fb
От издателстватаСпециални

„Български народни приказки от Македония“ ще бъде последната книга на издателство „Deja Book“

2 мин.
Благой Иванов Христо Блажев Deja Book

Правилно прочетохте – Христо Блажев и Благой Д. Иванов прекратяват работата си по издателство „Deja Book“. Издателската лебедова песен на общия им проект ще е тематичното и идейно продължение на „Български народни приказки“, а именно – „Български народни приказки от Македония“. Текстовете вътре отново са събрани и разказани от Слави Ганев, а корицата е дело на младата художничка Кристина Стоянова.

По думите на издателите, спирането на проекта „Deja Book“ се дължи на желанието им да се фокусират върху други ангажименти. Блажев ще се концентрира върху работата си като зам.-главен редактор в „Ciela“, а Иванов вече се труди над следващата си авторска книга – трета подред след добре приетите Добрите, лошите и грозните (изд. „Ибис“) и Трансформации (изд. „Orange Books“).

Христо Блажев сподели специално за „Аз чета“:

Мисля за „Deja Book“ като за една от типичните „грешки на младостта“, когато се хвърляш в нещо, без да съзнаваш колко ще е трудно. Само че нашата „грешка“ сработи, изведе ни нагоре и в крайна сметка остава сред най-забавните и смислени неща, с които сме се захващали.

Иванов пък добавя:

Браншът е пълен с подводни камъни, но след определен момент си се научил да плуваш достатъчно добре и спънките започват не само да не те тревожат особено, но и да стават все по-незначителни. Несъмнено дейността ни в „Deja Book“ беше огромен кеф, дори гордост, и се радвам, че ни се случи – не само научихме много нови и полезни неща, но и срещнахме страхотни хора, с които реализирахме чудесни проекти.

Христо Блажев и Благой Д. Иванов напуснаха издателство Изток-Запад в самото начало на 2014 г. и стартираха издателство „Deja Book през март същата година, а няколко месеца по-късно то стана импринт на „Сиела“. За четири години и половина с логото на „Deja Book“ излизат двайсет книги, сред които български творби на Мартин Маринов, Белослава Димитрова и Деян Копчев, класически произведения на автори като Робърт У. Чеймбърс, Брам Стокър и Матю Грегъри Луис и съвременна жанрова литература от Робърт МакКамън, Питър Уотс и Андрю Смит.