fb
НовиниПо света

Харуки Мураками издава нов роман след шестгодишна пауза

2 мин.

Харуки Мураками зарадва почитателите си по цял свят с новината, че издава нов роман. Книгата на един от най-известните японски писатели ще излезе на книжния пазар в Япония през април, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От издателство Shinchosha не разкриват заглавието на новата творба на Мураками, нито темата ѝ. Издателите посочват само, че японският ръкопис е бил с обем 1200 страници, без да уточняват колко страници ще има печатното издание. Книгата ще бъде пусната в продажба на 13 април на цена от 2970 йени (около 22 долара). Електронната версия на романа ще бъде предложена за продан едновременно с печатната версия. Остава неясно и кога ще се появят преводните версии на книгата.

Предишната книга на Мураками – „Убийството на Командора“, беше публикувана през февруари 2017 г. 74-годишният писател е един от най-популярните съвременни писатели в света. Произведенията му са преведени на около 50 езика. Той неколкократно е номиниран за Нобелова награда за литература. Творчеството на Харуки Мураками, понякога фантастично, абсурдно или реалистично, обхваща четири десетилетия и включва романи, разкази, есета. Сред най-известните му романи са „Хроника на птицата с пружина“ (1994), „Кафка на плажа“ (2002) и „1Q84“ (2009). Адаптираният му за големия екран разказ „Карай колата ми“ спечели „Оскар“ за най-добър международен филм през 2022 г.

Въпреки че творбите му са изключително популярни както в родината му, така и в чужбина, Харуки Мураками избягва известността и много рядко се появява на публични места. Освен редовното си радиопредаване в Япония, където е диджей, той говори малко за световните събития извън книгите си, „защото това изисква внимателно обмисляне и подбор на думите“, казва Мураками.

През 2021 г. в кампуса на университета „Васеда“ в Токио е открита библиотека, посветена на писателя, в която са събрани негови ръкописи и дискография.

Прочетете още:

Харуки Мураками – джазът, котките и душевните струни

Прочетете мнението на екипа за сборника „Мъже без жени“, романите „Спутник, моя любов“„Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“„Хроника на птицата с пружина“ и петте книжни препоръки от Мураками.