fb
10, които...Специални

„Аз чета“ препоръчва: 15 книги, които да подарим за първия учебен ден

9 мин.

Наближаването на първия учебен ден обикновено означава купуването на нови тетрадки, учебници, химикалки, моливи и… цветя като подарък за учителката. В цялата суматоха по подготовката обаче не бива да забравяме, че и самите ученици могат да получат подарък, а какъв по-хубав подарък за първия учебен ден от една нова, увлекателна книга. Ето нашите предложения за деца на различна възраст: 

„Миш и Маш“ от Анита Тарасевич (ИК „Хермес“) – Книгата е много подходяща за деца, които започват първи клас. Историята за двете пакостливи мишлета е разказана в кратки текстчета в стихотворна форма, придружени с красиви цветни илюстрации от Надежда Кацарова. Децата могат да четат книгата с родителите си и така да се учат да четат, забавлявайки се.

„Разхвърляната Мими“ от Кристиан Джоунс (изд. „Клевър Бук“) – И тази книга е предназначена специално за децата, които сега се учат да четат. Съдържа увлекателна история, написана с кратки изречения и подходящ едър шрифт.

„Разхвърляната Мими“ ни запознава с Мими, която цапа, когато се храни и когато рисува, има много разхвърляна стая и един ден и се налага да направи нещо много необичайно – да подреди стаята си. Тази година книгата спечели наградата „Бисерче въшебно“ за най-добра детска книга в категорията „Откриватели“ (5-7 г.).

„Приключенията на Лиско в гората“ от Борис Априлов (изд. „Ракета“) – С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяха тази есен – с твърди корици и прекрасни цветни илюстрации, благодарение на издателство „Ракета“. „Приключенията на Лиско в гората“ е първата книга от поредицата, а ние нямаме търпение да видим и останалите.

„Камен и пиратите от 5Г“ от Елена Павлова (Изд. „Софтпрес“) – Книгата разказва за приключенията на петокласника Камен и неговите съученици. Докато преминават през различни трудности, те учат важни уроци за живота и приятелството, а техен неуморен спътник е рошавият Пират – симпатичен джак ръсел териер. Романът пренася очарованието на класическите детски истории в дигиталната епоха и ще се хареса както на петокласници, така и на техните родители.

„Сбогом, дневнико!“ от Ненко Генов (ИК „Хермес“)  – Историята в книгата започва точно на 15 септември, когато главният герой губи скъпия си нов телефон. Докато се опитва да го открие без родителите му да разберат, той попада в безброй забавни (поне за читателите) ситуации, открива нови приятели и разбира, че човек може да живее и без телефон и интернет, особено когато започне да си води як дневник. Към текста има илюстрации, дело на автора Ненко Генов, както и QR кодове, водещи към допълнителни материали, истории и статии в блога на писателя. „Сбогом, дневнико!“ носи важни послания за опазването на околната среда, изчезващите животински видове, дейността на организации като „Зелени Балкани“.

„Анн от фермата Грийн Гейбълс“ на Луси Монтгомъри (ИК „Smart Books“) – Aнн Шърли е малтретирано сираче, на което съдбата се усмихва, когато е погрешка осиновено от застаряващите брат и сестра Марила и Матю Къбърт, за да помага във фAnn ot fermata Green Gables, Lusi Montgomariермата им Грийн Гейбълс. За нула време тя кара цялото градче да говори за нея – мечтателка с безгранично въображение, дълбоко емоционална и романтична, Анн се забърква в десетки бели.

Поредицата на Монтогмъри проследява училищните години на Анн, кариерата ѝ като учителка, университетските години и накрая собственото ѝ семейство. От малко дете, Анн постепенно израства и пред очите на читателите се превръща в интелигента жена с все така будно въображение и добро сърце. Училищните ѝ неволи няма да ви оставят безразлични: въпреки че „Анн от фермата Грийн Гейбълс“ излиза преди повече от век, книгата успява не само да пресъздаде романтиката на отминало време, но и да бъде от така наречените „вечни“ романи – читателите могат да открият много общо между своите мечти, тревоги и приключения, и тези на Анн и приятелите ѝ в училище.

vafleno sarce mariya par„Вафлено сърце“ и „Вратарката и морето“  на Мария Пар (изд. „Изида“) – Книгите разказват за всички лудории, които успяват да извършат Лена и най-добрият й приятел Триле, когато са на 9 години („Вафлено сърце“) и когато са на 12 години („Вратарката и морето“). Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, те се учат да ценят приятелството и близките си. Двете издания вече са сред любимите на хиляди деца по света, а критиката нарича Мария Пар „новата Астрид Линдгрен“. Ревюта на книгите вижте тук: „Вафлено сърце“ и „Вратарката и морето“

„Магични мистерии“ от Нийл Патрик Харис (изд. „Софтпрес“) – Нийл Патрик Харис е актьор, продуцент, режисьор и илюзионист, известен у нас най-вече с ролята си на незабравимия Барни от „Как се запознах с майка ви“. „Магични мистерии“ е първа част от дебютната му поредица за деца. Книгата разказва за уличния фокусник Картър, който попада в лунапарка на алчния Б. Б. Босо и крадливите му лакеи. Целта на бандата е да задигне всичко, до което успее да се добере. С помощта на приятелите си, Картър се впуска в смел опит да освободи градчето от хватката на злия Босо.

