fb
10, които...Специални

14 книги, с които да подарите любов на Свети Валентин

5 мин.

Поводът никога не е имал значение за нас – винаги сме настоявали, че книгата е най-хубавият подарък, с който да зарадвате любимите си хора или себе си за който и да било празник. Ако обаче сте настроени особено романтично точно покрай Свети Валентин и все още търсите онзи специален дар, с който да разтопите нечие сърце, ви съветваме наред с розите и шоколадовите бонбони да поднесете и едно от тези хартиени удоволствия.

 

Бела Чолакова препоръчва:

„101 романтични места в България“ (изд. „Ciela“) от Иван Михалев и Елина Цанкова – идеалният подарък не само за Свети Валентин. Хем е романтична, хем не е лигава. Хем е красива, хем практична. Тази книга ни води на едно пътешествие към откриването на любовта, но не просто тази между двама души, а към България.

„Зелда“ (изд. „ICU“) от Елин Рахнев – знам, че е клише да избереш поезия за Свети Валентин, както и че самият празник вече се е превърнал в клише… Но пък в „Зелда“ няма нито едно клише. Това е стихосбирка за всеки нерв на любовта, за всеки крясък на удоволствие, превръщащ се в стон на мъка, за всяко сърце, което знае, че е повече от анатомичен орган.

„Малък наръчник по Хюга“ (изд. „Хермес“) от Майк Викинг – една от най-уютните, стоплящи и насърчаващи книги. А нима истинската обич не е това – уют, топлина и някой, който да те насърчава (дори и този някой да си самият ти)?

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Жената с червеното тефтерче“ (изд. „Факел експрес“) от Антоан Лорен – опре ли до романтика, винаги съм предпочитала естествения чар, хумора и деликатността пред тежките червени рози и помпозните свещи. Точно това предлага Антоан Лорен в своята история за книжаря Лоран, който обръща късмета и съдбата си благодарение на добрината и любопитството си. Изборът на този прекрасен роман за светивалентинско изкушение би бил безспорна проява на изискан вкус – все пак идва от Франция.

„Жената жерав“ (изд. „Студио Артлайн“) от Патрик Нес – красива книга с красиви герои, която се настанява толкова дълбоко и нежно в сърцето, че няма как да не трогне онзи, който я е получил като подарък. Сюжетът е основан на древна японска легенда и ще поглези фантазията на читателите, които копнеят за необикновени случки, изличаващи скуката от баналното ежедневие.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Поезия“ (изд. „Colibri“) от Пабло Неруда – няма нужда от описание. „Искам да направя с теб това, което прави пролетта с черешите“ е достатъчно. Получавате бонус точки, ако можете да го кажете на испански.

„Канела“ (изд. „ICU“) от Елин Рахнев – култова стихосбирка, която се предава от ръка на ръка вече няколко поколения. В нея откриваме див, блусарски, обсебващ копнеж. Веднъж ми казаха, че „Канела“ е книгата, която всеки мъж би искал да е написал и която всяка жена мечтае да й посветят.

„Нашата мечтана сватба“ (изд. „Софтпрес“) от Николай Митев – заглавието казва достатъчно. По-добре не рискувайте с този подарък, ако нямате годежен пръстен под ръка.

 

Преслава Колева препоръчва:

„Сред лимоновите дръвчета“ (изд. „Кръгозор“) от Надя Маркс – гърците имат четири думи за любов, които описват различен нюанс на това чувство: Сторге – нежната майчина любов; Филия – приятелската обич; Ерос – сексуалната любов и Агапе – голямата любов. Надя Маркс взема пример от тях и не разказва типичната романтична история. Книгата й заслужава да се нареди сред четивата ви за Свети Валентин, защото разкрива различните лица на любовта и доказва, че нищо не е черно-бяло.

„Жената на поета“ (изд. „Софтпрес“) от Дженифър Лам – разказ за бурната любовна история на Наталия Гончарова и Пушкин. Всяка жена мечтае да бъде обичана стихийно, всеотдайно и страстно. И всяка тайно си е пожелавала мъжът й да има смелостта да умре за нея.

„Споделени тайни“ (изд. „Ибис“) от Колийн Хувър – последният роман на една от най-нашумелите съвременни авторки на романтична литература ще ви върне вярата в силата на любовта. Младата Обърн и художникът Оуен са предопределени един за друг, но както във всяка класическа любовна драма, двамата ще трябва да преминат през куп изпитания, за да могат да бъдат заедно.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Аз преди теб“ (изд. „Хермес“) от Джоджо Мойс – една от най-разтърсващите книги, които съм чела, и въпреки че тъгата и сълзите преобладават, за мен това е и един от най-хубавите романи за любовта във всичките й форми – романтичната любов, родителската любов, обичта към родното място и към себе си.

„Любов“ (изд. „Егмонт“) от Елиф Шафак – не е любовен роман, макар заглавието да заблуждава, а философска разходка по стъпките на суфизма, сред стиховете на Руми, под съпровода на ориенталска музика и дервишки танци. Една нетипична история, която може би няма да се хареса на всеки, но в същото време нови универсални истини за живота и любовта, които са устояли теста на времето и продължават да са важни и днес.

„Вината в нашите звезди“ (изд. „Егмонт“) от Джон Грийн – роман, който си заслужава да бъде прочетен не само от тинейджъри. И тук романтиката е примесена с болка и сълзи, но има и много смях, остроумни диалози (нетипични за възрастта на героите, но съвсем в стила на Джон Грийн) и дори кратко пътуване до Амстердам. Прекрасна сладко-горчива история, която грабва неусетно, после ни разтърсва из основи и остава в сърцата ни дълго, след като последните страници са затворени… Също като истинската любов.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!