fb
Как четешСпециални

Как четеш: Симона Минева

6 мин.

Симона Минева е магистър по „Медийна информация и реклама“ в печатните медии, живеещ в дигитално време, но упорито предпочитащ да пише в списания от хартия! Определя себе си като „весела-прясна 40-годишна госпожа-майка, работеща активно най-любимата си работа – да комуникирам с хора, да ги информирам и свързвам, да сбъдвам мечите им“. И не, тя не е фея, а особен вид PR и медиен специалист в сферата на дизайна и интериора, работещ за няколко от най-успешните български бранда в сектора. През свободното си време обича да развихря творческите си способности и винаги отделя няколко часа за четене. Поканихме я да ни разкаже повече за книгите, които вдъхновяват креативността ѝ.

Herman Hese - Sidharta

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Пипи, разбира се!!! Първата ми любима книга, заради която заобичах Вила-Вилекула и шведската природа, смелостта и увереността на отказващата да порасне рижава фурия и таланта на Астрид Линдгрен. Книгата, която ме вдъхнови да се променя, е „Сидхарта“ на Херман Хесе.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Хм… когато чета, обичам да пия моя любим чай – бял и зелен с листенца жасмин. Това е моят ритуал сутрин, преди да се събуди домочадието, успявам да си подаря половин час в тишина, книга и прекрасен чай.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чай! В любимата ми чаша с африкански мотиви, подарък от милата ми сестра. :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Имам специална тетрадка, в която от години си записвам умни неща, които ме впечатляват в различни книги. Някак скверно ми е да драскам по страниците освен ако не е учебник и е препоръчително…

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Аууу, ужасявам се от читатели, които прегъват страници и „разчекват“ книгите! Аз обичам разделители, харесвам, ако са красиви и специални, но понеже чета повече книги едновременно – прибягвам до календарчета и визитки подръка, които ми служат, за да отбележа докъде съм стигнала.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Аз съм четяща жена, от ранно детство. Преминах през всякакви периоди на типовете литература, признавам повече съм изчела художествена от научна, а най-много съм прочела детска литература!

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Четенето за мен е потребност, но аз съм тактилен човек – предпочитам хартиените четива – да ги държа в ръцете, да ги вдишвам, да оценя формата, обема, цветността, дизайна на изданието. За мен хартиената книга е жива, органична, свободна от зависимостта от електричество и интернет, и преживяването с такава книга е блажено и интимно.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
В тази възраст, в която съм – признавам, че нямам проблем да заспя посред главата. :) Някога четях до посреднощ, ако историята много ме е грабнала – така четях книгите за Хари Потър в моите студентски години, когато бях издадени за пръв път на български език. Четях, не спях, ходех на лекции и работа денем, и после пак Хари!

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Мога да отложа прочитането. :) Чета основно книги на български и при тях често преводът и редакцията повеждат усещането за изказа, но ако историята не ме грабне, съм склонна да зарежа и да не се сетя скоро за книгата…

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Много е относително, като в живота – може майка ти или любимият човек много да те дразнят, но пак са главни герои, нали?! Важна е цялостната история и ако я оценявам като вълнуваща и въздействаща – да, възможно е дразнещи герои да са част от любима моя книга. Обаче не се сещам за такава… Може би в „Tримата мускетари“ Арамис така ме дразнеше, но книгата е една от любимите ми.

Какво четеш в момента?
Няколко книга са – за цветопсихология в интериора, „Сън“ на Камелия Кучер, „Чакам в кафенето“ на Биляна Генова, и препрочитам последното пълно издание на Пипи с твърди корици и оригинални цветни илюстрации.

Коя е последната книга, която си купи?
„Овладей живота си“ от Ариана Хъфингтън.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Чета по няколко наведнъж, но ако някоя много ме грабне – изчитам я и тогава продължавам с останалите.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да, сутрин вкъщи, на дивана под прозореца, в очакване на първите слънчеви рефлексии по отсрещните остъклени тераси.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Предпочитам интересни истории, от които научавам ценни неща. Последната поредица, която доста ме грабна, се състои от 6 книги, с различни истории, но свързан сюжет на основните герои, абсолютно неочаквано за мен, защото е художествена „женска“ литература, но покрай тия романтики вътре има супер интересни факти, които ме обогатиха, и така се зарибих да имам и шесте книги, но не накуп, а в рамките на месеци се сдобих, като изчаквах различни книжни кампании с привлекателни цени. :)

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Астрид Линдгрен завинаги! Тя е феноменален тип писател – книгите ѝ възпитават, изграждат вкусове, характери, за мен са буквално психотерапевтични. Ако ми е тъжно – няколко страници от „Емил от Льонеберя“ веднага ме развеселяват!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Ух, признавам си, имам доста книги…Любимите ми са в библиотеката в спалнята, по-нетолкова любимите са в библиотеките в хола, имам голямо количество книги в офиса, а вкъщи имам и запас от непрочетените книги за златни старини, които съм затворила в шкафове с вратички. :) Досадно ми е да бърша прах, хич не ми е вдъхновяваща дейност и ей това в книгите ме кефи – като са прашни, ми харесват повече! Отдавам го на моята Цундоку душа. :)

Снимка към публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.

[ + ]