fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Не пропускайтеПанаирът

Какво ще си купи екипът на „Аз чета“ от Коледния панаир на книгата

11 мин.

Препоръките ни за 45. Софийски международен панаир на книгата вече са подготвени и чакат да бъдат споделени с вас. Преди обаче да ви запознаем с най-добрите жанрови четива, които ни впечатлиха през изминалата година, ви представяме списъците със заглавия, които сме си набелязали за покупка през предстоящата книжна седмица. Ще се срещнем на щандовете ;)

Ася Ангелова ще си купи:

„Разделената империя“ (изд. „Бард“) на Марк Лорънс – не съм чела фентъзи от доста време, но отдавна се каня на трилогията. Мисля на този панаир да си я набавя. Обещанието за оригинално епично фентъзи, което е изпълнено с отмъщение, магия и тъмнина, само ме кара още повече да искам да подхвана поредицата на Лорънс и отново да се потопя в един различен свят. А фатът, че всички прочели я споделят колко страхотен и непоправим е стилът на автора, ще накара краката ми сами да вървят към щанда на издателството.

„Здрач“ (изд. „Ciela“) от Дмитрий Глуховски – скоро беше преиздадена една от любимите ми книги на Глуховски. „Здрач“ всъщност започва съществуването си като онлайн експеримент – авторът споделя една по една главите на романа си в блога, подобно на главния герой, който получава така материалите за преводите си. С добре преплетени реалност и фантазия книгата ще ви отведе отвъд страховете, сред джунгли в Москва и пирамиди на маите в Кремъла. Но помнете: нищо не е такова, каквото изглежда.

„Четвъртата маймуна“ (изд. „Плеяда“) от Джонатан Баркър – когато видя книга, чието описание обещава комбинация между „Седем“ и „Мълчанието на агнетата“, тя директно влиза в списъка ми за пазаруване. „Четвъртата маймуна“ е криминален трилър, който изследва най-мрачните части на съзнанието, където се крият най-опасните и дълбоко пазени тайни. Тайни, които убиват. Детектив Сам Портър трябва да разгадае случващото се, преди да е станало късно и още една смърт да натежи над Чикаго.

 

Вероника Вълева ще си купи:

„Майсторът на играчки от Краков“ (изд. „Ciela“) от Рейчъл Ромеро – корицата сама по себе си е обезоръжаваща, а и никога не мога да устоя на приказна история, особено когато са намесени кукли и играчки. Куклата Каролина е от Страната на приказките, но магически се озовава в Краков във време, когато бушува война. Там се среща с Майстора на играчки, който има специални способности и с когото заедно трябва да помогнат на новите си приятели в беда. Войната създава необичаен контекст и неочаквани предизвикателства, а светът на хората винаги има нужда от малко магия, чистосърдечност и приятелство.

„Утрото винаги идва навреме“ (изд. „Ера“) от Анджи Стантън – Аби е студентка от настоящето, която изведнъж разбира, че може да се връща назад във времето. Уил е студент от миналото, който пътува напред в бъдещето. Звучи достатъчно сложно, за да бъде интересно. Двамата герои се срещат, случайно или не, някъде по средата и съвсем очаквано се влюбват. Връзката от разстояние винаги е трудна – как се очаква любов, разделена от времето, да оцелее? Анджи Стантън е напълно непознато име за мен, но „Утрото винаги идва навреме“ изглежда като идеалната комбинация от фантастични и мистериозни елементи, преплетени с младежка любовна история.

„Произход“ (изд. „Бард“) от Дан Браун – дългоочакваният седми роман на автора и пети от поредицата за симпатичния професор Робърт Лангдън. Историята го изправя пред нови загадки, този път обвързващи религия, модерно изкуство и научни открития, които ще го отведат на пътешествие из испанските градове Билбао, Мадрид, Барселона и Севиля. Ако Дан Браун е верен на изпитания си стил, то можем да очакваме мистерии, символи, опасности и изненади, съчетани във вълнуващо приключение.

