fb
Не пропускайтеПанаирът

Какво ще си купи екипът на „Аз чета“ от Коледния панаир на книгата

11 мин.

Препоръките ни за 45. Софийски международен панаир на книгата вече са подготвени и чакат да бъдат споделени с вас. Преди обаче да ви запознаем с най-добрите жанрови четива, които ни впечатлиха през изминалата година, ви представяме списъците със заглавия, които сме си набелязали за покупка през предстоящата книжна седмица. Ще се срещнем на щандовете ;)

Ася Ангелова ще си купи:

„Разделената империя“ (изд. „Бард“) на Марк Лорънс – не съм чела фентъзи от доста време, но отдавна се каня на трилогията. Мисля на този панаир да си я набавя. Обещанието за оригинално епично фентъзи, което е изпълнено с отмъщение, магия и тъмнина, само ме кара още повече да искам да подхвана поредицата на Лорънс и отново да се потопя в един различен свят. А фатът, че всички прочели я споделят колко страхотен и непоправим е стилът на автора, ще накара краката ми сами да вървят към щанда на издателството.

„Здрач“ (изд. „Ciela“) от Дмитрий Глуховски – скоро беше преиздадена една от любимите ми книги на Глуховски. „Здрач“ всъщност започва съществуването си като онлайн експеримент – авторът споделя една по една главите на романа си в блога, подобно на главния герой, който получава така материалите за преводите си. С добре преплетени реалност и фантазия книгата ще ви отведе отвъд страховете, сред джунгли в Москва и пирамиди на маите в Кремъла. Но помнете: нищо не е такова, каквото изглежда.

„Четвъртата маймуна“ (изд. „Плеяда“) от Джонатан Баркър – когато видя книга, чието описание обещава комбинация между „Седем“ и „Мълчанието на агнетата“, тя директно влиза в списъка ми за пазаруване. „Четвъртата маймуна“ е криминален трилър, който изследва най-мрачните части на съзнанието, където се крият най-опасните и дълбоко пазени тайни. Тайни, които убиват. Детектив Сам Портър трябва да разгадае случващото се, преди да е станало късно и още една смърт да натежи над Чикаго.

 

Вероника Вълева ще си купи:

„Майсторът на играчки от Краков“ (изд. „Ciela“) от Рейчъл Ромеро – корицата сама по себе си е обезоръжаваща, а и никога не мога да устоя на приказна история, особено когато са намесени кукли и играчки. Куклата Каролина е от Страната на приказките, но магически се озовава в Краков във време, когато бушува война. Там се среща с Майстора на играчки, който има специални способности и с когото заедно трябва да помогнат на новите си приятели в беда. Войната създава необичаен контекст и неочаквани предизвикателства, а светът на хората винаги има нужда от малко магия, чистосърдечност и приятелство.

„Утрото винаги идва навреме“ (изд. „Ера“) от Анджи Стантън – Аби е студентка от настоящето, която изведнъж разбира, че може да се връща назад във времето. Уил е студент от миналото, който пътува напред в бъдещето. Звучи достатъчно сложно, за да бъде интересно. Двамата герои се срещат, случайно или не, някъде по средата и съвсем очаквано се влюбват. Връзката от разстояние винаги е трудна – как се очаква любов, разделена от времето, да оцелее? Анджи Стантън е напълно непознато име за мен, но „Утрото винаги идва навреме“ изглежда като идеалната комбинация от фантастични и мистериозни елементи, преплетени с младежка любовна история.

„Произход“ (изд. „Бард“) от Дан Браун – дългоочакваният седми роман на автора и пети от поредицата за симпатичния професор Робърт Лангдън. Историята го изправя пред нови загадки, този път обвързващи религия, модерно изкуство и научни открития, които ще го отведат на пътешествие из испанските градове Билбао, Мадрид, Барселона и Севиля. Ако Дан Браун е верен на изпитания си стил, то можем да очакваме мистерии, символи, опасности и изненади, съчетани във вълнуващо приключение.

