fb
Не пропускайтеПанаирът

8 бутикови издателства, чиито щандове си заслужава да посетите

6 мин.

От доста време се каним да ви споделим кои са нашите любими малки издателства, които уважаваме заради смелия избор на заглавия и вниманието, което влагат в работата си върху всяка една книга. Зимният панаир в НДК е чудесен повод не просто да ви говорим за тях, a и да ви подканим сами да се уверите в думите ни. На техните щандове може и да не намерите най-големите отстъпки, но пък ще се насладите и на едни от най-интересните лични препоръки от страна на самите издатели.

И така, представяме ви нашата селекция от бутикови издателства, за които подборът е всичко.

алтера„Алтера“ – щанд №Б2

Повече от десет години „Алтера“ е знаково име сред читателите, чиито литературни вкусове клонят само към най-качествените образци от световната проза. Видите ли солиден том с необичайна, артистична корица, вероятно се намирате на точното място. „Алтера“ са и партньор на дълъг списък от културни институции, благодарение на които представят на публиката по-слабо познати, но задължителни за четене имена.
Любими наши автори, които ще откриете на техния щанд, са Анджела КартърАнтони Казас Рос, Джон Банвил, Ник Хорнби, Сара Уотърс и Чайна Миевил. Не пропускайте да прегледате и книгите от поредицата „Европейски романизъм“, сред която има истински съкровища.

 

Ерго„Ерго“ – щанд №411

Едно от бутиковите издателства с най-любопитна селекция, чийто щанд ви съветваме да посетите, е „Ерго“. Добре познати са с безкомпромисния си подбор на европейска и българска литература, както и с осъществяване на редица книжни проекти в активно сътрудничество с множество културни фондации и програми. При тях ще се натъкнете на разкошен калейдоскоп от проза и поезия.
Личните ни препоръки клонят към съвременни български автори и включват романа „Отдел И“, както и поезията на Йорданка Белева, Яна Пункина и Владислав Христов. Попитайте за книжна насока и няма да съжалявате.

 

Ерове„Ерове“ – щанд №403

Едно от най-младите, но и най-амбициозни издателства на българския пазар, дебютира на миналогодишния Зимен панаир в НДК със заглавието „Дивашка жътва“ от Карл Хофман, а тази седмица ще представи на читателите и втората си книга – „Да израснеш в Самоа“ от Маргарет Мийд.
„Ерове“ са избрали за своя мисия да представят истории и изследвания за далечни експедиции, екзотични култури, диви племена и странни обичаи, поднесени в изключително професионален облик. Минималистичното им издание на „Дивашка жътва“ безспорно е едно от най-изпипаните и интересно оформените на пазара – перфекционизъм, който приветстваме от сърце. Уверете се сами, като посетите щанда им на четвъртия етаж на НДК и се запознаете с ентусиастите зад логото на „Ерове“.

 

"Лабиринт"„Лабиринт“ – щанд №435

„Лабиринт“ пуска първата си книга през 2013 г. и за кратко време успява да запълни някои от най-значимите липси в преводната литература на българския пазар. Малкото чудо се случи благодарение на основателката на издателството Емилия Л. Масларова, която вече е добре познато име сред читателите с работата си като преводач. Насърчаваме ви да се доверите на нейния безпогрешен усет за добрата литература, когато посетите щанда й на четвъртия етаж.
В личните си препоръки твърдо заставаме зад феноменалния датски роман „Нищо“, стоплящата сърцето „Три ябълки паднаха от небето“, творбите на модерните класици Казуо Ишигуро и Джон Уилямс, наградения с „Букър“ роман-предизвикателство „Светилата“ и фантастично илюстрираните от украинския художник Владислав Ерко „Приказки от мъгливия Албион“ и „Снежната царица“.

 

Леге Артис (Lege Artis)„Леге Артис“ – щанд №451

Щандът на плевенското издателство „Леге Артис“, чието име в превод от латинси означава буквално „по законите на изкуството“, е задължителна спирка за всеки читател, който иска да се потопи в света на качествената световна проза или в дебрите на психологията. Ще разпознаете книгите им отдалеч заради характерния им луксозен облик и експресивните корици.
Няма как да посетите щанда на „Леге Артис“ и да не си тръгнете с поне един роман на Е. Е. Шмит (например новоизлязлата „Сумо борецът, който не можеше да надебелее“), Ромен Гари, Тимъти Финдли или някое заглавие от знаковата за „Леге Артис“ поредица „Юнг & последователи“. Горещо ви съветваме при избора си да се вслушате в препоръките на създателката на издателството Саня Табакова.

 

Лист„Лист“ – щанд №202

За „Лист“ това е не само първа поява на Софийския международен панаир на книгата, но и първата им година на пазара изобщо. Най-новото българско издателство представи дебютното си заглавие „Къщата на улица Манго“ от Сандра Сиснерос през октомври, а на щанда им ще можете да намерите още чаровния детски роман „Манго и Бамбам: Съвсем НЕ-прасе“ от Поли Фейбър и изчистеното ново издание на италианската класика „Съвестта на Дзено“ от Итало Звево. Не се колебайте да се доверите на препоръките от страна на главната редакторка на „Лист“ Гергана Димитрова, която ще може да ви насочи към най-подходящата за вас книга от разнообразното трио.

 

Точица„Точица“ – щанд №327

„Точица“ може и да са единственото детско издателство в списъка ни, но пък красотата на изданията им с лекота надминава която и да е книга за възрастни, която сме споменали тук. Отличават се с внимателно подбраните си преводни заглавия и най-вече със собствените си концептуални книжни проекти, уникални за българския пазар.
Невъзможно е да не споменем прекрасната „Когато искам да мълча“, която в нашите очи е като малко произведение на изкуството, мъдрата „Бедността. Пътеводител за деца“, веселата „Сладоледена реторика“, нито пък италианската класика за деца „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ от майстора разказвач Дино Будзати, чието луксозно издание с твърди корици и оригиналните цветни илюстрации на Будзати е просто пленително не само за малчуганите, но и за техните родители. Съветваме ви освен класическите и до болка познати приказки да зарадвате детето си и с някое оригинално заглавие от техния щанд.

 

ICU„ICU“ – щанд №327

Основната движеща сила на „ICU“, или „издателството, което те вижда“, е един от най-добрите преводачи в България – Невена Дишлиева-КръстеваНевена е избрала за своя мисия да разкаже на българските читатели истории за дома, за емиграцията, за пътя като състояние на духа и за различния, който всъщност ни е близък като брат. Обичаме книгите й заради изключителна грижа, вложена в селектирането, оформлението, превода, редакцията и представянето им.
Акцент на „ICU“ тази година е експерименталният сборник „Книга за другите“ под съставителството на Зейди Смит, в който дванайсет първокласни писатели предлагат своята интерпретация на задачата да сътворят литературен персонаж. Ние ви съветваме да не пропускате още и нашите лични фаворити „Бруклин“, „Другата ръка“, „Когато изпратим деня“, „Куфарът на брат ми“, „Как наказва Бог“… или поне да се оставите на Невена да избере книгата на вашето сърце.