 

Габриела Кожухарова ще си купи:

„Събрани приказки и разкази. Том 1“ (изд. „Enthusiast“) от Ханс Кристиан Андерсен – тази зима ще мине под знака на сборниците с приказки. Високият читателски интерес към тях показва, че има глад за такива качествени издания, и като читател аз самата не правя изключение. Първият том с пълното творчество на Андерсен обещава да бъде приказен сам по себе си – с разкошна корица и прелестно художествено оформление. Историите на датския майстор винаги са успявали да ме трогнат дълбоко, защото преливат от тъга и състрадание, но същевременно и от спираща дъха красота. Изглежда, че вече ще се сдобият с премяна, която подобава на духа им.

 

Диана Василева ще си купи:

„Химия“ (изд. „Milenium“) от Уайки Уанг – малко неща могат да ме накарат да чета истории за объркани девойки, но тази ми се струва някак различна. Издателство „Milenium“ ми предоставят възможността да се запозная с дебютния роман на една симпатично изглеждаща китайкa, която е докторантка по химия и чийто застой в научната кариера я подтиква да търси себе си.

„Генът. Една интимна история“ (изд. „Изток-Запад“) от Сидхарт Мукхърджи – в колекцията ми от научни книги тази година няма добри попълнения, затова се надявам тази да намери своето достойно място в библиотеката ми. Биографията на автора звучи доста впечатляващо, а темата е изключително актуална и интересна.

„И дъхът стана въздух“ (изд. „Ciela“) от Пол Каланити – тази книга предизвика доста реакции след излизането й на пазара. Изглежда необичайна, различна и много обещаваща, а корицата на Фиделия Косева ме зове. Винаги повтарям, че досега не съм сбъркала, когато съм си купувала книга заради нейната работа по художественото оформление.

 

Диляна Денева ще си купи:

„Прелест“macantini-prelest (изд. „Colibri“) от Маргарет Мацантини – обожавам стила на писане на италианската авторка, умението й да обсеби вниманието и всички сетива на читателя и да го пренесе в света, който създава. Най-голям интерес при мен предизвикват четива, провокиращи ме да мисля в нова посока, такива, които изследват душевността и психологизма на героите. От ревюто на Цвети разбрах, че в „Прелест“ се разказва за различните социалните норми, с които те са принудени да живеят – тема, която ме вълнува дълбоко.

„Граница“ (изд. „Жанет 45“) от Капка Касабова – отдавна се каня да си купя тази книга и ако спечелената преди седмица престижна награда не е знак, че е време да го направя… Винаги ми става приятно да науча за признание на български писател извън пределите на страната ни и съм много любопитна да разбера какво е грабнало журито в Шотландия. А и добре описаните истински, човешки и трогателни истории са сред любимите ми за четене.

„Кладенецът“ (изд. „Ciela“) от Веселина Седларска – как такава корица да не те грабне (поздравления за Фиделия Косева), а ревюто на Мила Ташева просто ме остави без дъх. Какво ли ще се случи като прочета и самата книга? Възхищавам се на Веселина Седларска и гледам да попивам, да се уча от хора като нея. Почти съм сигурна, че като посегна към „Кладенецът“, ще се изкуша и ще си взема и най-новата й книга – „България за начинаещи“. Докато първата е разказ за психотерапия (съвсем по моята част), втората е съставена от истински истории, събирани от авторката по време на годините работа като журналистка.

 

Милена Ташева ще си купи:

„Зелда“ (изд. „ICU“) от Елин Рахнев – заради името, заради издателството, заради „Канела“, заради поезията и защото не обичам есента и ненавиждам зимата. Може пък тази книга да промени отношението ми.

„Вратата“ (изд. „Colibri“) от Магда Сабо – като дете съм чела една книга на Магда Сабо, която е от библиотека „Връстници“ на издателство „Отечество“, и доста често я препрочитам. Любима ми е „Карнавал“. Помня герои, сцени, цели изречения.

