fb
Как четешСпециални

Как четеш: Красимир Караиванов

5 мин.

Ако следите книжните влогъри и блогъри, най-вероятно познавате Красимир Караиванов от неговия BookTube канал Krasi’s_Bookish_World. Там, вече три години и половина, Краси споделя ревюта за разнообразни заглавия от български и чужди автори. През 2021 г. излъчи и поредицата „По пътя на книгата…“ – серия от интервюта с писатели, редактори, преводачи, блогъри и други, която превежда зрителите през различни етапи от книгоиздателския процес. За себе си споделя, че като типичен телец, обича да яде и да мързелува… и разбира се – да чете. В момента работи в книжарница, където съчетава полезното с приятното. Вижте кои книги и автори са му направили най-силно впечатление и задължително влизат в списъка му с препоръки.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
О, много са! Една от последно прочетените е “Икигай – тайните на Япония за дълъг и щастлив живот”. Това е книга, която е много далеч от зоната ми на комфорт, но след прочитането ѝ си дадох сметка за доста неща.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не! Да “похапваш”, докато четеш, за мен е светотатство. :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Нищо. Да чета и да пия нещо е също толкова страшно за мен, колкото и да похапвам. Винаги си представям най-лошия вариант и затова никога не рискувам да го правя.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Подчертаването в книга е може би най-греховното за мен. Аз държа книгите ми да изглеждат все едно са току-що закупени. Не подгъвам ъгълчета, не подчертавам, не отбелязвам с маркер и да… може би имам проблем. :)

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Използвам книгоразделител. Аз много обичам, когато книгитите си имат свой собствен, но ако нямат, не е проблем, защото през годините съм се сдобил с доста. Но може би тук ще призная друга своя странност – обичам да използвам един и същ. Останалите седят на почетно място в чаша на библиотеката ми. :)

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Определено художествена. Независимо дали ще фентъзи, което ще ме пренесе в нов различен и магичен свят, или трилър, който ще ме накара да треперя късно вечер. В художествената литература откривам всичко, от което имам нужда. Нехудожествената литература е малко суха и леко ме отегчава (или поне така се е случвало с този тип книги, които съм чел досега).

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
И трите. Преди време бях върл противник на всичко различно от хартиените книги, но открих, че с аудиокнига много лесно се пътува, готви, чисти и дори едно прекавране на ежедневните ми час-два в социалните мрежи може да се уплътни с книга. За електронните – друго си е да четеш книга, която във физически вариант е 1000 страници и си тежи на мястото, а в четеца се превръща в сравнително “по-леко” четиво. Затова използвам и трите начина, но това няма значение… важното е да се чете. ;)

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Не мога да оставя книга по средата на страница или на глава, сърце не ми дава (а и гласът в главата ми).

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
За съжаление, не. Така и не се научих, а има толкова много непрочетени книги и доста често си давам сметка, че е трябвало да спра…

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Определено да, а и доста често така се случва. Аз като цяло симпатизирам много повече на второстепенните герои.

Какво четеш в момента?
Сега чета “Дилър на реалности” на Николас Димитров и доста ми допада.

Коя е последната книга, която си купи?
Без да бъда съден… купих си последно “Секретно” на Калина Паскалева, защото този тип книги са ми “гилти плежър”. :)

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Чета една електронно, една аудио и една хартиена.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да, на леглото – както споменах, обичам да си мързелувам и това като цяло ми е най-любимото място на света. :)

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Спорно е… едни от най-любимите ми книги са самостоятелни издания, но пък имам и доста любими поредици. Не знам.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
О, да! Това най-вече са българските автори Камелия Кучер, Цветелина Владимирова, Емил Минчев, Мартин Колев, Милен Хальов, Николай Пеев, Марин Трошанов, Мария Касимова-Моасе и още, и още, но в същото време – Дерек Ланди, Стефан Брайс, Сара Дж. Маас са световните, които също доста често споменавам. 😊

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
О, там е хаос, но си е моят хаос… Имам лавици по жанр, други са по издателство, трети са миш-маш. Важното е да ми хареса как изглеждат цветово и в главата ми да са подредени. :)🤣

Снимка: Tihomir Yordanov Photography

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.