„Магични мистерии“ е увлекателно написан роман, в който има всичко, способно да привлече и задържи читателите от 9 до 12 години: динамичен сюжет, симпатичен главен герой, шарена сбирка от второстепенни персонажи на възрастта на читателите, истински злодеи, тайни от миналото и, разбира се, много фокуси и магия. Самият Нийл Патрик Харис пък е аматьор илюзионист и е показвал фокуси в предаванията на Джей Лено, Дейвид Летърман и Елън Дедженърис. Цялото ревю на книгата вижте тук.

„Забранете тази книга“ от Алън Грац (изд. „Софтпрес“) – Четвъртокласничката Ейми Ан Олингер е интелигентно, но стеснително момиче, което често премълчава мислите си и рядко се застъпва за себе си. Тя обожава книгите и единственото й желание е да си има спокойно кътче, където да чете.

Ейми Ан намира спасение от домашната лудница в училищната библиотека. Един ден обаче научава, че настоятелството е заклеймило най-любимата й книга на света като „неподходяща за деца“ и че това е едва началото на дълга поредица от заглавия, които ще изчезнат от лавиците. Тогава Ейми решава да създаде тайна библиотека със забранени книги в шкафчето си – постъпка, която ще й помогне да открие гласа си, да завърже нови приятелства и дори да промени гледната точка на възрастните. Макар акцентът да е поставен най-вече върху книгите, романът носи и друго послание. Той ще спечели всеки затворен читател, който някога се е страхувал да отстоява себе си и да тропне с крак. Ревю на книгата вижте: тук. 

И накрая няколко предложения за малко по-големите ученици:

Ochite na dragona Steven King„Очите на дракона“ на Стивън Кинг (изд. „Бард“) – Истории за вълшебни кралства, принцове и принцеси, магьосници и дракони… Нищо не ни връща в детството с такава сила, както класическите приказни сюжети.

Тази приказка обаче е написана от най-известния автори на ужаси в света, въздесъщия Стивън Кинг. „Очите на дракона“ и е една от ранните класики на Краля. Тя е написана като подарък за децата му и отхвърлена от някои от заклетите фенове на хорър творчеството му като „детска литература“.

RubinenochervenoПоредицата „Скъпоценни камъни“ на Керстин Гир (изд. „Емас“): „Рубиненочервено“, „Сапфиреносиньо“ и „Смарагдовозелено“  – Книгите проследяват приключенията на 16-годишната Гуендолин Шепърд, която е носителка на гена за пътуване във времето, но е напълно неподготвена за всичко, което й предстои. Тя не владее чужди езици, а познанията й по история са основно от холивудските филми, които е гледала, но бързо трябва да влезе в новата си роля – Рубин – последния член на Кръга на дванайсетте.

Нещата допълнително се усложняват от чувствата ѝ към чаровния Гидиън де Вилърс – Диамантът, единственият, притежаващ гена за пътуване в миналото, освен нея самата. Двамата трябва да изпълнят няколко сложни мисии в миналото, а по пътя си към целта откриват дълбокопазени тайни и дори се борят със смъртта. Ревю на „Рубиненочервено“ може да прочетете тук.

„Бухтичка“ на Джулия Мърфи (изд. „Софтпрес“) – Уилоудийн Диксън, дъщеря на бивша кралица на красотата, е самопровъзгласила се дебелана, която се чувства повече от добре в собствената си кожа. Наричана галено Бухтичка, Уил е самоуверена, силна и абсолютно безстрашна.

Докато хлътва по атлетичния и очарователен Бо. Изненадващо за всички той също си пада по нея. Но вместо на седмото небе от щастие Уил попада в кошмар, разяждана от съмнения. Вбесена от предразсъдъците и в търсене на собствената си увереност, тя се записва в престижен конкурс за красота, спечелен преди години от собствената ѝ майка. В крайна сметка тя успява да покаже, че заслужава титлата точно толкова, колкото и по-слабите кандидатки. Ревю на книгата вижте тук.

Снимка: Pexels