 

Преслава Колева ще си купи:

„Земята вика Майор Том“ (изд. „Кръгозор“) от Дейвид М. Барнет – плени ме нестандартният сюжет. А и все пак сърдите старчета имат причина да бъдат такива. И те някога са били млади, със стройни тела и непоръбени сърца. Очаквам да разбера как киселият Томас Мейджър ще помогне на семейство Ормърод, и то от Космоса. И на първо място, защо иска да избяга от всички хора.

„Берен и Лутиен“ (изд. „Бард“) от Дж. Р. Р. Толкин – защото това е Толкин! Но все пак тази любовна двойка ми е в топ три любими любовни истории на всички времена. Легендата за простосмъртния Берен и Лутиен, която е безсмъртна елфическа дева, е невероятна. Всеки, запознат с творчеството на Толкин. знае, че връзката между елфи и хора е трагична, защото те имат отредени само годините от смъртния живот. Нямат дори утехата да са заедно в смъртта, тъй като, когато умират, елфите отиват в друго отвъдие, различно от това на човеците. Няма възможност и смъртен да стане елф – нещо което доста често се случва в тийнейджърските романи, за да има щастлив край. Толкин е величина, която никой не може да достигне, и препоръчвам книгата на всеки, който иска да започне отнякъде с неговото творчество. Това е задължително издание за библиотеката на всеки, който твърди, че чете фентъзи!

 

Цветомила Димитрова ще си купи:

„Лабиринтът на духовете“ (изд. „Изток-Запад”) от Карлос Руис Сафон – роман, който чакам, откакто прочетох „Сянката на вятъра”. Всеки, който обича книгите, ще се влюби в историите за Даниел Семпере и Гробището на забравените книги. В тях има мистерия, приятелство, любов, малко магия и всичко се развива на фона на мрачна но все така прекрасна Барселона.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ (изд. „Хермес”) от Елена Фавили и Франческа Кавало – сборник, който ме грабна още със заглавието си и обещанието за истории, в които главните роли са отредени на жени, и то не какви да е, а силни, интелигентни, своенравни бунтарки. Мисля, че имаме нужда от повече подобни книги, които вдъхновяват малки и големи, най-вече защото са истински.

„Афиши в огледалото“ от Радостина А. Ангелова (изд. „Софтпрес„) – романът прави паралел между историите на българската актриса от началото на XX век – Роза Попова, и пианистката Розалия, живееща в съвременна София. Писателката е събрала любов, изкуство, болка, житейски уроци и много красиви думи, за да ги оформи в един интригуващ многопластов роман, който може да се окаже не само приятно четиво, но и чудесен Коледен подарък.

„Чудовища и будители“ и „Там, където загинаха дърветата“ от Светослав Иванов (изд. „Вакон„) – два сборника с коментарни текстове и пътеписи, които ме привличат заради разнообразието от съдби, събрани в тях, и интересната (и понякога провокираща) гледна точка на автора им. Във време, в което журналистиката постоянно е подлагана на изпитания и съмнения, а фактите губят своята значимост и сила, подобни сборници ни напомнят, че в центъра на всичко са хората. Решението на какво да повярваме, кое да подкрепим и кое да подминем е само наше – може поне да го вземем, след като сме се информирали.

 

 

Цветомира Дукова ще си купи:

„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ – едно от новите заглавия, които очаквам с нетърпение на Коледния панаир на книгата. Романът е носител на „Пулицър“, но не наградата е в основата на интереса ми към него, а оценката на един от най-провокативните съвременни писатели Брет Ийстън Елис, който определя творбата на Шейбон като е една от трите големи книги на неговото поколение. Ученик на Хари Худини, нацисти, окупирана Прага, свободният Ню Йорк, комикси, безбройни възможности за успех и… провал. „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ обещава мащабност и един по-различен поглед към темата за войната.

Вземи една или няколко от книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаира на книгата“.