 

Габриела Кожухарова ще си купи:

„Събрани приказки и разкази. Том 1“ (изд. „Enthusiast“) от Ханс Кристиан Андерсен – тази зима ще мине под знака на сборниците с приказки. Високият читателски интерес към тях показва, че има глад за такива качествени издания, и като читател аз самата не правя изключение. Първият том с пълното творчество на Андерсен обещава да бъде приказен сам по себе си – с разкошна корица и прелестно художествено оформление. Историите на датския майстор винаги са успявали да ме трогнат дълбоко, защото преливат от тъга и състрадание, но същевременно и от спираща дъха красота. Изглежда, че вече ще се сдобият с премяна, която подобава на духа им.

 

Диана Василева ще си купи:

„Химия“ (изд. „Milenium“) от Уайки Уанг – малко неща могат да ме накарат да чета истории за объркани девойки, но тази ми се струва някак различна. Издателство „Milenium“ ми предоставят възможността да се запозная с дебютния роман на една симпатично изглеждаща китайкa, която е докторантка по химия и чийто застой в научната кариера я подтиква да търси себе си.

„Генът. Една интимна история“ (изд. „Изток-Запад“) от Сидхарт Мукхърджи – в колекцията ми от научни книги тази година няма добри попълнения, затова се надявам тази да намери своето достойно място в библиотеката ми. Биографията на автора звучи доста впечатляващо, а темата е изключително актуална и интересна.

„И дъхът стана въздух“ (изд. „Ciela“) от Пол Каланити – тази книга предизвика доста реакции след излизането й на пазара. Изглежда необичайна, различна и много обещаваща, а корицата на Фиделия Косева ме зове. Винаги повтарям, че досега не съм сбъркала, когато съм си купувала книга заради нейната работа по художественото оформление.

 

Диляна Денева ще си купи:

„Прелест“macantini-prelest (изд. „Colibri“) от Маргарет Мацантини – обожавам стила на писане на италианската авторка, умението й да обсеби вниманието и всички сетива на читателя и да го пренесе в света, който създава. Най-голям интерес при мен предизвикват четива, провокиращи ме да мисля в нова посока, такива, които изследват душевността и психологизма на героите. От ревюто на Цвети разбрах, че в „Прелест“ се разказва за различните социалните норми, с които те са принудени да живеят – тема, която ме вълнува дълбоко.

„Граница“ (изд. „Жанет 45“) от Капка Касабова – отдавна се каня да си купя тази книга и ако спечелената преди седмица престижна награда не е знак, че е време да го направя… Винаги ми става приятно да науча за признание на български писател извън пределите на страната ни и съм много любопитна да разбера какво е грабнало журито в Шотландия. А и добре описаните истински, човешки и трогателни истории са сред любимите ми за четене.

„Кладенецът“ (изд. „Ciela“) от Веселина Седларска – как такава корица да не те грабне (поздравления за Фиделия Косева), а ревюто на Мила Ташева просто ме остави без дъх. Какво ли ще се случи като прочета и самата книга? Възхищавам се на Веселина Седларска и гледам да попивам, да се уча от хора като нея. Почти съм сигурна, че като посегна към „Кладенецът“, ще се изкуша и ще си взема и най-новата й книга – „България за начинаещи“. Докато първата е разказ за психотерапия (съвсем по моята част), втората е съставена от истински истории, събирани от авторката по време на годините работа като журналистка.

 

Милена Ташева ще си купи:

„Зелда“ (изд. „ICU“) от Елин Рахнев – заради името, заради издателството, заради „Канела“, заради поезията и защото не обичам есента и ненавиждам зимата. Може пък тази книга да промени отношението ми.

„Вратата“ (изд. „Colibri“) от Магда Сабо – като дете съм чела една книга на Магда Сабо, която е от библиотека „Връстници“ на издателство „Отечество“, и доста често я препрочитам. Любима ми е „Карнавал“. Помня герои, сцени, цели изречения.

