fb
Как четешСпециални

Как четеш: Биляна Петринска

5 мин.

Биляна Петринска е българска актриса с десетки роли в киното и театъра.  Завършва Театрален колеж „Любен Гройс“ през 1994г. , а в момента работи в Народен театър „Иван Вазов“. Едно от хобитата й е пеенето, а другото – книгите. Затова решихме да я попитаме как чете. Ето какво ни сподели тя:

Bilyana PetrinskaКакво са книгите за теб?
Пътешествие към себе си.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
О, сигурно всички и всякакви книги, които съм чела…

Чета…. Саган, Кундера, Шафрак, Ранд, Сафон… Обичам Бовоар, Флобер… Чандлър… Стайнбек… Обичам също и руска класика,но нещото,което обожавам, е да чета автобиографии и книги за себеопознание.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Когато чета, дори и за шоколада забравям. Но като малка четях с кутия шоколадови бонбони до себе си.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Кафе или чаша вино.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не отбелязвам. Всеки път се каня и всеки път ми е съвестно да драскам…

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Никога не прегъвам листа! Или разделител, или просто отворена…

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Чета романи, есета, разкази, автобиографии.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Предпочитам хартиени… Мирисът, докосването, шума на прелистването…

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
О, рядко спирам по „всяко време”. Предпочитам да приключа главата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Не е като да не се е случвало. Когато не усещам историята,не я припознавам, тогава мога да изоставя историята… Ако не ме провокира да чувствам, нямаме път заедно.

Биляна Петринска

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
За да „ме дразни”, значи да ме провокира. Все пак говорим за литература. Една история не е твоя затова, защото не всички герои задължително са ти по твой начин симпатични, но нали и това всъщност е част от историята. Чета, ако припозная проблематика в разказа. Нямам предвид проблем, а темата като значение. А и чрез „такива герои” човек открива по някоя истина за себе си, тя не винаги е лицеприятна и симпатична.

Какво четеш в момента?
Александър Секулов – „ Гравьор на сънища”.

Коя е последната книга, която си купи?
Заканила съм се на по един роман от Юнас Юнасон и Орасио Кирога.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Хмм… Предпочитам да се съсредоточа в един роман, но не рядко редувам. Понякога изпадам в поредица от различни настроения и ми е нужно „наместване”. Това ме кара да не се задържам и да сменям книгите. И задължително имам наблизо поне една от книгите за себеопознание. Всъщност, в дома ми навсякъде има доста и различни книги.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Леглото. Привечер, ако нямам представление… Или късно вечер след това… Късното лято имам един любим момент – късен следобед, когато светлината е много мека и някак си приглушена. Това е една особена светлина преди свечеряване. Обожавам този откъс от времето! А ако вали и дъжд, чувството е незаменимо. Тогава ми се дочита. Иначе есента е любимият ми сезон и когато става все по-студено, една добре разказана история винаги стопля.

Bilyana PetrinskaКакво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
„Любов” на Елиф Шафак.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
О не, нямам такава организация. В спалнята по стените имам едни интересни етажерки, които изглеждат все едно „висят във въздуха”. Спомням си , че търсех сред книгите си определен цвят корици, за да стоят “в тон” – като част от декора…. Ако това е подредба, то засега това е моята. :)

Гледали сме Биляна в телевизионните сериали „Тя и той“,  „Секс, лъжи и телевизия. Осем дни в седмицата“, „Английският съсед“, „Патриархат“. Сред постановките, в които е участвала, са: „Котка върху горещ ламаринен покрив“ ,  „Криворазбрана цивилизация“, „Животът е прекрасен“, „Кълбовидна мълния“ и други, които се играят и в момента. С постановката  „Казанова“  отива на турне във Франция два пъти за по месец. Биляна участва и в танцовият спектакъл „Дневникът на Дракула“ заедно с балет „Арабеск“.

Любопитен факт за нея, който може би не знаехте, е, че през 2006г. Биляна започва да се занимава с озвучаване на филми и сериали, сред които са: „Закон и ред: специални разследвания“, „Шепот от отвъдното“, „Декстър“, „Престъпни намерения“, „Гарфилд“, „Пепеляшка“. А наскоро Биляна записа песента „Отрова“ по музика и аранжимент на Веселин Веселинов-Еко и текст на Гери Турийска.