fb
Как четешСпециални

Как четеш: Айлин Хаджийска

5 мин.

Айлин Хаджийска е ученичка от 97мо СУ „Братя Миладинови“, град София. През свободното си време пише статии и опознава нови светове. Споделя, че обича да слуша музика, да се разхожда с кучето си и да чете книги. Често се включва в доброволчески инициативи или участва в събития. Автор е в sCool Media, поддържа и собствен блог. Вижте какво споделя за книгите, които са ѝ повлияли, и авторите, които не спира да препоръчва.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
„Петсекундното правило“ на Мел Робинс. Чрез нея спрях да се замислям дали да действам или не – директно започнах да действам. Начинът, по който Робинс описва промяната в живота си в резултат от петте важни секунди на действие, ме докосна и ми повлия много положително. Книгата ми помогна да се развия като личност.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Да, най-често се спирам на някой плод.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Вода и чай.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Да, ужасява ме идеята да драскам по книгите. Или ги пиша на отделни листчета, или си ги снимам.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Чрез книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Хартиени издания. Чрез тях ми е по-лесно да се концентрирам върху текста. Плюс това очите ми се натоварват по-малко.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Ако главата ме привлече страшно много, няма да мога да се задоволя само с нея, а ще започна и довърша и следващата. Ако пък не ми е много интересно, но все пак ми е хванала вниманието, мога да спра.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, защото не бих искала да чета нещо, което не ми харесва. В тези случаи си избирам нещо друго, което да ми е по-интересно.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Не, защото в зависимост от героите и поведението им, определям за себе си дали книгата ми е сред любимите, или не.

Какво четеш в момента?
В момента чета две книги едновременно. Едната е: „Задочни репортажи за Задочна България“ от Георги Марков. Научих за автора в час по история и реших да прочета малко повече от него. До момента ми харесва начина, по който описва живота на българите по онова време. Втората е: „Искам у дома“ от Елчин Сафарли. Тази книга ми я даде моя учителка и признавам си, страшно много ми харесва. Много често са цитирани известни личности, което ми допада.

Коя е последната книга, която си купи?
Иво Иванов„Кривата на щастието“, по-често си взимам книги от библиотеката.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Чета няколко наведнъж.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Определено диванът или леглото, обичам да чета по обяд или преди лягане. Вместо да си натоварвам очите на телефона в социалните мрежи, късно вечерта чета и ми е по-приятно да завършвам деня си по този начин.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелните издания. Ако е поредица, трябва да е нещо, което да ми хареса страшно много. Като трилогията „Игрите на глада“. Но такива случаи са огромна рядкост за мен.

igrite na glada

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Когато препоръчваш книга трябва да познаваш човека, на когото я препоръчваш. Надявам се моите препоръки да се харесат на читателите.

Книгите, които препоръчвам, са: „Тайната“ от Ронда Бърн, „Петсекундното правило“ от Мел Робинс и „Индинго Плейс 22“ от Сандра Браун. Първите две книги помагат за личностното ни развитие, както се случи при мен. Третата е идеален отпуск от ежедневието. Разказва интересна история, представена по много отпускащ начин.
Авторите са: Джани Родари, Астрид Линдгрен и романтичният Пейо Яворов.

Бих казала, че е хубаво всеки човек да намери своята книга или автор.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По големина.

Снимка на публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.