fb
Ревюта

Разрушената идилия на един „Хубав квартал“

4 мин.

След „Романът на Зелда Фицджералд“ и „Романът на Алва Вандербилт“ бях сигурна, че ще се доверя на Терез Ан Фаулър за всеки следващ исторически „роман на…“ която и да е впечатляваща жена от отминала епоха. Третата книга на Фаулър, която излиза на български език, не е исторически, а съвременен роман, но аз съм лоялна фенка и реших да преглътна смяната на жанра. По-късно се потупах мислено по гърба за доброто решение, защото „Хубав квартал“ (изд. “Обсидиан”) се оказа едно от най-добрите заглавия, които прочетох тази година. 

Хубавият квартал на Терез Ан Фаулър се казва Оук Ноул и е от онези съвършени предградия, които сме свикнали да виждаме в американското кино и литература – обичайните красиви къщи, идеално подравнени тревни площи и сплотена общност, в която всички местни се познават. В тази идилия живее професорката по екология Валъри Олстън-Холт с осемнайсетгодишния си син Завиър. Валъри е уважавана от съседите си, а Завиър е обичан от всички талантлив музикант, кара последната си година в гимназията и е приет със стипендия в частен университет. В къщата точно до тях обаче се нанася успешния бизнесмен Брад Уитман, който се изживява като местна знаменитост, заедно със съпругата си Джулия и дъщерите си Джунипър и Лили. Още с пристигането си новодошлите носят вятъра на промяната. 

Изграждането на басейна на семейство Уитман налага изкопаване и промяна на терена, които застрашават величествения дъб в градината на Валъри. Тя е отдала живота си на екологията и не може да гледа безучастно смъртта на дървата, с което е споделяла добри и лоши дни от живота си. Ето защо решава да потърси справедливост. Тя обаче не знае, че между Завиър и доведената дъщеря на Брад – Джунипър, съседските отношения са прераснали в нещо много повече. 

Терез Ан Фаулър, снимка: Freeman Fotographics

Това простичко, невинно и дори естествено събитие (какво очаквате от двама тийнейджъри, които живеят врата до врата?), което всъщност би трябвало да отбележи нещо прекрасно – зараждането на нова и чиста първа любов, се оказва препъникамъчето, което предизвиква срутване на цяла планина от животи.

Историята в „Хубав квартал“ започва с факта, че в Оук Ноул се е случила трагедия. Развръзката сякаш вече е известна, но си нащрек за знаци, които да ти подскажат какво ще стане. През цялото време изпитвах усещане за някаква обреченост, като че ли тази бъдеща трагедия е надвиснала над идиличния квартал като буря и след средата на книгата всеки момент очаквах да се разрази. Терез Ан Фаулър някак небрежно те държи под напрежение.

Стилът на Фаулър ми хареса дори повече, отколкото в предишните ѝ романи. Страниците на „Хубав квартал“ преливат от метафори и символи, които са поднесени ненатрапчиво и са толкова ненатрапчива част от повествованието, че е удоволствие да четеш между редовете. Освен това разказът се води от жителите на самия квартал – както винаги, когато се е случило нещо на място, където по принцип нищо не се случва, и сега всички (къде разбрали, къде не) бързат да обсъдят скандала.

А скандал в Оук Ноул има. И то не е един. Фаулър не се е ограничила при избора си на сериозни теми, които да включи, и засяга расизма, екологията, връзката между родители и деца, невъзможната (по няколко различни начина) любов, разнообразните модели на семейства и отношенията вътре в тях, квартала като минипроекция на обществото… Звучи като доста материал за един роман, но всъщност всички тези фактори са аспекти от живота, през които ежедневно преминаваме в различна степен. 

Още преди средата на книгата разбрах, че трагедията е неизбежна, но този факт само ме подтикваше да разбера как точно ще се подредят събитията. Изобщо, в целия роман няма някакви шокиращи разкрития и (прекалено) неочаквани обрати, но въпреки това успява да задържи вниманието ти страница след страница. Действието би могло да се развива по всяко време и във всяко предградие или малко градче. Мисля, че особено ще допадне на феновете на истории от типа на „Малки пожари навсякъде“, но дори и да не сте чели нищо в подобен жанр, ако ви привличат сюжети, в които обществото играе главна роля, не подминавайте “Хубав квартал”

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.

Откъс от „Хубав квартал“ можете да прочетете тук.

Още едно мнение за „Хубав квартал“ можете да прочетете в „Hrisilandia“.