 

Преслава Колева ще си купи:

„Земята вика Майор Том“ (изд. „Кръгозор“) от Дейвид М. Барнет – плени ме нестандартният сюжет. А и все пак сърдите старчета имат причина да бъдат такива. И те някога са били млади, със стройни тела и непоръбени сърца. Очаквам да разбера как киселият Томас Мейджър ще помогне на семейство Ормърод, и то от Космоса. И на първо място, защо иска да избяга от всички хора.

„Берен и Лутиен“ (изд. „Бард“) от Дж. Р. Р. Толкин – защото това е Толкин! Но все пак тази любовна двойка ми е в топ три любими любовни истории на всички времена. Легендата за простосмъртния Берен и Лутиен, която е безсмъртна елфическа дева, е невероятна. Всеки, запознат с творчеството на Толкин. знае, че връзката между елфи и хора е трагична, защото те имат отредени само годините от смъртния живот. Нямат дори утехата да са заедно в смъртта, тъй като, когато умират, елфите отиват в друго отвъдие, различно от това на човеците. Няма възможност и смъртен да стане елф – нещо което доста често се случва в тийнейджърските романи, за да има щастлив край. Толкин е величина, която никой не може да достигне, и препоръчвам книгата на всеки, който иска да започне отнякъде с неговото творчество. Това е задължително издание за библиотеката на всеки, който твърди, че чете фентъзи!

 

Цветомила Димитрова ще си купи:

„Лабиринтът на духовете“ (изд. „Изток-Запад”) от Карлос Руис Сафон – роман, който чакам, откакто прочетох „Сянката на вятъра”. Всеки, който обича книгите, ще се влюби в историите за Даниел Семпере и Гробището на забравените книги. В тях има мистерия, приятелство, любов, малко магия и всичко се развива на фона на мрачна но все така прекрасна Барселона.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ (изд. „Хермес”) от Елена Фавили и Франческа Кавало – сборник, който ме грабна още със заглавието си и обещанието за истории, в които главните роли са отредени на жени, и то не какви да е, а силни, интелигентни, своенравни бунтарки. Мисля, че имаме нужда от повече подобни книги, които вдъхновяват малки и големи, най-вече защото са истински.

„Афиши в огледалото“ от Радостина А. Ангелова (изд. „Софтпрес„) – романът прави паралел между историите на българската актриса от началото на XX век – Роза Попова, и пианистката Розалия, живееща в съвременна София. Писателката е събрала любов, изкуство, болка, житейски уроци и много красиви думи, за да ги оформи в един интригуващ многопластов роман, който може да се окаже не само приятно четиво, но и чудесен Коледен подарък.

„Чудовища и будители“ и „Там, където загинаха дърветата“ от Светослав Иванов (изд. „Вакон„) – два сборника с коментарни текстове и пътеписи, които ме привличат заради разнообразието от съдби, събрани в тях, и интересната (и понякога провокираща) гледна точка на автора им. Във време, в което журналистиката постоянно е подлагана на изпитания и съмнения, а фактите губят своята значимост и сила, подобни сборници ни напомнят, че в центъра на всичко са хората. Решението на какво да повярваме, кое да подкрепим и кое да подминем е само наше – може поне да го вземем, след като сме се информирали.

 

 

Цветомира Дукова ще си купи:

„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ – едно от новите заглавия, които очаквам с нетърпение на Коледния панаир на книгата. Романът е носител на „Пулицър“, но не наградата е в основата на интереса ми към него, а оценката на един от най-провокативните съвременни писатели Брет Ийстън Елис, който определя творбата на Шейбон като е една от трите големи книги на неговото поколение. Ученик на Хари Худини, нацисти, окупирана Прага, свободният Ню Йорк, комикси, безбройни възможности за успех и… провал. „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ обещава мащабност и един по-различен поглед към темата за войната.

Вземи една или няколко от книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаира на книгата“.