fb
БългарияНовини

Българските влогъри триумфират на Наградите за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2019

4 мин.

Популярните български влогъри Стефи и Стан си тръгнаха със статуетки от церемонията по награждаването на победителите в две от категориите на седмото издание на наградата „Бисерче вълшебно“, организирана от Фондация „Детски книги“. С гласовете на 11 376 деца от цялата страна бяха избрани общо седем призьори сред 110 номинирани заглавия, постъпили от над 380 колективни формуляра за гласуване, изпратени от учителите и библиотекарите от цялата страна. Лауреатите получиха отличията си на церемония в Младежкия театър „Николай Бинев“ в София на 22 април, рождения ден на Валери Петров, който е кръстник на наградата.

„Разхвърляната Мими“ (изд. „Клевър бук“) от Кристиан Джоунс спечели с 513 гласа сред книгите за най-малките в категория „Откриватели“ (5-7 г.), следвана от „Искам, искааам!“ (447 гласа, изд. „Клевър бук“) от Джули Гасман„Елмър и чудовището“ (326 гласа, изд. „Жанет 45“) от Дейвид Маккий„Червената шапчица и Градът“ (292 гласа, изд. „AMG Publishing“) от Мари Войт и „Кико без крила“ (283 гласа, изд. „Мармот“) от Радостина Николова.

В най-оспорваната категория „Изследователи“ (8-10 г.) на първо място се класира „Приказка от два свята“ на Никола Райков с 627 детски гласа. Второ и трето място заеха съответно „Български исторически приказки и легенди“ (467 гласа, изд. „Софтпрес“) от Любомир Николов и „Мортина“ (457 гласа, изд. „Кибеа“) от Барбара Кантини, следвани от „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (327 гласа, изд. „Кръгозор“) на Юлия Спиридонова и „Заек и Мечка. Заешки вредни навици дребни“ (301 гласа, изд. „Timelines“) на Джулиан Гоф.

При получаването на наградата си Никола Райков насърчи българските писатели да не се боят от предизвикателствата на пазара:

Имаше хора, които предупреждаваха, че не е оправдано да се рискува с моята книга от чисто търговска гледна точка. Искам да кажа на всички автори и издатели, че не пазарът трябва да определя това какво правят творците, а самите творци, които пишат от сърце и душа.

Изборът на децата в категория „Мечтатели“ (11-13 г.) оглави „Вратарката и морето“ (изд. „Изида“) на Мария Пар, която събра 334 гласа. На второ и трето място се класираха „Забранете тази книга“ (213 гласа, изд. „Софтпрес“) на Алън Грац и „Пекарна „Захар и канела“. Нови приятели“ (184 гласа, изд. „Фют“) от Линда Чапмън. „Кащанка“ (изд. „Лабиринт“) от А. П. Чехов и „Молитва към морето“ (изд. „Обсидиан“) от Халед Хосейни трогнаха сърцата съответно на 142 и 137 деца.

За втора поредна година статуетка получава и влогърът Станислав Койчев-Стан. Книгата му „Измамен“ (изд „Егмонт“) победи в категория „Майстори“ (14-16 г.) с 258 гласа. Челната тройка бе допълнена от още две книги на „Егмонт“„Дългият път надолу“ (131 гласа) от Джейсън Рейнолдс и „Един от нас лъже“ (121 гласа) от Карън Макменъс.

Стан дълбоко благодари на читателите, които отново са го подкрепили, и сподели:

Ако има нещо по-важно от това гласът ти да бъде чут, то е да оставиш някакво послание и аз много се радвам, че младите хора четат. Ще се радвам те да продължат да създават своите истории и да ги показват на света, защото това го осмисля.

В категорията за нехудожествени заглавия „Нещотърсачи“ (5-16 г.) вотът беше изключително оспорван, но статуетката отиде при влогърката Стефи и дебютната ѝ книга „Тайните на Стефи“ (905 гласа, изд. „Егмонт“). Челната петица заеха още „Как порастват малките делфини“ (888 гласа, изд. „Фют“) от Хабс-Гюнтер Дьоринг„Откриватели. Човешкото тяло“ (796 гласа, изд. „Фют“), „Пчелите“ (796 гласа, изд. „Дакелче“) от Пьотр Соха и „Невероятно пътешествие в Зъбландия“ (537 гласа, изд. „Кибеа“) от Олга Епифанова.

Организаторите на наградата връчиха и две грамоти за художествена и нехудожествена книга с най-много гласове от читатели под петгодишна възраст – „Кико без крила“ (изд. „Мармот“) от Радостина Николова и „Емоциите. Вълнения… и аз във всички мои състояния“ (изд. „Прозорец“) от Сесил Лангоне.

Най-активните градове тази година са София с 2953 гласували деца, Силистра с 965, Попово с 842, Пловдив с 458, Павликени с 329 и село Труд с 305. Сериозен е приносът на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“, основана през октомври 2018 г. от Фондация „Детски книги“. Понастоящем тя наброява 79 клуба, от които над 4 600 деца са дали своя вот за любимите си четива.

Накрая на церемонията Вал Стоева от Фондация „Детски книги“ представи накратко инициативата „Четем всеки ден!“, част от кампанията за насърчаване на детското четене „Европа чете“, която ще продължи до март 2020 г.

Цялата церемония можете да гледате тук:

Снимка на публикацията: Мериан Николова, „Фото-Корпус“