fb
Как четешСпециални

Как четеш: Марио Валери Георгиев

7 мин.
Снимка: Личен архив

Марио Георгиев е на 29 години и от седем години работи като детски учител в ДГ 29 “Слънце”. Казва, че се е ориентирал към педагогиката, защото не му е харесвало как се развива възпитанието и обучението на децата. „Поисках аз да съм част от основата на малките „зверчета“, дори и само за по четири години. Въпреки това вече имам две групи зад гърба си (скоро трета) и съм горд,че съм бил техен учител. Това, че са подготвени и имат силата да се справят с училище, ме кара да се чувствам страхотно и удовлетворен от себе си!“, споделя Марио. Той е един от най-активните ни читатели и често можете да видите негови коментари под публикациите на „Аз чета“ в социалните мрежи. Има ясно заявени граждански позиции, а какво и как обича да чете – разберете от интервюто ни с него!

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Може да прозвучи малко изтъркано, но най-силно влияние върху мен имаше поредицата за Хари Потър! Тя ме накара да мечтая толкова силно, колкото не бях дотогава. Все пак книгите излизаха, докато израствах, и влиянието им беше страшно силно! Въображението ми се разви изключително много! Може би и затова сега си витая в облаците и си представям как хвърлям магии на всички посоки :)

hari potar i filosofskiat kamak

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не, не си похапвам, докато чета. Концентрацията ми към храна е по-силна и предпочитам да не го правя :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Ето тук съм на линия! Обожавам лятото да седна на балкона, с един джин с фанта лимон (и две резанчета лимон), много лед и дебелото четиво “Игра на тронове”! Разтапям се!

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Абсурд! Да драскам върху книга? Никога! Даже се опитвам да ги складирам така, че да миришат на ново за дълго време (е, не ми се получава, но опитвам)! Обожавам мириса на мастило и на нова книга!

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Имам един страхотен, метален книгоразделител (подарък), който е извит като захарно бастунче и в края е закачен висящ дракон! Подарих го на сестра ми, защото изгуби нейния, а тя чете двойно повече от мен! :) Дава ми го под наем понякога.

igra na tronove

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Може би клоня повече към художествената. Тези наръчници за самодоказване и себеопознаване са ми доста пошли и не смятам, че трябва да се издават. Всеки човек е различен и мисля, че сам трябва да изгради мнение за себе си, а не да се влияе от чуждото.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Хартиени с две ръце! Да се докоснеш до самата книга е нещо, което екранът не може да ти даде. Когато свършиш с четенето, да затвориш книгата и да я притиснеш силно до себе си е нещо уникално. Останалите два варианта не са качествени и не допринасят с нищо според мен.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Аз съм доста разсеян по принцип и цари много творчески хаос и у нас, и на работа! Две момчета на едно място, абе, весело е! :) Няколко пъти съм се опитвал да спирам преди да съм завършил някоя глава, но уви, след това тотално не мога да намеря къде съм! Ще чета докрай или няма да я започвам!

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Ммм, случвало ми се е да оставям книга. Ако върви прекалено бавно или губя интереса си няколко пъти, не си заслужава. Харесвам политически трилъри например, но “Вътрешен кръг” на Брад Мелцер не успя да ме грабне.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Ооооо, разбира се! Церсей Ланистър ми е в топ 3 любими (анти) герои! Има автори, които разгръщат героите си до такава степен, че лош или добър, грабне ли ме – няма значение! Има такива герои, които са зли, но можеш да усетиш, че някъде там има и добра страна. Обожавам анти героя, смятам, че е една страхотна част от историята!

Какво четеш в момента?
В момента чета друга поредица. По-младите читатели едва ли са и чували за нея. Да си призная – и аз не бях. Съседът ми я предложи, след като разбра, че съм голям фентъзи фен! “Малазанска книга на мъртвите” от Стивън Ериксън! Вече съм на втората книга и е уникално четиво! Магии, хора, чудовища, предателства, черногледи сцени, любими герои… Препоръчвам я на всички, които обичат фентъзи!

Коя е последната книга, която си купи?
Хаха! В нашата градина сме много отдадени на четенето, на децата. Имаме страхотна библиотека в детската градина благодарение на нашата директорка, г-жа Омайникова, и небезизвестната Валентина Стоева. Заредена е с поне 200-250 заглавия на нова, класическа, българска и чуждестранна литература за деца! Преди да се напълни толкова обаче, реших паралелно да взимам и аз заглавия, които ще си ползваме в бъдеще с всички дечица! Обожавам поредицата на Джулия Доналдсън! Имам абсолютно всичко нейно, което е преведено. Последната книжка, която купих, беше “Охлювът и китът”! Страхотен автор! Весела и винаги поучителна!

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Преди бях от тези с по една. Сега хващам поне 2-3 наведнъж! :) Малко ми се смесват понякога, тъй като са главно фентъзи, но бързо се оправям и продължавам с четенето!

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Любимото ми място е на балкона, по обяд, с разгъващия се стол и пуснат навес за сянка. Е, това се казва релакс! Мога да прекарам цял ден така, да преспя и да започна отново!

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Поредица задължително! Винаги е по-яко и интересно, когато историята не свършва. Това са “Властелинът на пръстените”, “Хари Потър”, “Игра на тронове”, “Къща от карти”, “Истинска кръв”! Самостоятелни издания… Мисля, че единственият автор, за който умирам и който пише самостоятелни издания, е Стивън Кинг! Фен съм и на ужасите, а неговите книги са умопомрачителни!

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да, разбира се! Това са Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Кинг, Джош Малерман, Майкъл Добс. От книгите „Дългата разходка“ от Стивън Кинг, „Игра на тронове“, „Джентълмени в неволя“ – много смях от Уудхаус, „Преди да умра“ – много сълзи от Джени Даунам… И още имам, но да не се повтарям. :)

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
В повечето случаи ги подреждам, както се чувствам. Понякога по жанрове, но когато ми писне, пренареждам всички книги наново. Може и по корица да ги редя или според това колко пъти съм ги чел.

Снимка: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.