fb
Новини

Чудните театрални приключения на Пинокио

3 мин.
"Чудните приключения на Пинокио", снимка: Театър "София"

До някаква степен всеки от нас познава историята за куклата, която мечтае да бъде истинско момче. Италианският журналист и писател Карло Колоди пише „Чудните приключения на Пинокио“ в края на XIX век, а днес романът е преведен на над 240 езика и има множество адаптации.

Една от най-новите театрални постановки, вдъхновени от книгата, е подготвена от екипа на Театър „София“ и през февруари и март може да бъде гледана в театър „Сълза и смях“ (открита сцена). Драматизацията и режисурата са дело на Елза Лалева, която остава вярна на оригинала и е включила всички послания на обичания роман.

След като майсторът на кукли Джепето създава необикновеното момче, той жертвоготовно продава единственото си палто, за да може Пинокио да получи буквар и да започне да учи. По пътя към знанието обаче се появяват различни предизвикателства и изкушения за куклата. Пинокио предпочита да се забавлява, подвежда се лековерно по лъжите на измамници, търси лесния начин за забогатяване и предпочита безкрайната игра, вместо отговорностите на порастването. Съвестта му (в образа на малко щурче) и феята закрилница се опитват да го върнат в правия път, но той сякаш трябва да направи своите грешки, за да научи важните житейски уроци и да разбере какво е да бъдеш човек, да бъде жив.

Снимка: Театър „София“

Както и книгата, така и пиесата са чудесен начин за стартиране на важни разговори с децата – за това колко полезно е да се чете и учи, за доверието, за отговорностите. Разбира се, ако просто търсите интересна постановка с която да разнообразите седмицата за семейството, „Чудните приключения на Пинокио“ е много подходяща и за тази цел. Сценографията на Петя Боюкова е креативна и успява по любопитен начин да се възползва от пространството – цирковата палатка се преобразява в работилница, в гора, море или огромна риба. Хореографията на Филип Миланов е раздвижена, включва няколко танца и почти акробатични изпълнения – особено от страна на Даниел Кукушев, който се превъплъщава в ролята на Пинокио. В актьорския състав участват още: Йоанна-Изабелла Върбанова, Николай Димитров, Юлиян Рачков, Димитър Стойнов, Ангела Канева, Дениза Павлова, Михаил Милчев.

Тяхната игра, съчетана с музиката, подбрана от Мира Искърова, и мултимедийните ефекти на Албена Баева, със сигурност ще задържи вниманието на по-малките зрители, като не се налага актьорите да прекаляват с експресивността, както често се случва в пиесите за деца. Открояват се и няколко емоционални и поучителни момента, които са насочени към по-големите деца и могат да бъдат добра основа за разговори с тях.

А с какво си тръгват вече порасналите зрители от „Чудните приключения на Пинокио“? Със сигурност с добро настроение и с важното напомняне: „Щом обич си имаш, значи си жив.“


Различни издания на любимата история за Пинокио и в книжен вариант ще намерите в Ozone.bg.