по динамичен и ангажиращ за децата начин.

Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“,  Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“, с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година финансирането за инициативите нараства и за 5-те години, общо, достига близо 1 милион лева.

*Радостина Николова е една от най-любимите детски писателки на малки и големи, три пъти е отличавана с Наградата “Бисерче вълшебно” (за “Приключенията на мотовете” през 2014 и за “Моите красиви рога” през 2017 и за “Кико без крила” през 2019).

През 2018 г. поредицата “Приключенията на мотовете” бе издадена в Китай. От 2016 година насам Радостина се е посветила изцяло на мисията си да пише и общува с деца. По няколко пъти всеки месец младата писателка посещава ученици от цялата страна, за да им помага да откриват магията на четенето. 

**Никола Райков е създател на първите по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“. Носител е на най-значимото отличие за детско творчество в България – националната награда „Константин Константинов“ на Министерство на културата и е най-младият автор получавал престижното отличие. Двукратен носител е на наградата „Бисерче вълшебно“ за своите приказки-игри „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Правата за издаване на „Добросъците“ също са закупени от китайско издателство.

Източник на снимките: “Забавно лято, грижовна есен“